Cultură

Un an fara Grigore Vieru

Luni, 18 ianuarie, se implineste un an de cand a plecat dintre noi Grigore Vieru. Cel mai mare poet roman contemporan s-a urcat in cer la Eminescu, la ora 1.20 a zilei de 18 ianuarie 2009, cand medicii de la Spitalul de Urgenta i-au constatat decesul.

Moartea a survenit dupa 48 de ore de la tragicul accident produs in noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 1.30, pe traseul R-3, la noua kilometri de capitala. Grigore Vieru se intorcea de la Cahul, unde participase la un spectacol de omagiere a lui Mihai Eminescu. La volanul automobilului se afla Gheorghe Munteantu, director-adjunct al Ansamblului „Joc”. Din cauza cetii si a vitezei sporite, soferul n-a observat semnul rutier ce indica directia deplasarii, a pierdut controlul volanului si s-a lovit in borna de separare, intr-un bloc de beton pe care era instalat un panou publicitar. Medici renumiti, dar si buni prieteni ai Poetului, au facut tot posibilul pentru a-i salva viata, dar, spre marele nostru regret, minunea nu s-a intamplat.

Prin decret prezidential, ziua inmormantarii lui Grigore Vieru a fost declarata zi de doliu national. Pe ultimul drum, Poetul a fost condus de zeci de mii de oameni din intreaga republica si din toate judetele Romaniei. Opera Nationala – unde, dupa o noapte de priveghi la Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla”, a fost adus corpul neinsufletit al Poetului – s-a dovedit neincapatoare pentru sirul de oameni care au venit sa-si ia ramas bun de la cel care va ramane cel mai indragit poet al neamului.

Grigore Vieru a fost inmormantat la Cimitirul din strada Armeneasca, langa poetul Ion Vatamanu si langa unul dintre fauritorii Unirii de la 1918, Anton Crihan, in imediata apropiere a regretatilor sai prieteni, Doina si Ion Aldea-Teodorovici si Nicolae Sulac. La mitingul de doliu, scriitorul Valeriu Matei spunea ca „inima lui Vieru nu a fost ucisa de viscolul iernii, ci de cutitul plin de minciuni si rautate al lui Iuda”. Iar Andrei Strambeanu a tinut sa accentueze: „Grigore Vieru nu a murit din cauza unui stupid accident rutier, ci pentru ca niste pagani i-au sfartecat inima”.

Dupa trecerea sa in eternitate, autoritatile centrale si locale au promis sa faca multe pentru invesnicirea numelui Poetului, insa, din pacate, acest lucru nu s-a intamplat. Desi, anul trecut, Consiliul municipal Chisinau a discutat nu o data ca bulevardul Renasterii sa poarte numele lui Vieru, majoritatea comunist-pepecedista s-a opus. Astazi, nu avem o casa-muzeu sau un centru de cultura „Grigore Vieru”, asa cum exista la Bucuresti. Abia zilele trecute a fost ales bustul care va fi instalat, pe 14 februarie, in ziua cand poetul ar fi implinit 75 de ani, pe Aleea Clasicilor Literaturii Romane din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant” din Chisinau”.

Ceea ce n-au facut basarabenii au reusit deja sa realizeze fratii nostri de peste Prut. Astfel, la Iasi si la Alba-Iulia, au fost instalate busturi ale poetului, iar cate o strada din aceste orase ii poarta numele. Astazi, de ziua mortii poetului, o replica a bustului de la Alba-Iulia, realizata de sculptorul Romi Adam, va fi instalata pe strada cu acelasi nume din Chisinau. Potrivit sotiei poetului, Raisa Vieru, alte busturi vor fi instalate la Scoala nr. 83 din Chisinau, care poarta numele lui Grigore Vieru, la muzeul ce urmeaza a fi deschis la bastina lui, Peperata, precum si la Straseni. Pe 14 februarie, de ziua poetului, dna Raisa Vieru va pleca in Italia, la Venetia, unde va fi lansata cartea bilingva, in romana si italiana, a lui Grigore Vieru, „Fagaduindu-ma iubirii”. Versurile sunt traduse de o basarabeanca ce s-a stabilit acolo cu traiul, Olga Irimciuc. Tot in aceasta zi, va fi lansata o carte cu cele mai frumoase poezii ale lui Grigore Vieru in limba gagauza, in versiunea lui Fiodor Angheli. E mult, e adevarat. Dar e inca mult prea putin…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *