Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Externe 18 Iulie 2017, ora 10:28

UE anunţă sancţiuni noi împotriva regimului de dictatură impus de prietenul lui Dodon

Marime Font

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, o serie de concluzii privind situaţia din Coreea de Nord şi a anunţat că ia în calcul impunerea unor sancţiuni mai dure pentru regimul de la Phenian, care continuă să testeze rachete balistice, relatează site-ul agenţiei The Associated Press. 

Potrivit unui comunicat, structura executivă a UE a condamnat testul balistic efectuat de Coreea de Nord la începutul acestei luni, catalogându-l drept o „ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale" şi cerând încetarea acestor acţiuni.

„Coreea de Nord a continuat să accelereze programele privind rachetele nucleare şi balistice, cea mai recentă fiind lansarea unui rachete balistice intercontinentale la 4 iulie. Consiliul condamnă cu fermitate aceste acţiuni, care subminează regimul mondial de neproliferare şi dezarmare pe care UE l-a susţinut în mod constant de zeci de ani. Consiliul îndeamnă Coreea de Nord să respecte fără întârziere, pe deplin şi necondiţionat obligaţiile care îi revin în temeiul tuturor rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU şi să se abţină de la orice altă acţiune provocatoare care ar putea spori tensiunile regionale şi globale", este poziţia UE.Pe lângă sancţiunile existente, UE va lua în considerare alte răspunsuri la acţiunile regimului de la Phenian, în coordonare cu aliaţii şi cu sprijinul ONU. 

„Sancţiunile UE împotriva Coreei de Nord sunt printre cele mai restrictive. Consiliul va lua în calcul mai multe răspunsuri potrivite, după o consultare strânsă cu partenerii cheie şi în conformitate cu deciziile Consiliului de Securitate al ONU, prin intermediul unor noi măsuri restrictive autonome. Consiliul îşi exprimă îngrijorarea faţă de activităţile regimului nord-coreean de a colecta fonduri pentru finanţarea programelor nucleare şi balistice. Coreea de Nord transferă resurse de la investiţiile necesare pentru dezvoltare, reformă socială şi economică, care ar aduce beneficii populaţiei în general", este mesajul transmis de la Bruxelles.

Totodată, Uniunea Europeană oferă sprijin pentru eforturile Coreei de Sud de a negocia cu vecinii nord-coreeni.

„Consiliul sprijină rolul important şi apelul din partea Coreei de Sud, de a se angaja într-un dialog credibil şi semnificativ, inclusiv prin măsuri de consolidare a încrederii, pentru a dezamorsa tensiunea şi pentru a permite paşii privind denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreene. Politica UE privind Coreea de Nord combină presiunea cu sancţiunile şi alte măsuri, păstrând în acelaşi timp deschise canalele de dialog", se mai arată în comunicatul Consiliului UE.

Mediafax

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul