Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, ora 10:54

Marime Font

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

Între timp și cititorul a mai uitat sau s-a schimbat și am uneori tentația de a o lua de la capăt. Dar cred totuși că cititorul acestor texte știe deja cum ar trebui să fie un bun creștin și care ar fi regulile de bază pentru el.

Un creștin adevărat știe că Dumnezeul nostru e unul în ființă și întreit în Persoane. Că Iisus Hristos e Fiul lui Dumnezeu născut din veci din Tatăl și în istorie din Fecioara Maria. Că a primit să se întrupeze, devenind în toate asemenea nouă, afară de păcat, apoi a murit pentru mântuirea lumii, biruind în trupul Său înviat moartea.Sunt lucruri pe care le știm, dar dacă le și putem înțelege e altă discuție. Totuși, nu întâmplător vorbim de credință și nu de înțelegere. Însă pe măsura strădaniei noastre ne putem apropia de sensul acestor dogme, de teologia și iconomia Sfintei Treimi.

Aici e punctul de pornire pentru fiecare dintre noi. Dacă avem credință în Sfânta Treime și în lucrarea mântuitoare a lui Iisus Hristos, Dumnezeu și om, putem spune că avem începutul teoriei, dar că trebuie să ne punem problema practicii. Cel mai ușor trecem peste faptul că suntem chemați să muncim pentru a ne apropia de măsura bărbatului desăvârșit: Iisus Hristos. Suntem chemați să fim purtători de Hristos.

Suntem datori să ne lepădăm de păcat și să ne însușim virtutea, altfel spus să convertim toate simțurile noastre. Nu merge teorie fără practică, nici practică fără teorie. Iar aici nu am în vedere „theoria" ca vedere a lui Dumnezeu. Până să ajungem acolo, trebuie să ne sfințim viața și nu prea îmi dau seama cum facem acest lucru.

Theoria - vederea (cunoașterea) lui Dumnezeu e ca la Moise, în vârful muntelui. Dar ca să ajungem acolo, ar trebui să nu ne oprim din urcat. Sfântul Grigore de Nazianz (sper să îmi amintesc corect) compara urcușul duhovnicesc cu muntele înzăpezit. Dacă te oprești de urcat pe gheață, nu stai pe loc, ci aluneci din nou tot mai jos.

Duhovnicia e în acest fel. Fără pauze. Urci sau cobori, nu există stagnare. Iar urcușul e extrem de greu, necesită tot efortul din partea noastră, pe când coborâtului nu îi este obligatorie lepădarea de bine, ci ajunge statul pe loc, ca de fapt să alunecăm de unde am pornit.

Sunt lucruri la care trebuie să ne gândim cu foarte multă seriozitate.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md