Astăzi 6 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 5 Iulie 2020
Abonamente

Infrastructură 3 Mai 2017, ora 09:00    Din editia print

UE oferă sute de mii de euro pentru dezvoltarea localităților din Republicii Moldova

Marime Font

În timp ce mulți primari se plâng că nu au bani ca să investească în dezvoltarea regională și economică a localităților pe care le administrează, Uniunea Europeană vine cu un nou proiect de sute de mii de euro. Marți, 24 aprilie a.c., s-a lansat oficial proiectul „Primarii pentru creșterea economică” care presupune dezvoltarea economică locală și crearea locurilor de muncă, tot la nivel local.

Proiectul are drept scop să sprijine autoritățile locale din statele Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina). Bugetul inițial este de cinci milioane de euro pentru primele cinci țări menționate, aparte încă patru milioane și jumătate de euro pentru Ucraina. Astfel, Republica Moldova urmează să primească aceste finanțări din anul 2018 până în 2022.

Fiecare țară, inclusiv Republica Moldova, va primi între 300 de mii de euro și 600 de mii de euro pentru două sau trei proiecte cele mai bune. De asemenea, banii se oferă și pentru a sprijini cele mai inovative și fezabile idei de relansare economică a localităților.
Întrucât proiectul se va derula concomitent cu țările din Parteneriatul Estic, va fi creat un club al primarilor unde își vor împărtăși experiența și vor putea accesa mai ușor alte proiecte cu finanțare europeană.

Loading...


Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, a declarat în cadrul evenimentului de lansare că economia națională a Republicii Moldova este bazată pe economiile locale ale celor 898 unități administrativ-teritoriale. „Prin urmare, dezvoltarea economiei naționale este imposibilă fără dezvoltarea economiilor locale. De aceea, crearea locurilor de muncă bine plătite în localități trebuie să devină o prioritate pentru dezvoltarea Moldovei. O Moldovă Europeană înseamnă prosperitatea și bunăstarea economică simțită de cetățeni, indiferent de regiunea unde locuiesc, nu doar în Chișinău sau Bălți”, a menționat oficialul.

Președinta Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan a mărturisit că într-un sfârșit, apelul și necesitățile primarilor au fost auzite și vor putea beneficia de suport financiar în realizarea proiectelor locale planificate. „În marea majoritate a localităţilor, mediul de afaceri nu se dezvoltă. Avem o infrastructură slab dezvoltată şi migraţie foarte pronunţată în provincii. Pentru a oferi o platformă de dezvoltare economică avem nevoie să creăm condiţii pentru asta şi anume să avem infrastructură bună, apă, canalizare, astfel ca toţi cei din localităţile noastre care vor să dezvolte micul business sau marele business să aibă toate condiţiile”, a comunicat președinta CALM.

Primarii au unde investi

Primarii sunt încântați de astfel de proiecte și spun că neapărat vor aplica pentru finanțare. Primarul satului Puhoi din Ialoveni, Petru Frunze spune că autoritatea publică locală are o întreprindere comunală care gestionează deșeurile și pe care ar putea-o dezvolta. De asemenea, primăria ar putea identifica și alte domenii în care s-ar investi. „Sunt puse anumite condiții pentru dezvoltarea economică a localității cum ar fi crearea locurilor de muncă. Acest fapt ne motivează. Eu mă gândesc că noi vom lucra la un proiect. Dar, întâi de toate, trebuie să facem un studiu de fezabilitate, un calcul ca să vedem în ce domeniu trebuie să investim. Sau am putea face condiții mai bune pentru agenții economici. Când vorbim de condiții, se are în vedere drumuri, canalizare, sistem de iluminare, gazoduct”, explică funcționarul.

„La rândul nostru, am putea investi în sectorul agricol, pentru ca ulterior să existe posibilitatea de a angaja cât mai mulți oameni. Noi deja avem o întreprindere comunală, la nivel de primărie ce poate desfășura orice activitate economică. Inițial, a fost deschisă pentru o rută de pasageri, dar suntem la etapa de achiziționare a autocarelor. Acum întreprinderea se ocupă cu gestionarea deșeurilor din localitate”, a declarat primarul Petru Frunze pentru ziarul TIMPUL.

Liuba Cojocaru, primarul satului Măgdăcești, raionul Criuleni spune că satul este implicat activ în construcția unui centru cultural-sportiv. Intenționează să construiască o grădiniță, dar și un bloc adăugător la liceul din localitate, pentru că, spune funcționara, au mulți copii. „Prioritar sunt aceste proiecte, inclusiv construcția drumurilor. Chiar dacă nu este vorba despre dezvoltare economică în obiectivele menționate, specific că acestea sunt unele condiții de care au nevoie agenții economici pentru a funcționa. Noi avem un teren de peste 50 de hectare unde am putea construi o fabrică. Terenul se află lângă un traseu național. Sau dacă ar exista un agent economic care ar vrea să construiască fabrica respectivă și va crea locuri de muncă”, motivează responsabila.

Dacă Măgdăceștiul încă mai are agenți economici care își desfășoară activitatea în localitate, alte sate nu au nimic și o duc foarte greu, opinează Liuba Cojocaru. „În general, satele sunt într-o perioadă foarte grea. Noi mai avem relații cu agenții economici și ne mai descurcăm, dar cei care nu au, le este foarte greu, mai ales din punct de vedere financiar. Măgdăceștiul este în căutare a agenților economici, a întreprinderilor mari care să vină în teritoriu, să aducă bani în buget, că altfel e complicat. În prezent, avem un agent economic ce are de gând să facă mai mult de cinzeci de locuri de muncă. Am negociat cu alt agent economic foarte puternic să înscrie adresa juridică la noi în sat. În general, satele au nevoie de investiții din care să supraviețuiască”, a afirmat primarul satului Măgdăcești, Liuba Cojocaru.

Primarul orașului Hâncești, Alexandru Botnari, care este deja la al patrulea mandat justifică problemele mari cu care se confruntă localitățile prin faptul că nu sunt dotate nici tehnic, nu au nici infrastructură ca să atragă investitori străini. „Dezvoltarea economică a unui oraș sau a unui municipiu dă posibilitate tuturor comunelor, satelor din jur să se dezvolte. Noi facem tot posibilul ca să deschiem fabrici de producere în parcurile industriale sau în zonele economice libere. În acest sens, defalcarea din bugetul de stat către bugetele primăriilor va crește cu 30-40 la sută. Aceste resurse financiare le vom putea îndrepta spre dezvoltarea localităților. De asemenea, reforma administrativ-teritorială este un pas și un lucru important în dezvoltarea regională a țării. Nu poate astăzi să se dezvolte Republica Moldova doar aici la Chișinău sau câteva zone ”.

Funcționarul public recunoaște că datorită proiectelor și fondurilor europene s-a dezvoltat comunitatea. Un exemplu ar fi Conacul Manuc Bei care este un loc turistic și totodată a creat locuri de muncă, și aduce plăți în buget. „Mai sunt și mulți investitori străini interesați să deschidă locuri noi de muncă, dar ei cer infrastructură dezvoltată și cu asta pierdem”.

Liubomir Chiriac, expert în cadrul IDIS „Viitorul” a declarat că banii care sunt destinați proiectului „Primarii pentru creștere economică”, cu certitudine vor ajunge în Republica Moldova, dar din păcate vor fi finanțate maximum trei proiecte până la un milion de euro. „ Dar schimbări structurale, radicale nu vor fi în sistemul nostru de dezvoltare economică locală. Faptul că se vor construi niște modele care să funcționeze și să asigure o creștere economică, faptul că vor fi create locuri de muncă, este binevenit. Suma destinată este foarte mică pentru a schimba la față Republica Moldova”, a declarat expertul.

Recent, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a elaborat Raportul cu privire la competitivitatea raioanelor din Republica Moldova. Potrivit Raportului, Chișinăul și Bălțiul sunt cele mai dezvoltate zone industriale. Raioanele cu cel mai slab potențial economic sunt Basarabeasca, Cantemir, Leova și Telenești. Activitatea economică este concentrată în centrul țării și în special în municipiul Chișinău, dar și în alte regiuni unde au fost create Zonele Economice Libere.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)