Actualitate

Ucraina, poligon pentru războiul cibernetic rusesc

Europa depune eforturi pentru înarmare, dar rămâne vulnerabilă în faţa principalei ameninţări din prezent, şi anume războiul cibernetic, care este testat deja în Ucraina, avertizează cotidianul spaniol „El Pais“. Războiul cibernetic părea de domeniul SF acum 20 de ani şi a devenit o realitate acum 10 ani, odată cu primul atac informatic din istorie, care a vizat Estonia. În prezent însă, cel puţin un atac informatic are loc trimestrial la nivel mondial şi aproape în fiecare zi, de patru ani încoace, în Ucraina. Şi totuşi, nu suntem decât la început, Europa prezentând toate indiciile să se tranforme în primul câmp regional de luptă cibernetică, scrie „El Pais“.

Poligonul Ucraina

În Ucraina, hackeri susţinuţi de structuri de stat provoacă periodic deconectarea reţelelor electrice şi telefonice, întrerup accesul la internet sau blochează pagini oficiale. Cel mai grav atac informatic a vizat, însă, armata. Ucraina a pierdut 20% din tunurile sale D-30 din cauza unui virus infiltrat de hackeri ruşi. Aceştia din urmă au reuşit să pătrundă într-o aplicaţie folosită de armata ucraineană şi să instaleze acolo virusul Agentul X. Virusul în cauză a urmărit timp de aproape doi ani fiecare mişcare a forţelor de artilerie ale Ucrainei şi a facilitat astfel atacurile rebelilor proruşi.

Europa, ameninţată

Riscul ca atacurile cibernetice din Ucraina să se extindă în Europa este foarte mare şi două informaţii difuzate recent îl prezic. Kievul a început discuţiile de aderare la NATO, un demers văzut de Rusia drept o ameninţare la adresa sa. Totodată, Alianţa Nord-Atlantică a decis ca un atac cibernetic împotriva unui aliat să ducă la declanşarea Articolului 5 privind apărarea colectivă.

Grupuri de spionaj cibernetic apropiate Kremlinului, precum Fancy Bear şi Cozy Bear, au înregistrat deja succese importante în Europa. În 2015, Franţa a dat vina pe unul dintre aceste grupuri de atacul informatic asupra postului TV5, a cărei emisie a fost întreruptă două zile la rând în timp ce pe site-ul său piratat a apărut steagul organizaţiei jihadiste Statul Islamic. De altfel, NATO înregistrează lunar circa 500 de tentative de atacuri informatice.

Potrivit NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, Rusia pregăteşte ceva şi ar putea ţinti infrastructuri critice. Unele voci afirmă chiar că atacurile mondiale recente cu viruşii WannaCry şi Petya nu sunt decât teste înaintea unei ofensive la scară mare împotriva Occidentului. În acest context, eurodeputaţii fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru a elabora un nou cadru de combatere a criminalităţii cibernetice, fiind cerut în special accesul transfrontalier la date. Până atunci, estonienii au făcut deja un pas inovator pentru a se proteja. Estonia a semnat recent un acord cu Luxemburgul pentru a-şi deschide în acest micuţ stat din vestul Europei o ambasadă pentru stocarea datelor, prima din lume.

Adevărul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *