Editorial

Ultima salvare, anticomunismul!

Explicaţia este extrem de simplă: dacă nu există comunism, nu poate să existe anticomunism, iar fără anticomunism niciun partid democratic din R. Moldova nu poate supravieţui. Când unui politician democrat i se strânge funia la par singurul remediu care-l poate salva e… anticomunismul.

Astfel, anticomunismul la Chişinău e un „Ariel” universal – scoate toate petele, e un fel de dust – omoară toţi dăunătorii democraţiei… Cu anticomunismul am câştigat alegerile parlamentare din 2009, apoi din 2010, tot cu anticomunismul am câştigat, e adevărat, la limită, primăria capitalei. Un lucru trebuie spus în acest context: politicienii noştri luptă cu comunismul într-un mod sui generis, foarte moldovenesc, cu multă prudenţă şi atenţie, ca să nu-i dăuneze rădăcinile, fiindcă vă imaginaţi, boieri dumneavoastră, ce (tragedie) se poate întâmpla dacă, din exces de zel anticomunist, cineva taie rădăcinile comunismului şi acesta moare? Cu cine să lupte mâine politicienii democraţi, cu ce ideologie să mobilizeze ei electoratul, cum să câştige alegerile?

… Au venit iar timpuri grele, când numai anticomunismul mai poate salva Alianţa de guvernământ şi, implicit, R. Moldova. Recent, am citit titlul unei ştiri (Filat, Lupu şi Ghimpu vor semna o declaraţie „anticomunistă”) şi m-am luminat la suflet şi la chip! Bravo, băieţi, aţi găsit soluţia! De mult o căutaţi, de peste doi ani! Şi noi, poporul cel prost, ne miram cumplit şi nu înţelegeam de ce mama câinilor! nu poate fi ales un fleac de preşedinte!? Ajunseserăm şi noi ca însurăţeii ceia dintr-un banc care găsiseră totul pentru nuntă – şi local, şi mâncare, şi băutură ş.a.m.d. -, dar nicidecum nu puteau găsi un fleac de nănaş. Acum am înţeles de ce s-a tergiversat şi devenise imposibilă alegerea preşedintelui: lipsea o nouă… „declaraţie anticomunistă”. Cele care au fost făcute în ultimii ani nu mai erau suficiente; numai cu lozinca „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” nu poţi să alegi preşedintele R. Moldova. Mai trebuie încă o declaraţie anticomunistă, una semnată cu sângele celor trei lideri ai Alianţei!

O notă discordantă am sesizat în declaraţia lui M. Lupu pe această temă. Fiind de acord cu anticomunistul Filat că e nevoie de o declaraţie anticomunistă, anticomunistul Lupu a sugerat că aşteaptă documentul, dar să fie „unul echilibrat”. Eu am înţeles de ce dl Lupu vrea o declaraţie anticomunistă „echilibrată”: o declaraţie anticomunistă prea radicală şi neechilibrată ar putea să strice totul pe 16 decembrie, pentru că, oricum ai suci-o, cele două voturi care nu ajung se află în tabăra comuniştilor, iar Voronin, bănuiesc eu, a pus coarnele în prag şi i-a spus lui Lupu: eu îţi ofer cele două voturi, dar cu o singură condiţie – declaraţia anticomunistă a Alianţei să fie una echilibrată! Şi punctum! Repet, eu îl înţeleg pe Lupu, dar nu pot să nu-l înţeleg şi pe Filat, anticomunistul profund şi consecvent, omul care nu a cochetat niciodată cu comuniştii şi care le cere colegilor de Alianţă: dacă nu faceţi o declaraţie anticomunistă dură, nu votez preşedintele! Şi punctum! (E adevărat, a fost un caz când deputaţii lui Filat, cot la cot cu cei ai lui Voronin, l-au dat afară pe şeful SIS-ului, dar asta a fost, dacă vreţi să ştiţi, o provocare pusă la cale de fel de fel de păpuşari antipeledemişti… La fel stau lucrurile şi cu declaraţia lui Filat din faimosul său „mesaj (văratic) către naţiune”. Citez: „Guvernul nu se confruntă în acest moment cu opoziţia politică făcută de comunişti, ci cu opoziţia făcută de partidele din interiorul Alianţei”. Iac-aşa, iubit popor! Atunci nu era nevoie de o declaraţie anticomunistă. Astăzi situaţia s-a schimbat şi fără o asemenea declaraţie ne prăbuşim în alegeri anticipate.

… Toată lumea ştie că Filat e un anticomunist consecvent, dar şi pragmatic. Astfel, dacă conjunctura va fi alta şi vor cere-o interesele ţării, Filat va pune problema elaborării unei declaraţii, să zicem, antiromane, îndreptată în mod expres împotriva lui Traian, împăratul care a anexat prin forţă preafericita Dacie, a alipit-o (strâns) la sângerosul şi barbarul Imperiu roman, din care cauză avem astăzi atâtea probleme serioase cu dosarul identitar şi cu consolidarea statalităţii moldoveneşti.

…Să lăsăm însă asta. Acum principalul e să ne păstrăm calmul şi să-i lăsăm pe liderii AIE să elaboreze în linişte declaraţia anticomunistă fără de care nu poate fi ales şeful statului. Fireşte, cârcotaşii nu se ogoiesc şi se întreabă de ce Filat nu a cerut să se elaboreze alte declaraţii, de exemplu, anti-sărăcie, anti-mafie, anti-corupţie, anti-minciună etc.? Cârcotaşii rămân cârcotaşi, ei nu ştiu cât e de greu să fii premier şi să conduci un guvern. Bine a zis cine a zis (dar cine a zis?) că nu-i este lui Putin uşor să conducă Guvernul Rusiei, dar de ce credeţi că lui Filat i-i mai uşor să conducă Guvernul Moldovei care nu-i unul obişnuit, ci unul profund reformator şi anticomunist, iar pe alocuri chiar de coaliţie.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *