Producerea uleiului de salvie sau de lavandă poate fi o afacere sigură și profitabilă. Specialiștii în acest domeniu spun că produsul respectiv este foarte solicitat pe piața externă, iar agricultorii moldoveni nu fac față volumului mare de cereri.
Profitul care poate fi obținut de pe urma comercializării uleiului esențial, dobândit de pe un hectar de levănțică sau salvie, poate depăși chiar și 10 mii de euro, iar investițiile inițiale pentru plantarea acestor culturi nu sunt foarte mari.
Din literatura de specialitate aflăm că levănțica este utilizată mai mult de 2500 de ani. Cuvântul „lavandă” provine de la termenul latinesc „lavare”, care înseamnă „a spăla”. Arabii și egiptenii utilizau lavanda ca parfum, dar și pentru mumificare. Această plantă a fost utilizată chiar și în timpul Marii Ciume din Londra, din secolul al XVII-lea. Oamenii se încingeau cu flori de lavandă, crezând că astfel se vor proteja de Moartea Neagră. Uleiul de levănțică are o mireasmă dulce, florală, ierboasă și ușor lemnoasă. Culoarea lui este între galben-pal spre galben-verzui.
O altă cultură solicitată pe piața internațională este salvia, plantă originară din sudul Europei. Denumirea derivă din cuvântul latinesc „salvare” (a vindeca, a însănătoși). Considerată sacră în Antichitate, când se organizau adevărate ritualuri pentru culegerea ei, salvia nu era doar un condiment nelipsit din bucătărie, dar și un medicament. Un vechi proverb chinezesc spune că „cine are salvie în casă, nu lasă bătrâneţea să se apropie“. Datorită conţinutului său bogat în vitamine, salvia este considerată, la fel ca și lavanda, drept o plantă miraculoasă cu proprietăţi tămăduitoare.
Maria Gonceariuc, şefa Laboratorului Genetica şi Ameliorarea Plantelor Aromatice şi Medicinale din cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, consideră că ar fi bine ca producătorii din acest domeniu să se asocieze pentru ca ulterior să poată beneficia de prețuri mai bune și de credibilitate în rândul consumatorilor. „Marea îngrijorare a agricultorilor noștri este faptul că nu vor avea unde să-și comercializeze producția. Mulți străini evită să ia cantități mici de ulei de la un singur producător, deoarece nu este rentabilă transportarea. Când vor înțelege acest lucru, agricultorii noștri vor avea foarte mult de câștigat, iar această ramură va înflori atât la propriu, cât și la figurat”, susține specialista.
Cultivarea plantelor aromatice, condimentare și medicinale era foarte practicată la începutul anilor ‘80, însă odată cu destrămarea Uniunii Sovietice această ramură și-a pierdut din popularitate. Resuscitarea sectorului a avut loc la sfârșitul anilor 2000, când producătorii agricoli au înțeles că aceste plante sunt de perspectivă, iar condițiile climaterice de la noi din țară sunt benefice. „Începând cu anul 2015, în țara noastră avem mai multe suprafețe cu salvie, decât cu lavandă, dar acești indicatori probabil vor varia permanent. Uleiul de salvie are un miros mai puternic, este considerat de o calitate mai înaltă și este un pic mai scump decât cel de levănțică”, a mai adăugat Maria Gonceariuc.
Tot ea spune că pe termen lung este mai rentabil să cultivi lavandă, deoarece această plantă poate fi exploatată 15-20 de ani, iar salvia trebuie semănată anual.
Conform producătorilor, care activează de mai mulți ani în acest domeniu, costurile pentru înființarea unui hectar de lavandă variază între 6 și 8 mii de euro. Când cultura ajunge la maturitate (al treilea an, de regulă), de pe 1000 de ari se obțin în medie 2-3 tone de materie primă (în funcție de productivitatea soiului). Prin urmare, de pe urma unui hectar de levănțică, poate fi dobândit în jur de 150 kg de ulei esențial. Prețul mediu de comercializare a acestui lichid este de 80 de euro per kg, ceea ce înseamnă că venitul ar putea ajunge și la 12 mii de euro, doar de pe un singur ha. Pe lângă faptul că din ulei se fac produse igienice și cosmetice, acesta este utilizat pentru ridicarea poftei de mâncare și scăderea tensiunii arteriale.
De cealaltă parte, investițiile pentru plantarea a 1000 ari de salvie sunt de câteva ori mai mici decât cele utilizate pentru plantarea lavandei. În cazul recoltării cu scopul de a obţine ulei volatil, producţia de salvie verde va fi de 7000-9000 kg la ha. Un calcul sumar ne arată că de pe un hectar se pot obține câteva zeci de kg de ulei. De aceea, cunoscând că pe piață un kg de ulei de salvie se comercializează cu peste 200 de euro, venitul de pe urma comercializării produsului final ar depăși 6 mii de euro.
Cercetătorii spun că în comparație cu alte plante, lavanda și salvia sunt rezistente la boli, dăunători și secetă, iar ploile abundente la fel nu constituie o problemă. Principalul pericol pentru culturile respective sunt buruienile, care dacă nu sunt înlăturate la timp, pot afecta atât dezvoltarea plantei, cât și calitatea uleiului.
Începând cu anul 2013, statul acordă subvenții, câte trei mii de lei per hectar, pentru plantarea culturilor aromatice precum: levănțica, isopul, salvia și oregano.
Uleiul esențial este un lichid care nu se combină sub nicio formă cu apa. Acesta mai este cunoscut și sub numele de ulei volatil sau ulei eteric. Plantele produc uleiuri esențiale cu scopul de a se proteja de boli, de a îndepărta dăunătorii, dar și pentru a atrage insectele care ajută la polenizare.
|
Cu fiecare zi ce trece de la inaugurarea M. Sandu, eu inteleg ca ea nu va face nimic pentru tara si pentru oameni. Niste italniri sterile cu sefi de stat, cu ambasadori, cu demnitari europeni, etc. Nimic concret. Nimic ce m-ar convinge ca votul meu nu a fost inzadar…
( ) Citeşte tot articolulSfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 ianuarie. Născut la Constantinopol, într-o familie aristocratică, a deţinut slujba de secretar imperial în vremea împăratului Heraclie (610-641).
( ) Citeşte tot articolulBerbec Datorită stresului acumulat este posibil să nu dai în această perioadă un randament incredibil. Important este să nu lași stresul să te acapareze și să te bucuri pe cât poți și de micile evenimente plăcute.
( ) Citeşte tot articolulO tânără de 19 ani a murit, iar alte două persoane au fost grav rănite într-un accident rutier produs în după-amiaza acestei zile, 20 ianuarie, în apropiere de localitatea Copăceni, raionul Sângerei, transmite hotnews.md.
( ) Citeşte tot articolulNoile studii publicate marți oferă dovezi liniștitoare că persoanele care s-au vaccinat anti-Covid-19 sunt protejate împotriva noilor variante ale virusului, transmite CNN.
( ) Citeşte tot articolulCristiano Ronaldo a marcat primul gol, în minutul 64, iar Morata a stabilit scorul final, în minutul 90+6, scrie news.ro.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță maxime de +1..+4 grade Celsius în regiunea de nord, +2..+5 grade în regiunea de centru și +3..+6 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulÎn prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...
( ) Citeşte tot articolulProcesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viaţă încă un jurnalist care a lucrat la Radio Moldova, poetul Ştefan Lozinschi, cunoscut cu numele de Ştefan Lozie. În luna mai, acesta ar fi împlinit 77 de ani, relatează Radio Moldova Actualităţi, scrie publika.md.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a anunţat marţi că o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una...
( ) Citeşte tot articolul