UE / Nato

UE: Partidul la putere în Polonia este împotriva realegerii lui Donald Tusk

Șeful partidului Dreptate și Justiție (PiS) a fost mult timp inamicul declarat al lui Donald Tusk pe plan politic intern, dar după ce conservatorii au ajuns la putere în Polonia, în octombrie 2015, el formulează critici tot mai acerbe împotriva compatriotului său, al cărui mandat expiră în mai.

"Nu este în interesul polonez ca o asemenea persoană să fie în fruntea" Uniunii Europene, a declarat Jaroslaw Kaczynski într-un interviu citat de agenția PAP.

În opinia sa, Donald Tusk "este un om politic care se angajează foarte intens în afacerile poloneze și în situații discutabile la cel mai înalt nivel".

Jaroslaw Kaczynski nu ocupă nicio funcție instituțională, dar este considerat ca persoana aflată la originea tuturor deciziilor importante ale guvernului polonez. El îi reproșează lui Donald Tusk că este "dăunător" țării sale.

El a citat în acest context propunerea Bruxellesului de a cere o contribuție de solidaritate oricărei țări care refuză repartizarea automată a solicitanților de azil în UE, care s-ar cifra la 250.000 de euro pe persoană.

"Asta ar însemna ca Polonia să plătească trei miliarde de euro", a subliniat Jaroslaw Kaczynski, Varșovia neacceptând niciun imigrant până în prezent și opunându-se deschis acestei măsuri.

Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat încă o dată pe Donald Tusk de "responsabilitate morală" pentru catastrofa aeriană din 2010 în care fratele său geamăn, președintele Lech Kaczynski, și-a pierdut viața alături de alte 95 de persoane, printre care responsabili cu rang înalt ai țării.

El s-a mai referit, fără să ofere detalii, la "un întreg pachet" de afaceri care, în opinia sa, "fac dificil de acceptat o asemenea persoană".

Recent, premierul conservator polonez, Beata Szydlo, și șeful diplomației, Witold Waszczykowski, l-au criticat pe Donald Tusk pentru afirmațiile despre noua administrație americană, pe care Varșovia le-a considerat "inutile și deplasate".

Polonia singură nu poate bloca realegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European pentru că aceasta nu necesită unanimitatea cu prilejul votului.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *