Editorial

Un an bogat pentru literatura „basa”

Pe lângă debutul lui Victor Țvetov, despre care am vorbit în repetate rânduri, au mai apărut încă două cărți de poezie ale unor tinere poete: „Du-te free”, de Aura Maru (Ed. Cartier, 2015) și „Ai grijă de tine”, de Paula Erizanu (Ed. Charmides, 2015). Ambele cărți ale poetelor sunt privite ca debut (deși au mai semnat anterior o carte), fapt care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui contestat de alții. Eu am făcut același lucru, așa că pot înțelege alegerea lor.

Mi s-a părut nefiresc când s-a pus la îndoială statutul de debutant al lui Alexandru Cosmescu, cu „Un spațiu blând care mă primește cum m-ar îmbrățișa”, pentru o carte pe care o semnase în copilărie. La el nici măcar nu poate fi vorba de o alegere. Așa cum nu poți depune mărturie la judecată decât de la o anumită vârstă, tot astfel nu ți se poate cere responsabilitate literară.

La Paula Erizanu, cu „Aceasta este prima mea revoluție. Furați-mi-o” (Editura Cartier, 2010), avem de-a face mai mult cu un jurnal literar decât cu o carte de poezie. Dacă Paula nu a simțit, cred, nevoia să se dezică de prima carte, chiar dacă se simte debutantă în poezie, pentru Aura Maru lucrurile stau pe dos. „Transplant de tăceri” (2007), pe care Aura o semnase cu numele din buletin, Aurelia Cojocaru, e probabil pentru autoare o carte negată. Ceea ce e și firesc. Se întâmplă, și mulți au pățit-o, să nimerești într-un anturaj literar care să nu te ajute pe deplin să te autodefinești ca poet, să nu ai acces la ultimele tendințe literare și să publici o carte care e departe de a se apropia de capacitatea maximă a autorului. Un derapaj în timpul formării nu e un debut asumat.

O altă carte de poezie pe care ar trebui să o reținem e „De-ale viețuitoarelor”, de Aurelia Borzin (Vinea, 2015) din care autoarea a avut o lectură la cenaclul Republica.

Sunt cărți care trebuie citite, pe unele le-am citit deja, altele sunt pregătite pe birou. Oricum, am avut un an deosebit, important pentru cultura română și pentru spațiul „basa”, iar acum nu îmi rămâne decât să aștept cu nerăbdare volumul Anei Donțu, al cărei manuscris a câștigat un concurs de debut în România, urmând să apară în această toamnă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *