Actualitate

Ucrainenii si-au ales ieri presedintele

Persoanele care detin cetatenia Ucrainei si care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, inclusiv cele din regiunea transnistreana, au luat cu asalt, ieri, Ambasada Ucrainei din Chisinau pentru a participa la turul doi al alegerilor prezidentiale. In urma primului scrutin de alegeri, din 17 ianuarie, in al doilea tur au trecut doi candidati: liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici (cu 36 la suta), si premierul ucrainean, Iulia Timosenko (cu 25 la suta).

Alegerile au inceput la ora 8.00 dimineata la sectiile de votare de la Ambasada Ucrainei in R. Moldova de la Chisinau si la Consulatul Ucrainei din Balti. In capitala au votat locuitori din mun. Chisinau, din Gagauzia, din regiunea transnistreana, din sudul si centrul R. Moldova. La Balti si-au exercitat dreptul la vot ucrainenii care locuiesc in raioanele de nord ale tarii. Alegatorii din Transnistria au venit organizat cu mai multe autocare, transportul fiind asigurat de autoritatile publice locale. Iar ceilalti alegatori au venit cu masinile proprii.

Ana Iovciu, atasat de presa la Ambasada Ucrainei in R. Moldova, ne-a declarat ca in turul doi alegatorii s-au prezentat la urne in numar mai mare decat in primul tur. Si in Ucraina rata de participare a fost mai ridicata. In primul tur in R. Moldova au votat 1500 de persoane, dintre care 1072 la Chisinau si 252 la Balti. Atunci s-a dat vina pe gerul de -15 grade. Ieri, a fost o zi putin mai blanda, inregistrandu-se -12 grade Celsius.

Comisia Electorala Centrala de la Kiev a trimis 72 de mii de buletine de vot in Moldova. In listele electorale sunt inscrise 55 de mii de persoane.

O problema depistata de observatori a fost aglomeratia mare de la ambasada, unde existau doar cinci cabine de vot. Cei mai suspiciosi s-au dovedit a fi locuitorii din Transnistria. Unii dintre acestia acceptau sa vorbeasca doar cu presa de limba rusa. Toti alegatorii pe care i-am intervievat ne-au spus ca au votat pentru o viata mai buna in Ucraina, pentru schimbare.

Cele doua sectii de votare din R. Moldova au fost inchise la ora 20.00. In afara statului ucrainean au fost deschise in jur de 150 de sectii de votare, situate in mai multe tari ale lumii, in care Ucraina are reprezentante diplomatice.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *