MUSAfinul nostru

Umor cu radacini de… cleste

(Prefata la cartea „Maseaua de minte”a lui Teodor Popovici)

Mai intai iti pierzi dintii de lapte.
Apoi iti ies maselele de minte.
Dupa asta iti pierzi si maselele de minte.
Si iarasi ajungi in mintea copiilor.
Insa, oricum, astepti sa-ti vina mintea cea de pe urma.
Sa nu zica lumea ca ai mancat maselar.
Si tot asa… si iar asa…

Dar numai in cazul in care nu esti profesor, doctor stomatolog si nu te cheama Teodor Popovici. Altminteri, te umfla dorinta de a scrie o carte de epigrame intitulata negresit „Maseaua de minte”. 101 catrene, tot atatea cati deputati avem in Parlamentul Moldovei. Si toate pe aceeasi tema, strict stomatologica, a dezbaterii dintilor si buzunaririi pacientilor care vin de buna voie si nesiliti de nimeni; doar din cand in cand zoriti de durerile acute.
Expert in dureri de masele si morti de ras, dumnealui, autorul acestui volum unic, probabil, in literatura umoristica a neamului lui Pacala, gaseste un remediu care impaca mintea cu maseaua, facandu-ne sa radem cu gura pana la urechi. Acest miraculos remediu este umorul.
O gluma spusa la momentul oportun ii alina pacientului durerea. Iar doctorului de dinti ii usureaza munca: un pacient cu simtul umorului va zambi cu gura deschisa, nu cu dintii inclestati.
Ce-i drept, la sfarsitul tratamentului, pacientul trebuie sa-si desclesteze si buzunarul. Procedura nu mai putin dureroasa in aceste vremuri de criza. Doctorul glumet se grabeste sa-l impace imediat: „Dai un ban, dar face. Acum poti sa-ti mananci fara grija nora!… (ginerele, soacra, socrul, sotul, sotia, subalternul etc. – depinde de purtatorul/purtatoarea noilor proteze)”.
Pe cititorul acestui volum, insa, va asigur, nu-l paste niciun pericol financiar. O portie buna de ras il va face sa mai uite de gaura din masea sau de cea din buget. Iar daca isi va aminti din nou de ele, sa dea fuguta la librarie, poate doctorul Popovici a mai scos, pe langa sutele de molari si canini, vreo carte noua de umor. De bine de rau, orice om muritor de ras, pe langa maseaua de minte, mai are inca enspe dinti, pe care e musai sa-i arate lumii, dezvelindu-i intr-un ras sanatos: Ha-ha-ha!
Men sana in corpore sano. Ce nu poti cu clestele, reusesti cu pana!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *