Actualitate

Umbra lui Stepaniuc in Ministerul Educatiei

De mai mult timp, functionarii de la Ministerul Educatiei ascund expertizele negative ale Institutului de Analiza Internationala a Manualelor „Georg Eckert” din Braunschweig, Germania, privind manualele de istorie integrata din RM. In trecut le-au dosit la indicatiile fruntasului comunist Victor Stepaniuc, astazi o fac din proprie initiativa sau din convingeri politice si sfideaza astfel o decizie a Curtii de Apel care obliga ministerul sa faca publice aceste expertize.

Decizia Curtii de Apel, ignorata de functionari

La solicitarea Guvernului RM catre Consiliul Europei, in 2005 si 2006 Institutul „Georg Eckert” a expertizat de doua ori manuscrisele manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a si a prezentat consecutiv autoritatilor comuniste doua rapoarte. Desi nu constituiau un secret de stat, concluziile expertilor germani au fost ascunse cu grija de ochii publicului interesat, astfel ca, desi a facut mai multe demersuri, nici chiar presedintele Asociatiei Istoricilor din RM (AIRM), Sergiu Mustata, nu a primit vreun raspuns. In mai 2009, el a actionat in judecata Ministerul Educatiei, invinuindu-l de tainuirea informatiei cu caracter public. Reprezentantii ministerului nu s-au prezentat la nicio sedinta judiciara, iar ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Valentin Crudu, in prezent consilier al noului ministru, a incercat sa-l determine pe istoric sa renunte la proces. La 5 octombrie 2009, Curtea de Apel i-a dat castig de cauza lui Sergiu Mustata, constatand ca ministerul a violat Legea privind accesul la informatie.

Vechile cadre vor face reforma?

Presedintele AIRM a descoperit expertizarile cu bucluc in biblioteca institutului german, insa ulterior ele au disparut intr-un mod misterios de acolo. Iar cei de la minister declara astazi ca expertizele in care este criticata istoria integrata a lui Stepaniuc „nu sunt de gasit”, desi Curtea de Apel obliga ca acestea sa fie facute publice. Mentionam ca rapoartele expertilor germani sunt publicate integral de Asociatia Istoricilor pe site-ul: www.airm.reg.md.

Istoricii se mira de aceasta situatie, stiind ca Galina Gavrilita, functionara de la minister care a promovat cursul de istorie integrata, amenintand un sir de profesori cu eliberarea din functie, coordoneaza din nou disciplina Istoria, iar Valentin Crudu, cu ajutorul caruia s-a implementat cursul de istorie integrata, este azi consilierul lui Leonid Bujor, ministrul Educatiei. „Cei care au insultat cadrele didactice, care au facut abuz in serviciu prin promovarea cursului de istorie integrata si care, in final, au corupt un principiu de predare vor sa reformeze din nou invatamantul istoric?”, se intreaba specialistii.
Solicitati de TIMPUL, functionarii vizati din minister nu au fost de gasit.

Concluziile expertilor europeni

La 29 septembrie 2006 a avut loc o intalnire a presedintelui de atunci Vladimir Voronin cu istoricii din republica, la care viceprim-ministrul Valerian Cristea declara ca „ne putem mandri ca aceste manuale au trecut cu succes expertiza celor mai prestigioase institutii europene de specialitate”. Acelasi lucru l-a afirmat in repetate randuri si ideologul PCRM Victor Stepaniuc: „Manualele, in afara de manualul de clasele a X-a si a XI-a sunt experimentate, sunt expertizate pozitiv”.

Care sunt, totusi, concluziile expertilor europeni referitoare la manualele cu scandal? „Autoritatile spuneau ca au avize pozitive de la Consiliul Europei si de la expertii europeni. Realitatea, insa, e cu totul alta. Manualele nu intrunesc calificativul pozitiv, ci sunt calificate ca fiind marxiste, ideologizate, politizate, superficiale, nu intrunesc principiul predarii integrate. Specialistii europeni au recomandat autorilor sa regandeasca structura manualelor, sa restructureze narativele dintr-o perspectiva mai deschisa, sa asigure un limbaj accesibil, sa asigure conexiunea intre textul de baza si sarcinile didactice etc.

Expertii europeni nu recomandau publicarea lor in starea in care au fost prezentate pentru evaluare”, spune Sergiu Mustata.
Stefan Ihrig, reprezentantul Institutului „Georg Eckert”, prezentand la Seminarul de la Holercani, in vara anului 2006, cea de-a doua evaluare a manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a, mentiona ca doar in cel pentru clasa a VI-a s-a tinut cont de observatiile si sugestiile din primul raport si ca doar acest manual este realizat dupa principiile integrarii si multiperspectivitatii.

In celelalte au fost neglijate opiniile expertilor europeni care au atentionat asupra urmatoarelor carente: manualele nu sunt logic structurate, textele sunt marcate de greseli, contradictii, limbaj inteligibil, caracter enciclopedic, surse si opinii unilaterale, unele in stilul interpretarilor marxiste, intrebarile nu stimuleaza gandirea critica, imaginile nu reprezinta surse ci doar simple ilustratii etc. Principiul multiperspectivitatii, care a fost pe larg speculat de catre promotorii noului curs, nu a fost atestat de catre experti in noile manuale. La adresa manualelor de istorie pentru clasele a IX-a si a XII-a istoricul W. Meurs mentiona ca in narativul acestora se observa clar cateva pozitii: pro-moldoveneasca, anti-romaneasca si, pe alocuri, pro-ruseasca/sovietica.

Cand vor fi facute publice fraudele comunistilor din educatie?

Comisia Europeana impotriva Rasismului si a Intolerantei a recomandat ca autoritatile RM sa ia masurile necesare pentru eliminarea din toate manualele – de istorie, in primul rand, – a tuturor materialelor care incurajeaza intoleranta sau prejudicierea oricarui grup minoritar. Incercand sa ascunda si chiar sa discrediteze expertizele desfasurate sub egida Consiliului Europei, Valentin Crudu, ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, declara in sedinta parlamentului din 22 mai 2008 ca raportorii europeni s-au bazat doar pe informatiile oferite de unele organizatii nonguvernamentale si nu au solicitat parerea ministerului. Iata de ce, pentru a afla adevarul despre abuzul ideologic al comunistilor in sfera educatiei, noul ministru ar trebui sa ia exemplu de la unii colegi de guvern si sa inceapa a da publicitatii fraudele comunistilor din domeniul educatiei.

Autor: Angelina Olaru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *