Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Criza 31 Mai 2010, ora 11:48

UE: pensionare la 70 de ani

Marime Font

Foto: Reuters
 
 
 

Îmbătrânirea populaţiei şi creşterea speranţei de viaţă în Europa ridică vârsta ieşirii la pensie.

Vârsta medie de pensionare a europenilor ar trebui să crească gradual, odată cu speranţa de viaţă, pentru a ajunge la aproximativ 70 de ani până în 2060, este de părere Comisia Europeană (CE), potrivit „Financial Times Deutschland”. Poziţia CE, inclusă într-un document ce va fi supus în curând dezbaterii publice, sugerează că un cetăţean european n-ar trebui să petreacă la pensie mai mult de o treime din viaţă.

Principala problemă este nesustenabilitatea sistemelor de pensii. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, speranţa de viaţă a europenilor va creşte până în 2060 cu aproximativ şapte ani. În cazul în care vârsta medie de pensionare nu va fi ajustată corespunzător, salariaţii riscă să plătească contribuţii mai mari şi să primească pensii reduseVârsta medie de pensionare în UE este în prezent de 60 de ani. Prin comparaţie, notează CE în documentul citat, vârsta de pensionare în ţările puternic industrializate din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este de 63,5 ani pentru bărbaţi şi de 62,3 ani pentru femei.

Cine munceşte mai mult?

Majoritatea statelor europene au conştientizat deja problemele indicate de Comisia Europeană, acutizate acum de criza datoriilor publice.

Grecia, care anul acesta a înregistrat un deficit de 4 miliarde de euro în sistemul de pensii, a anunţat deja că va creşte vârsta medie de pensionare de la 61 la 63 de ani. În Spania, guvernul de la Madrid a îngheţat pensiile, dar nu este de-ajuns.

FMI-ul sugerează că vârsta de pensionare ar trebui să crească la 67 de ani pentru acoperirea deficitului. Germania nu a mai aşteptat recomandări şi a anunţat că va ridica vârsta de pensionare la 67 de ani, de la 65, cât este în prezent.

Lupta cea mai complicată se duce în Franţa, unde vârsta medie de pensionare este de 58,8 ani, în condiţiile îmbătrânirii populaţiei şi a uneia dintre cele mai ridicate speranţe de viaţă din UE, 81 de ani. Planul preşedintelui Nicolas Sarkozy, care susţine creşterea vârstei de pensionare la 61 sau 62 de ani, este întâmpinat cu proteste de sindicate şi de opoziţia de stânga.

Aproximativ 400.000 de persoane au ieşit săptămâna trecută în stradă pentru a-şi apăra dreptul de a se retrage din câmpul muncii la maximum 60 de ani, drept garantat în 1983 de preşedintele de atunci, Francois Mitterrand.

Sursa: EVZ

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md