Criza

UE: pensionare la 70 de ani

Vârsta medie de pensionare a europenilor ar trebui să crească gradual, odată cu speranţa de viaţă, pentru a ajunge la aproximativ 70 de ani până în 2060, este de părere Comisia Europeană (CE), potrivit „Financial Times Deutschland”. Poziţia CE, inclusă într-un document ce va fi supus în curând dezbaterii publice, sugerează că un cetăţean european n-ar trebui să petreacă la pensie mai mult de o treime din viaţă.

Principala problemă este nesustenabilitatea sistemelor de pensii. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, speranţa de viaţă a europenilor va creşte până în 2060 cu aproximativ şapte ani. În cazul în care vârsta medie de pensionare nu va fi ajustată corespunzător, salariaţii riscă să plătească contribuţii mai mari şi să primească pensii reduse

Vârsta medie de pensionare în UE este în prezent de 60 de ani. Prin comparaţie, notează CE în documentul citat, vârsta de pensionare în ţările puternic industrializate din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este de 63,5 ani pentru bărbaţi şi de 62,3 ani pentru femei.

Cine munceşte mai mult?

Majoritatea statelor europene au conştientizat deja problemele indicate de Comisia Europeană, acutizate acum de criza datoriilor publice.

Grecia, care anul acesta a înregistrat un deficit de 4 miliarde de euro în sistemul de pensii, a anunţat deja că va creşte vârsta medie de pensionare de la 61 la 63 de ani. În Spania, guvernul de la Madrid a îngheţat pensiile, dar nu este de-ajuns.

FMI-ul sugerează că vârsta de pensionare ar trebui să crească la 67 de ani pentru acoperirea deficitului. Germania nu a mai aşteptat recomandări şi a anunţat că va ridica vârsta de pensionare la 67 de ani, de la 65, cât este în prezent.

Lupta cea mai complicată se duce în Franţa, unde vârsta medie de pensionare este de 58,8 ani, în condiţiile îmbătrânirii populaţiei şi a uneia dintre cele mai ridicate speranţe de viaţă din UE, 81 de ani. Planul preşedintelui Nicolas Sarkozy, care susţine creşterea vârstei de pensionare la 61 sau 62 de ani, este întâmpinat cu proteste de sindicate şi de opoziţia de stânga.

Aproximativ 400.000 de persoane au ieşit săptămâna trecută în stradă pentru a-şi apăra dreptul de a se retrage din câmpul muncii la maximum 60 de ani, drept garantat în 1983 de preşedintele de atunci, Francois Mitterrand.

Sursa: EVZ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *