Economie Mondială

Ucraina va putea cumpara gaze din Romania

Memorandumul prevede că cele două companii „vor colabora pentru încheierea de acorduri de interconectare a conductelor și pentru identificarea soluțiilor tehnice de inversare a fluxului de gaze”. Potrivit Transgaz, colaborarea cu Ukrtransgaz a început recent și este în desfășurare, dar compania nu a oferit detalii legate de momentul în care Ucraina ar putea să importe gaze din România, scrie Mediafax.

Ukrtransgaz a anunțat în luna mai că a inceput discuții cu Transgaz, Ucraina fiind interesată să importe din România 1-2 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Cele două țări impart două puncte de interconectare a rețelelor de gaze, la Isaccea și Mediesu Aurit unde, potrivit Uktransgaz, pe partea ucraineană există capacitatea de livrare inversă a gazelor spre Ucraina, fiind necesare lucrări de modernizare a rețelei din România.

La Isaccea există trei conducte, iar capacitatea a două dintre ele este rezervată integral de grupul rus Gazprom, pentru livrări de gaze prin România către Bulgaria, Grecia și Turcia. Cele două contracte ale Gazprom vor expira în 2015 și 2023. Cel de-al treilea contract este al companiei Bulgargaz, care se va încheia în 2016. Expirarea unuia dintre contractele cu Gazprom în 2015 va permite Transgaz să înceapă livrări de gaze către Ucraina. Ucraina poate să importe gaze din alte trei țări europene, Polonia, Ungaria și Slovacia, cu care are conectată rețeaua de gazoducte. În prezent, Slovacia exportă în Ucraina circa 26 milioane de metri cubi de gaze.

România exportă deja gaze în Republica Modova, prin conducta Iași-Ungheni, înaugurată în luna august a anului trecut și care a fost construită cu scopul reducerii dependenței Republicii Moldova față de livrările de gaze rusești. Investiția în acest tronson de conductă a fost de 26 milioane de euro, din care 7 milioane de euro au fost atrase din fonduri europene. Transgaz poate asigura un debit maxim de 60.000 metri cubi de gaz pe ora, însă condițiile tehnice și configurația sistemului național de transport gaze din Republica Moldova limitează livrările la cel mult 10.000 de metri cubi pe oră.

Pentru extinderea capacității de transport la 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an (171.000 metri cubi pe ora) ar fi nevoie de 110 milioane de euro. Creșterea capacitatii la 2,2 miliarde metri cubi pe an (250.000 metri cubi pe ora) ar presupune o investiție de 150 milioane de euro, potrivit estimarilor oficiale.

Sursa: wall-steet.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *