Economie

UE poate elibera Moldova de monopolul “Gazprom”-ului

Pentru a oferi o reducere de preț de 30%, Rusia cere Moldovei să se retragă din Acordul de Cooperare cu UE în domeniul energiei. În acest context, prezentăm mai jos un scurt istoric al relațiilor moldo-europene și eventualele schimbări care ar interveni, dacă parteneriatul energetic dintre Moldova și UE ar prinde viață.

Formal, relațiile dintre R. Moldova și Uniunea Europeană au fost lansate la 28 noiembrie 1994, odată cu semnarea Acordului de Cooperare şi Parteneriat (APC), care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o perioadă iniţială de 10 ani cu posibilitatea prelungirii tacite. Ulterior, în luna mai 2004, R. Moldova a fost inclusă în Politica Europeană de Vecinătate a UE, iar Planul de Acţiuni RM-UE a fost semnat la 22 februarie 2005. Începând cu 7 mai 2009, Republica Moldova participă la iniţiativa Parteneriatului Estic.
În 2009, R. Moldova a devenit membră a Comunităţii Energetice, iar ulterior, în 2011, RM s-a angajat să implementeze cadrului legal aprobat de UE, Pachetul III Legislativ Energetic până în anul 2015.

Conform studiului „Pachetul energetic III și implicațiile acestuia asupra sectorului energetic al R. Moldova”, realizat de expertul Ruslan Surugiu de la „Expert Grup”, piaţa de energie electrică şi cea de gaze pot fi caracterizate ca fiind niște pieţe rigide, întrucât gazul natural consumat în R. Moldova sută la sută este importat din Federaţia Rusă, nefiind o altă opţiune de import a acestuia, iar în cazul energiei electrice 75% din consumul total este importat.

„R. Moldova nu dispune de opţiuni de import a acestora din România fiind dependentă de furnizarea gazelor naturale şi energiei electrice dintr-o singură sursă, iar aceasta influenţează negativ nivelul de securitate a furnizării. Introducerea cerinţelor şi regulilor prevăzute în Pachetul III Legislativ oferă posibilitatea: de a crea condiţiile pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale necesare pentru îmbunătățirea securităţii furnizării prin apariţia de noi producători şi furnizori; de integrare în piaţa regională de energie din Sud-estul Europei cu o perspectivă ulterioară de integrare în piaţa UE, ceea ce presupune deschiderea oportunităţilor de investiţii pentru companiile interesate de producerea de energie electrică; de eliminare legală a poziţiilor de monopol deţinute pe toate segmentele de piaţă, în particular, în sectorul de gaze naturale, unde SA „Moldova-Gaz” deţine 100% din furnizarea de gaze naturale şi mai mult de 80% din piaţa de distribuţie”, se arată în studiul publicat de „Expert Grup”. Potrivit lui Ruslan Surugiu, în urma acceptării Pachetului III Energetic R. Moldova va putea accesa diferite fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului energetic.

SAD „Gazprom” și-a exprimat deja rezervele sale referitoare la impunerea noilor condiţii în sectorul de gaze naturale pe piaţa internă a R. Moldova, unde SA „Moldovagaz” – 50% din capitalul căreia aparține SAD „Gazprom” – deţine monopolul total pe furnizare şi transport şi mai mult de 80% din distribuţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *