Moldova

Un an de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană

Economie

• Revenirea la normalitate în relaţiile cu instituţiile financiare internaţionale. Începerea negocierile cu Fondul Monetar Internaţional.

• Până la sfârşitul anului 2009, guvernul a achitat peste 1 mlrd. lei, moştenire lăsată de comunişti în formă de datorii creditoare ale bugetului faţă de agenţii economici, plăţi neonorate la investiţiile capitale, restituirea TVA, subvenţii în agricultură etc.

• La 17 noiembrie 2009, Guvernul AIE adoptă Programul anticriză pentru a „stabiliza şi relansa economia”.

• La sfârşitul lui ianuarie 2010, Consiliul de directori executivi ai FMI a aprobat Programul economic cu RM în valoare de 574 mln. dolari. Semnarea Acordului cu FMI a asigurat o deschidere mai mare din partea altor donatori externi – Banca Mondială, Comisia Europeană ş.a. O parte din banii FMI au mers la acoperirea deficitului bugetar creat de comunişti, o alta – la salarii şi compensaţii pentru păturile sărace.

• Între 19 şi 23 ianuarie are loc vizita prim-ministrului Vlad Filat la Washington în cadrul căreia este semnat Acordul „Compact” în valoare de 262 mln. dolari.

• La 24 martie 2010, la Bruxelles, are loc forumul donatorilor „Parteneriat pentru Moldova”, în cadrul căruia organizaţiile internaţionale şi alţi partenerii externi anunţă că vor acorda RM 2,6 mlrd. dolari până în 2013. Circa 52% din această sumă sunt granturi, iar restul „credite foarte avantajoase”, cum le-a apreciat premierul Vlad Filat. În suma de 2,6 mlrd. intră 574 mln. dolari din acordul cu FMI pentru trei ani, 262 mln. dolari din acordul de asistenţă nerambursabilă din partea guvernului SUA pentru implementarea programului „Compact”, 102 mln. euro din partea României. Celelalte resurse vin din partea Comisiei Europene – 550 mln. euro, a statelor-membre ale UE şi a organizaţiilor internaţionale, precum şi de la Banca Mondială. 

• La 30 iunie 2010, Parlamentul votează rectificarea bugetului. Comparativ cu cifrele stabilite iniţial, veniturile la Bugetul public naţional s-au majorat cu 1,507 mlrd. lei, cheltuielile – cu 630 mln. lei, iar deficitul s-a redus cu 877,2 mln. lei sau cu 1,6% din PIB. Potrivit ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, cea mai mare parte din banii acumulaţi vor fi redirecţionaţi pentru susţinerea bugetului sau reducerea deficitului bugetar. Circa 295 mln. sunt alocaţi pentru protecţia socială (pensii şi alocaţii sociale). „Noi am moştenit de la guvernarea comunistă un deficit bugetar de 16,8% (8,5 mlrd. lei) şi în câteva luni l-am adus la 6% (3,4 mlrd. lei)”, a declarat Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe. Potrivit acestuia, dacă în trecut circa 64% din buget era destinat blocului social, acum acest indice a ajuns la 72%. „Să-i mulţumim guvernului şi să-i sugerăm ca data viitoare, când vine cu rectificarea bugetului, să aloce bani nu numai pentru reducerea deficitului bugetar dar, mai ales, pentru majorarea pensiilor şi a salariilor”, a comentat atunci preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu. Rectificarea votată la 30 iunie a fost prima din acest an. 

Social

• În septembrie 2009 are loc majorarea salariilor pentru pedagogi, singurii bugetari care au avut majorări salariale.

• La 13 noiembrie 2009, la Bucureşti, premierul Vlad Filat şi prim-ministrul Emil Boc semnează Convenţia privind micul trafic la frontieră. Acest document a intrat în vigoare la 26 februarie a.c., după ce ambele state l-au ratificat. Începând cu 1 martie, toţi cetăţenii care au viza de domiciliu pe raza de 30 km de la Prut pot să depună cereri pentru permise ce-i scuteşte de obţinerea vizelor. Această întrevedere va relansa relaţiile bilaterale cu România. La 31 martie, premierii Filat şi Boc au înmânat primele permise de mic trafic.

• În anul 2010 începe implementarea unei noi concepţii de protecţie socială a populaţiei care urmăreşte acordarea de sprijin cetăţenilor care într-adevăr au nevoie de susţinerea statului.

• 15 februarie 2010, după 66 de ani, este inaugurat podul Rădăuţi-Lipcani şi deschis postul vamal. Astfel peste 100 de mii de cetăţeni din raioanele de nord nu mai sunt nevoiţi să ocolească sute de kilometri până a ajunge în România.

• Acordul negociat cu FMI a dat posibilitate guvernului să plătească compensaţii pentru achitarea agentului termic în perioada rece a anului unui număr de circa 260 mii persoane social-vulnerabile.

• La 1 aprilie au fost indexate pensiile cu 4,6%. În următoarele zile urmează să fie aprobată şi cea de-a doua rectificare a bugetului care să prevadă încă o indexare a pensiilor în anul 2010.

• Se prevede majorarea cu 20% a salariilor profesorilor începând cu 1 ianuarie 2011.

Integrare Europeană

• La 26-27 noiembrie 2009, Benita Ferrero-Waldner, fost Comisar european pentru relaţii externe şi politică europeană de vecinătate, s-a aflat în ultima sa vizită de lucru la Chişinău şi a transmis mesajul că Bruxellesul susţine coaliţia de la guvernare. Sfârşitul anului 2009 a marcat un nou început pentru relaţiile moldo-europene.

• La 21 decembrie 2009, la Bruxelles, este semnată Declaraţia comună UE-RM, în cadrul căreia se anunţă că pe 12 ianuarie 2010 cele două părţi vor începe negocierile asupra Acord de asociere.

• La 12 ianuarie, la Chişinău, încep negocierile pe marginea Acordului de asociere.

• La 1-3 martie, la Chişinău vine prima misiune de evaluare pentru demararea dialogului privind liberalizarea regimului de vize. UE anunţă că va acorda un ajutor financiar de 2 mln. euro pentru compensarea unor cheltuieli la perfectarea paşapoartelor biometrice, condiţie indezirabilă pentru liberalizarea regimului de vize.

• La 25-26 martie are loc a doua rundă, iar la 8 iunie, la Bruxelles, are loc cea de-a treia rundă de negocieri vizând viitorul Acord de asociere a RM la UE.

• La 15 iunie, la Luxemburg, este lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM. Analişti sunt optimişti şi spun că, dacă ne mişcăm în acelaşi ritm, avem şansa ca peste doi ani să călătorim fără vize în UE. Acum este esenţial să ne facem temele pe acasă, adică să implementăm reformele. „Este aproape incredibil cât de mult a reuşit Moldova să obţină în doar câteva luni”, a declarat Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, la conferinţa de presă susţinută împreună cu premierul Vlad Filat. 

• Aproprierea de UE a însemnat un sprijin mai mare din partea cancelariilor europene în problematica transnistreană. Pentru prima dată acest subiect este inclus pe agenda de lucru a mai-marilor lumii. În iulie curent, cancelarul german Angela Merkel i-a propus preşedintelui rus Dmitri Medvedev ca Moscova să îşi retragă trupele din Transnistria.

Relaţiile speciale cu România

• La 27-28 ianuarie, preşedintele României Traian Băsescu, însoţit de un grup de miniştri, se află într-o delegaţie oficială în RM. Preşedintele român anunţă că România oferă R. Moldova un sprijin financiar nerambursabil de 100 mln. euro pentru modernizarea şcolilor şi a drumurilor. Cei doi preşedinţi au convenit să reia negocierile abandonate pe marginea a 12 acorduri bilaterale, printre care acordul de recunoaşte a diplomelor, acordul dintre cele două ministere ale educaţiei, precum şi redeschiderea filialelor universitare ş.a.

• În decembrie 2009, premierul Vlad Filat cere guvernului demontarea sârmei ghimpate de pe malului Prutului. Iniţial, acest lucru trebuia să se facă până la 1 martie. La 31 martie oficialii anunţă că a fost finalizată eliminarea ultimului simbol al comunismului din Europa.

• La 27-28 aprilie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu pleacă într-o vizită de lucru în România. Vizita include întâlniri la nivel înalt cu preşedintele român Traian Băsescu şi alţi oficiali, dar şi semnarea unui şir de acorduri bilaterale între cele două state.

• La 9 iulie are loc inaugurarea consulatelor româneşti de la Cahul şi Bălţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *