Actualitate

Ucraina: Victorie categorică a partidelor pro-occidentale, cu 70% din voturi

După numărarea a 25% din buletinele de vot, partidele pro-occidentale – blocul preşedintelui Petro Poroshenko şi alte patru partide, între care şi naţionaliştii – au obţinut împreună în jur de 70% din voturi, potrivit AFP. Blocul Poroşenko a obţinut 21,63% din sufragii, iar Frontul Popular al premierului Arseni Iatseniuk 21,69%. Scrutinul, la care participarea a fost modestă – 53% din alegători – este marcat şi de un eveniment istoric: este posibil că Partidul Comunist să nu între în Parlament. Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere "ireversibilă" a ţării lor de Europa, a declarat duminică seară preşedintele Petro Poroşenko.

AFP comentează că votul de duminică a fost unul crucial pentru fosta republica sovietică, ce traversează cea mai gravă criză de la proclamarea independenţei în anul 1991.

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere "ireversibilă" a ţării lor de Europa, a declarat duminică seară preşedintele Petro Poroşenko. "Majoritatea alegătorilor s-au pronunţat în favoarea forţelor politice care susţin planul de pace (…) şi caută mijloace politice pentru a soluţiona conflictul", a adăugat Poroşenko. "Susţinătorii unei soluţii militare sunt în minoritate."

Poroşenko s-a felicitat pentru declinul Partidului Comunist (care a obţinut mai puţin de 3%), fiind pe cale să nu mai obţină vreun mandat de deputat în Parlament, pentru prima oară din 1993 încoace.

"Tribunalul popular (…) a condamnat la moarte Partidul Comunist", a declarat Petro Poroşenko. "Ucrainenii au aplicat o lovitură decisivă coloanei a cincea comuniste", a continuat el.

"Aştept constituirea cât mai rapidă a unei noi coaliţii" parlamentare, care va formă ulterior Guvernul, a atenţionat preşedintele ucrainean.

Potrivit analiştilor, premierul Arseni Iateniuk, al cărui partid – Frontul Popular – s-a clasat pe locul al doilea, îşi va păstra funcţia.

hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *