Actualitate

Un cavou de 165 mii de lei

Poti trai fiind inscris in cartea vietii si in cea a vesniciei concomitent. La constructia cavourilor in Cimitirul Central de pe strada Armeneasca din Chisinau, sintagma „o lopata de tarana” este inlocuita cu una mai moderna – „o lopata de ciment”. Fiind muritor de rand, trebuie sa-ti construiesti nu doar o casa pe pamant, dar si una subterana.

In acest caz, graba nu strica treaba, caci locurile nerezervate poti sa le numeri pe degetele de la o singura mana. Din cele 11 cimitire aflate in subordinea municipalitatii („Sf. Lazar”, „Sf. Troita”, Catolic, Evreiesc, Buiucanii Vechi, Bacioii Noi, Petricani, Sculeni, Ciocana, cel din str. St. Ciobanu), Cimitirul Central este considerat unul „de elita”.

Aici, pe o suprafata de aproximativ 12 ha, atat cat cuprinde cimitirul, sunt inmormantati mai mult de 16 mii de oameni. In cele 23 de sectoare poti intalni nume de personalitati care au influentat istoria si cultura Basarabiei postbelice, precum Alexandru Plamadeala, Alexei Mateevici, Andrei Hodorogea, Nicolae Sulac, Doina si Ion Aldea-Teodorovici si altii, fiind inregistrate si inhumari din anii 1820, 1824…

Desi anual au loc aproximativ 200 de inmormantari si sectoarele cimitirului au ajuns sa fie supraincarcate, administratia spune ca locuri de veci se mai gasesc. Pentru a obtine un loc de veci la cimitir, solicitantul trebuie sa detina un pachet de documente care i-ar permite rezervarea. Acesta contine o cerere catre primarul general sau viceprimarul capitalei. Cererile se depun in biroul nr.13 pentru persoanele fizice si biroul nr.1 pentru persoanele juridice.

Documentele necesare includ copiile tuturor diplomelor si buletinul de identitate al persoanei solicitante. Mai exista, insa, situatii cand lista documentelor necesare poate suferi modificari. Daca persoana care solicita rezervarea unui loc are rude inmormantate pe teritoriul cimitirului, atunci e necesar ca, pe langa actele enumerate, sa prezinte si certificatul de deces al persoanei inhumate, adeverinta de nastere (de casatorie) si documente care ar confirma gradul intai de rudenie cu cel decedat. Daca ai toate aceste acte, in aproximativ zece zile primesti locul de veci. Dupa eliberarea autorizatiei, omul va scoate din buzunar mai mult de o mie de lei pentru lotul respectiv.

„Pretul unei parcele variaza, in functie de sector, intre 1160 si 1300 de lei”, precizeaza Iurie Luca, directorul adjunct al IM „Combinatul Servicii Funerare”.Sectoarele situate aproape de centrul cimitirului se considera cele mai prestigioase si pretul creste odata cu fiecare pas.

Pana se lasa frigul, muncitorii de aici se grabesc sa finiseze constructiile incepute, timpul-limita fiind o luna. „Noi facem un lucru util si economisim si loc. Asa fac si cei din Italia. Nu pui tarana deasupra, ci doar acoperi cu nisip, iar etajului unde a fost asezat sicriul ii zidesti intrarea. Acum construim loc pentru o familie de noua persoane, toti membrii fiind in viata. Ii costa circa 30.000 lei. Materialul de constructie este scump, dar au noroc ca e situat aproape de periferia cimitirului”, ne spune unul dintre zidarii de aici.

„Capela de langa noi are 28 de locuri”, imi indica zona un alt muncitor care construieste cavouri si in Cimitirul „Sf. Lazar”. Am lucrat trei luni de zile pana s-o terminam”. Potrivit lui Iurie Luca, urmatoarea inmormantare a unui membru din aceeasi familie poate avea loc peste sase-sapte ani de la cea anterioara. „Abateri nu sunt, caci deseori acest termen este si mai mare”, adauga el.

Un cavou pentru doua-trei persoane va costa de la 25 pana la 35 de mii de lei. Cu o suprafata mai extinsa, cavoul ajunge la 50-160 de mii de lei. Parintele Eugen, parohul Bisericii Tuturor Sfintilor, explica mai actual legea de a ingropa si a da trupul pamantului. „Fiecare isi face datoria dupa putinta. Cine are posibilitate – incearca sa se asigure cum poate. Prioritatea cavoului consta in faptul ca pastreaza curatenia osemintelor”.

Doina Alexei, studenta la anul III,
FJSC a USM

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *