Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Editorial 5 Noiembrie 2017, ora 08:05    Din editia print

Marime Font

Umbra noastră cea nevăzută

Spuneam cândva, referindu-mă la Sjon – scriitorul islandez, că el e o dovadă vie a faptului că nu poți fi un om cu adevărat mare dacă te roade mândria.

 
 
 

Și spuneam aceste lucruri într-un articol despre cărți. Dar mă văd nevoită să mă întorc la temă – nu a modestiei, ci a smereniei.

Discutând într-o zi cu un coleg de serviciu, îi spuneam că nu pot înțelege orgoliul nemăsurat. Chiar așa, cum nu poate omul să își calce umbra? Iar colegul mi-a răspuns: „ca să o calce, trebuie mai întâi să conștientizeze că are una”. Am râs la răspunsul lui, dar, de fapt, exact așa stau lucrurile. Nici nu vă puteți imagina cât de jigniți pot fi oamenii dacă nu primesc scaunul din capul mesei, dacă nu li se oferă cuvântul înaintea celorlalți, dacă nu li se menționează numele cu orice prilej.Cred că doar lipsa iubirii ne face atât de mândri. Altfel ne-am gândit că și semenul nostru merită o onoare sau alta. Dar chiar și atunci, când iubirea dispare, ar trebui să apară un simț al măsurii, un bun simț, care să te facă să accepți că cineva poate primi cireașa din vârful tortului înaintea ta.
Când suntem roși de mândrie, se vede de la o poștă. Nimănui nu-i scapă mândria celuilalt. Și asta ar trebui să ne facă o dată în plus să conștientizăm orbirea noastră. Pentru că îi jignim pe toți cei prezenți când vrem să arătăm că suntem mai buni decât ei. Mai demni de scaunul din capul mesei.

Nu știu cum vom reuși să Îl întâlnim pe Hristos încă din viața aceasta, dacă noi ne ridicăm deasupra celorlalți. E ca o șosea suspendată, de unde nu ai cum să îi întâlnești pe cei care merg mai jos. Fiindcă Iisus asta a făcut: a venit să sufere pentru viața lumii, nu din capul mesei, ci dintre cei simpli. Dintre cei care nu își văd umbra nu fiindcă privesc prea pe deasupra capului, ci fiindcă stau toți împreună, fără să fie stingheriți de vecinii de lângă sau de faptul că sunt toți la același nivel.

Până nu coborâm de pe șoseaua suspendată, călcând pe propria umbră, cedând scaunul din față, nu avem cum ajunge la nivelul în care Iisus a fost întotdeauna prezent, printre bolnavii, săracii și păcătoșii plini de pocăință.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md