Editorial

Un as de 3,5 mlrd. dolari în mâneca ruso-transnistreană

La moment, 15 regiuni din Rusia au o datorie faţă de furnizorul de gaze de 3,76 de miliarde de dolari.

De facto, datoria Transnistriei reprezintă o restanţă a consumatorilor faţă de compania „Moldovagaz”, al cărei acţionar majoritar e „Gazprom” cu 50% din acţiuni. Chişinăul deţine 35,33%, iar Transnistria – circa 13,44%.

În condiţiile în care „Moldovagaz” e o societate pe acţiuni, „Gazprom” este în drept să pună sub sechestru orice proprietate care aparţine Guvernului de la Chişinău sau administraţiei de la Tiraspol. De la acţiunile deţinute la „Moldovagaz” sau alte întreprinderi de stat, până la clădirea Guvernului de la Chişinău sau a sovietului suprem de la Tiraspol.

În prezent, Executivul R. Moldova negociază delimitarea datoriilor pe care trebuie să le plătească Chişinăul – circa 320 mln. USD şi Tiraspolul – 3,5 mlrd. USD.

Liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a confirmat oral, deocamdată, că Transnistria este gata să-şi asume datoria, dar numai după semnarea unui acord direct cu „Gazprom”-ul. Altfel spus, întreprinderea „Moldovagaz” să fie dezmembrată în două întreprinderi mixte autonome. Semnarea acestui acord, pe plan internaţional, nu va fi altceva decât confirmarea faptului că Transnistria este un stat independent şi recunoscut. De ce nu? În condiţiile în care Federaţia Rusă oferă cu regularitate suport financiar Transnistriei, un astfel de acord poate fi semnat cu uşurinţă, dar în cel mai scurt timp, probabil, nu se va întâmpla.

Datoria Transnistriei continuă să fie o „sabie a lui Damocles” atârnată de un fir de păr deasupra „capului” R. Moldova. Un as din mânecă, utilizat ori de câte ori va fi nevoie de „pus la loc” pe cei de la Chişinău.

Pentru ca guvernul moldovean să nu-şi uite locul, din când în când, câte un arbitraj economic mai obligă „Moldovagaz” să achite din datoriile Transnistriei.
Recent, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse a decis că SA „Moldovagaz” urmează să achite concernului rus „Gazprom” datoria istorică de 296,8 mln. USD pentru gazele naturale livrate în anul 2008 Transnistriei.

Este a şasea decizie de acest fel, prin care valoarea datoriei Tiraspolului, achitată forţat, s-a apropiat de 680 de milioane USD, dintre care doar 54 mln. USD au fost generate de consumatorii de pe malul drept.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *