Actualitate

Ultimele decizii în cel de-al doilea dosar de escrocherie pe numele lui Platon

Valeriu Pleșca, apărătorul lui Veaceslav Platon, afirmă că instanța de judecată a respins în ședința din 20 iunie cererea de a face cunoștință cu materialele dosarului, pe motiv că a fost înaintată repretat.

„Ne-am pomenit într-o situație absurdă. Pe de o parte instanța de judecată în ședința trecută a amânat ședința pentru a face cunoștință inculpatul Platon Veaceslav cu materialele dosarului prin interpret. Pe de altă parte, acest interpret nu i-a fost prezentat și asigurat. Instanța este obligată să asigure respectarea drepturilor participanților la proces. Acest lucru nu a avut loc. S-a formalizat această situație prin emiterea unei încheieri. Niciun interpret nu a fost lăsat la inculpat. Respectiv, el nu a făcut cunoștință cu materialele dosarului nici până în prezent. S-a încălcat un drept fundamental. În acestă situație, încheierea care a fost adoptată în ședința trecută, asigură un drept iluzoriu, dar drepturile omului trebuie respectate într-un mod practic”, a explicat acuzatorul.

În același timp, Valeriu Pleșca a declarat că a înaintat o cerere de recuzare a procurorului pe caz, invocând că încălcarea drepturilor lui Platon a început la etapa urmăririi penale: „Am cerut ca să fie prezentate materialele dosarului, interpretul, iar procurorul este chemat să respecte drepturile omului. De fiecare dată, dlui s-a expus împotriva asigurării garanțiilor elimentare care sunt specifice unui proces echitabil. În lumina acestor argumente noi am considerat că dlui nu este obiectiv și nu urmărește respectarea întocmai a legislației”.

Avocatul a precizat că au fost înaintate și alte cereri privind declinarea competenței. Acesta susține că repartizarea ceuzei nu a avut loc între toți judecătorii Judecătoriei Chișinău, dar s-a limitat la sediul Buiucani.

O altă cerere a apărării se referă la reducerea numărului de mascați în sala de judecată. Valeriu Pleșca afirmă că avocații nu au posibilitatea de a se afla alături de inculpat, pentru că la masa acestora sunt poziționați mascații CNA: „respectiv, ei vizualizează toate materialele pe care le avem noi apărătorii”.

Pleșca susține că lui Veaceslav Platon i-a fost interzis „în mod nejustificat și tendențios” să aibă întrevederi cu rude apropiate. Avocatul spune că la penitenciar sunt invocate diverse motive, iar în ședințele publice este formată o barieră între acesta și soție. Scopul, susține Valeriu Pleșca, este distrugerea psihologică a clientului său.

Evghenia Tulcevskaia, soția lui Veaceslav Platon, prezentă la ședința de astăzi a declarat că nu și-a văzut soțul din iulie 2016.

În acest dosar, Platon este învinuit de tentativă de escrocherie săvârşită de un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari. Procurorii susțin că pe parcursul anului 2016, Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi organizat sustragerea mijloacele financiare deţinute pe conturile companiilor prenotate

La 20 aprilie, un complet din trei judecători de la Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorului Procuraturii Anticorupţie, Andrei Băeşu, a pus în aplicare una din cele mai răsunătoare condamnări din istoria recentă a R. Moldova, cea a lui Veaceslav Platon, etichetat drept raiderul nr. 1 din CSI. Controversatul om de afaceri, judecat într-un proces cu uşile închise, a primit 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar bunuri care i-ar aparţine, în valoare de peste 800 de milioane de lei, i-au fost confiscate.

Sursa:ZdG.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *