CSI / Rusia

Ucraina riscă un nou Cernobîl: Şi cetăţenii europeni au partea lor de vină?

Explozia şi focul au împrăştiat cantităţi uriaşe de particule radioactive în atmosfera – un accident monstruos ale cărui efecte sunt încă resimţite departe de graniţele Ucrainei.

Celălalt reactor, unitatea 1 de centrală nucleară din sudul Ucrainei, funcţionează şi în prezent, cu toate că indicii arată că ar trebui oprită, atrage atenţia, într-o analiză publicată pe Moscow Times, Irina Holovko, reprezentant al Ucrainei la CEE Bankwatch Network – instituţie care supraveghează politicile de mediu şi financiare din Europa Centrală şi de Est. Holovko lucrează, de asemenea, şi pentru Centrul Naţional Ecologic din Ucraina.

Pădurea zombi de la Cernobîl – copacii morţi care refuză să dispară

Faptul că centralele nucleare învechite ale Ucrainei sunt încă operiationale nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar al contribuabililor europeni, susţine expertul, care explică spunând că banii au fost livraţi prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) şi Comunitatea Europeană de Energie Atomică (EAEC), că parte a programului de "îmbunătăţiri de securitate" în valoare de 600 de milioane de euro.

Mulţumită acestor eforturi, durata de viaţă a centralei din sudul Ucrainei a fost extinsă cu zece ani, printr-un aviz acordat în 2013 de către Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară (SNRIU). Însă, potrivit unui studiu publicat luna trecută de către Centrul Naţional Ecologic din Ucraina, evaluarea care a stat la baza acestei decizii a fost profund viciată.

De fapt, acest reactor este plin de vulnerabilităţi periculoase, iar unele zone sunt atât de uzate încât depăşesc deja nivelurile tolerabile de radiaţii. Aceste vulnerabilităţi pot cauza un incident nuclear, cum ar fi eliberarea de particule radioactive în interiorul unităţii sau chiar în mediul înconjurător.

Cazul nu este izolat, încă 12 unităţi cu probleme

Şi nu este nici de departe un caz izolat, subliniază Holovko. Trei unităţi nucleare ale Ucrainei şi-au depăşit durata de viaţă, însă funcţionează şi astăzi, iar alte nouă îşi vor atinge termenul de valabilitate în următorii cinci ani.

Unitatea doi din sudul Ucrainei va ajunge în acest punct în mai puţin de trei săptămâni, ceea ce înseamnă că SNRIU va trebui să ia o decizie: dacă prelungeşte sau nu durata de viaţă a centralei cu încă 20 de ani.

Inspectoratul va lua această hotărâre crucială fără să aibă la dispoziţie informaţii cheie despre riscurile de sănătate şi de mediu pe care le prezintă reactorul pentru Ucraina şi vecinii săi, arată analiză citată.

Deşi este responsabilitatea Ucrainei să efectueze o evaluare transfrontalieră despre impactul asupra mediului, nu prea se pare că o asemenea analiză chiar va fi făcută, puncteza specialistul.

Luna trecută, activiştii din ţările vecine cu Ucraina le-au scris reprezentanţilor statelor lor din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, solicitând că instituţia să suspende sprijinul pentru modernizarea centralelor nucleare de pe teritoriul fostului stat sovietic până când va fi finalizată o evaluare complexă.

Chiar şi dacă analiză va fi făcută în cele din urmă, Inspectoratul din Ucraina nu va putea garanta că unităţile învechite vor funcţiona în condiţii de siguranţă. Nu doar că profesionalismul angajaţilor este pus la îndoială, dar şi independenţa acestor autorităţi de reglementare a fost şubrezită, după ce Guvernul de la Kiev a decis recent să le limiteze puterea în ceea ce priveşte companiile deţinute de stat.

Dependenţă faţă de Rusia

Dar toate acestea nu înseamnă nimic în comparaţie cu ce s-ar putea întâmplă din cauza conflictului separatist din Donbas. În afară de riscul evident, acela de instabilitate, trebuie să ţinem cont de faptul că Ucraina depinde de Rusia nu doar pentru cea mai mare parte din combustibilii cu care funcţionează centralele, dar şi pentru tratarea şi depozitarea carburanţilor uzaţi.

Cu alte cuvinte, dependenţă Ucrainei de energia nuclera, care asigura cam jumătate din electricitate, i-a crescut vulnerabilitatea faţă de Rusia.

Până şi acest aspect singular ar trebui să fie suficient pentru a convinge guvernul Ucrainei să nu adâncească şi mai mult dependenţă ţării faţă de această sursă de energie nesigură şi periculoasă, consideră Holovko.

Luna această se împlinesc 29 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, iar asta ar trebui să le amintească decidenţilor ucraineni ce pagube colosale poate provoca un accident nuclear.

Termenul la care vor expiră centralele nucleare ar trebui să fie pentru Ucraina o oportunitate de a caută o sursă de energie mai sigură şi mai sustenabilă pentru viitor. Este un angajament pe termen lung, însă acesta nu va avea nevoie de o prelungire a duratei de viaţă.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *