Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:19
Abonamente

Moldova 19 August 2014, ora 07:26

Un caz de impact ecologic: Ape reziduale deversate în bazinele acvatice din Dondușeni

Marime Font

Caz de deversare accidentală a apelor pentru răcirea utilajului tehnologic din bazinul tehnic al fabricii de zahăr Donduşeni în bazinele acvatice adiacente amplasate în aval pe moşia satului Corbu.

Aş vrea să mă exprim referitor la acest accident pentru a atrage atenţia şi altor agenţi economici care deţin obiective cu risc major de poluare. De gradul înalt de accidentare trebuie să se sesizeze, în primul rând, deţinătorii întreprinderilor cu tehnologii vechi, depăşite de timp şi supraexploatate.

Trebuie să ştie toată lumea, că prejudiciul cauzat mediului oricum va fi recuperat aşa cum prevede legislaţia în vigoare.


Landşaftul şi amplasarea geografică a obiectivelor legate de accidentul dat (bazinul tehnic, bazinele acvatice piscicole) sugerau stăpânilor acestora că nişte ploi abundente sau de durată pot provoca o deversare de proporţii. Şi proprietarul fabricii de zahăr, şi arendaşii bazinelor piscicole au demonstrat o atitudine departe de cea ecologică. Doar ploile au anticipat deversarea cu vreo câteva zile, timp destul ca proprietarul fabricii să pună în acţiune staţia de pompare şi să menţină nivelul admisibil în bazin, iar arendaşii trebuiau să fie atenți şi să se informeze reciproc. Proprietarul fabricii nu s-a asigurat ca staţia de pompare să funcţioneze, iar arendaşii s-au lăsat pe tânjeală de parcă nici nu aveau peşte în iaz. Acum pretenţiile şi supărările sunt reciproce, dar în final a suferit natura şi vom avea grijă ca prejudiciul cauzat să fie recuperat de la cei cu vină.

Prejudiciul cauzat mediului trebuie să fie recuperat, aşa cere legea, nu este un moft şi voi insista în virtutea competenţelor care le deţin.
Inspectoratul Ecologic de Stat de îndată ce a fost semnalat a întreprins fără tărăgănare toate măsurile pentru minimalizarea consecinţelor accidentului şi gestionarea lui.

Astfel, la 26.07.2014, la ora 1940, şeful IE Donduşeni, Oleg Beţivu, fiind înştiinţat telefonic de către cetăţeanul Stanislav Ivaniţă, locuitor al s. Corbu, r-nul Donduşeni, despre o presupusă deversare a apelor tehnice de la fabrica de zahăr Donduşeni a intervenit imediat, venind la faţa locului la ora 2000, unde s-a constatat că deversarea într-adevăr s-a produs. Tot acolo, în prezenţa APL a s. Corbu şi a persoanelor cointeresate, care deţin în arendă bazinele acvatice pentru necesităţi de piscicultură amplasate în aval de locul producerii deversării s-a constatat că din bazinul de apă tehnică cu suprafaţa totală de 10,77 ha, arendat la moment de către ÎM „Magt Vest”SRL ( Fabrica de zahăr Donduşeni), în rezultatul ploilor abundente din ultima perioadă, s-a produs deversarea avariată a apelor tehnice cu debitul de aproximativ 51 l/min în aval spre două bazine acvatice din preajma albiei afluentului r. Cubolta. La faţa locului s-a depistat că pe lângă mal, prin păpuriş şi parţial pe oglinda apei bazinului tehnic este prezent un strat de păcură, a cărei provenienţă în acest loc nu se cunoaşte. Este posibil ca păcura să fi nimerit în bazin prin sistemul de canalizare a apelor tehnice recirculante pentru răcire de la fabrica de zahăr în timpul spălării sau conservării utilajului. Informaţie concretă asupra sursei de păcură de la reprezentanţii fabricii pe acest fapt încă nu s-a prezentat. La faţa locului, în prezenţa martorilor, au fost prelevate probe de apă din bazinul tehnic din locul deversării, cât şi din cele două bazine acvatice amplasate în aval cu efectuarea fotografierii. Probele, de urgenţă, la ora 2250 (pe data de 26.07.2014) au fost duse la Centrul Investigaţii Ecologice (CIE) Otaci pentru examinare.

La 27.07.2014, la solicitarea APL a s. Corbu şi a persoanelor cointeresate pe acest fapt, de la ora 745 , şeful IE Donduşeni, Oleg Beţivu şi reprezentantul CIE Otaci au fost prezenţi la faţa locului, unde în prezenţa reprezentanţilor fabricii de zahăr Donduşeni, a arendaşilor bazinelor amplasate în aval, cât şi a reprezentanţilor societăţii civile a fost stabilit debitul de deversare a apelor tehnice cu prelevarea repetată a probelor de apă de la locul de deversare, din bazinele acvatice din aval şi din afluentul r. Cubolta, amplasat mai jos de locul producerii accidentului.

La 28.07.2014 (luni), la iniţiativa IE Donduşeni şi a CIE Otaci a fost formată din nou o comisie cu ieşire la faţa locului unde s-a constatat că la ora 1120 s-a efectuat stoparea totală a deversării şi s-au prelevat probe din toate punctele afectate amplasate în aval de locul unde s-a produs deversarea pentru aprecierea mai corectă a influenţei poluanţilor deversaţi asupra mediului înconjurător şi nemijlocit asupra resurselor acvatice.

Inspectoratul a acţionat prompt şi conform prevederilor regulamentare. Astfel este exclusă abordarea aproximativă.

Pe cazul dat a fost întocmit actul de control ecologic nr.083401 din 27.07.2014 şi actul de constatare a stopării deversării nr.083402 din 28.07.2014. În baza încălcărilor depistate a fost întocmit procesul contravenţional nr.039096 din 27.07.2014 pe art.149 CC al R. Moldova cu privire la poluarea mediului cu cauzarea de prejudicii pe persoana juridică SRL„Magt Vest” (Fabrica de zahăr Donduşeni) cu aplicarea amenzii de 500 unități convenţionale (sau 10 000 lei). Prejudiciul cauzat mediului va fi calculat în baza rezultatelor investigațiilor de laborator care se efectuează conform cerințelor normative în vigoare de către CIE Otaci.

În baza actelor de control şi procesului verbal cu privire la contravenţie agentului economic SRL „Magt Vest” i-au fost înaintate prescripţii să întreprindă urgent toate măsurile pentru scăderea nivelului şi evitarea unor noi deversări; să efectueze curăţarea bazinului tehnic de păcură până la 10.08.2014; să cureţe integral bazinul până la 10.10.2014.

Fabrica nominalizată este amplasată în partea de Nord-Vest a or. Donduşeni. Aceasta este construită în anii 1960 şi a funcţionat până în anul 2001. După ce a fost procurată de către SRL„Magt-Vest” în a.2009 a fost pusă din nou în funcţiune şi funcţionează până în prezent. Bazinul de apă tehnică recirculantă pentru răcire este construit odată cu fabrica de zahăr pentru necesităţile de producere a acesteia şi este amplasat în aval de fabrică în partea de Nord pe teritoriul s. Corbu, r-nul Donduşeni (în bazinul r. Cubolta).

Cazul dat va fi monitorizat de către IES pînă la îndepărtarea tuturor consecinţelor cu impact negativ de mediu şi recuperarea prejudiciului cauzat mediului înconjurător.

Vitalie CURARARI,
Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Ciocniri între poliție și populația cecenă în estul Georgiei

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

PPE le arata din deget lui Maia Sandu si Năstase să nu mai încerce să sară în braţele lui Dodon

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

Ministerul Finanţelor: Datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

INVESTIGAȚIE The Sunday Times: Platon a folosit firme offshore din Scoția ca să o plătească pe Kozlovska

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

Cifrele nu mint: După patru ani de cădere, volumul de credite a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Pavel Filip, despre extinderea programului Prima Casă: Tinerii își doresc un viitor în Moldova

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei - exit-poll

Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei - exit-poll

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

HORROR /// Atac în Sri Lanka. 290 de morţi şi peste 500 de răniţi, zeci de arestări

HORROR /// Atac în Sri Lanka. 290 de morţi şi peste 500 de răniţi, zeci de arestări

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Parola folosită de milioane de persoane. Cât de ușor le este hackerilor să o acceseze

Parola folosită de milioane de persoane. Cât de ușor le este hackerilor să o acceseze

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)