Constantin Tănase

Un braţ de trandafiri albi pe mormântul politic al lui Vlad Filat

Orice mormânt e un punct, un punct mare şi negru după care nu mai urmează nimic decât marele Nimic. Aş putea şi eu pune punct aici, nu ar fi însă drept, fiindcă mai am ceva de spus despre nefericitul dispărut. 

Viaţa politică a lui Vlad Filat se împarte în două – înainte de a deveni premier şi după. Acest „după” a decurs într-un joc delirant al mizeriilor de tot soiul, mizerii care până la urmă s-au încheiat cu demiterea lui din funcţie. Această demitere, mai ţărăneşte, se numeşte „l-au dat afară de la lucru”. Pentru ce l-au dat, ştie toată lumea – pentru corupţie.

Multe lucruri nu a înţeles până la anii aceştia Filat, lucruri importante. Unul dintre ele e acela că în politică greşelile se plătesc greu, cu urcarea pe eşafod sau preţul fiind oprobriul public, adică ura şi dispreţul oamenilor. Mihai Eminescu scria în această ordine de idei: „Greşelile în politică sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei”. Filat a fost unul dintre puţinii politicieni care ar fi putut să facă istorie şi să intre în istorie, a preferat însă să scuipe în obrazul istoriei şi să rămână în afara ei. Într-un timp nu prea îndelungat, nimeni nu-şi va mai aminti de Filat, acesta ocupându-şi locul pe care-l merită între Sangheli şi Tarlev.

În declaraţia sa de marţi despre decizia Curţii Constituţionale, Filat a amintit despre fenomenul flexibilităţii în politică. Depinde cum înţelegi flexibilitatea. Şi râma e flexibilă, dar se târâie. Flexibilitatea nu înseamnă lipsă de caracter şi demnitate. Or, Filat asta a demonstrat non-stop – capacitatea de a se umili în numele gheşeftului. Moartea politică a lui Filat s-a produs astfel pe drumul ruşinos care duce de la Orgoliu la Umilinţă.

Toată lumea, chiar și cei mai mari admiratori ai orgoliosului premier, a fost consternată de comportamentul acestuia în ultimele două săptămâni. Filat a fost de acord de dragul postului, al banilor și al girofarului și bodyguarzilor să accepte să treacă printr-o umilinţa incredibilă, cea de a-și cere scuze de la duşmanul său de moarte – V. Plahotniuc. Filat a acceptat să-i „pupe mâna” celui căruia cu doar o lună în urmă i-a săpat groapa doar ca acesta să-l mai voteze pentru un an și jumătate ca premier, ca să zboare prin Chişinău cu maşina cu girofar.

Pe cât de „flexibil” – o „flexibilitate” îngemănată cu ticăloşenia – cu cei mai tari ca el, pe atât de crud cu cei mai slabi. A lovit în M. Ghimpu şi PL, fiindcă ştia că aceştia n-au nici bani, nici presă sau alte instrumente ca să poată riposta. Stilul este omul însuşi, în cazul lui Filat această judecată este valabilă la o sută de procente. (Să nu uităm cum s-a gudurat în fața lui Putin, cum l-a imitat, mutându-şi ceasul de pe mâna stângă pe cea dreaptă).

În acest context, mai e de spus un lucru foarte important: Filat nu a făcut tot răul pe care-l putea face R. Moldova. Dumnezeu ne-a păzit de asta. Astfel, mă întreb cum ar fi reacţionat Filat, cunoscându-i „flexibilitatea”, dacă menţinerea sa la putere ar fi fost condiţionată de anumite concesii de ordin geopolitic, care ar veni în contradicție cu interesul nostru naţional? Altfel spus, cum ar fi reacţionat orgoliosul Filat dacă Rusia ar fi condiţionat, la un moment dat, menţinerea sa la putere în schimbul unor trădări și concesii inadmisibile? Ar fi avut el curajul lui Voronin să-i pună piciorul în prag dictatorului rus? Nu cred. Ar fi procedat, probabil, la fel cum a procedat în relaţia cu Plahotniuc. Şi asta în numele unei maşini cu girofar şi al unui stol de bodyguarzi care-i culeg sacoul din zbor.

… Moldova mai are o şansă, ea se numeşte Iurie Leancă, un om fără orgolii bolnave, cu demnitate, inclusiv naţională, profesionist de elită, patriot, om respectat acasă – şi în bordeie, şi în palate -, precum şi în afara ţării. Sunt sigur că nominalizarea lui în calitate de candidat pentru funcţia de premier ar pune cruce pe alegerile anticipate şi pe visele de revanşă ale comuniştilor. Leancă ar fi votat fără ezitări de toate partidele din alianţă. Dacă, bineînţeles, va fi propus…

Pun un braţ de trandafiri albi pe mormântul politic al acelui care a fost premierul Filat şi-l rog pe bunul Dumnezeu ca în zilele următoare să nu închidă telefonul, să-l putem suna în caz de nevoie… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *