Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Moldova 19 August 2014, ora 07:26

Un caz de impact ecologic: Ape reziduale deversate în bazinele acvatice din Dondușeni

Marime Font

Caz de deversare accidentală a apelor pentru răcirea utilajului tehnologic din bazinul tehnic al fabricii de zahăr Donduşeni în bazinele acvatice adiacente amplasate în aval pe moşia satului Corbu.

Aş vrea să mă exprim referitor la acest accident pentru a atrage atenţia şi altor agenţi economici care deţin obiective cu risc major de poluare. De gradul înalt de accidentare trebuie să se sesizeze, în primul rând, deţinătorii întreprinderilor cu tehnologii vechi, depăşite de timp şi supraexploatate.

Trebuie să ştie toată lumea, că prejudiciul cauzat mediului oricum va fi recuperat aşa cum prevede legislaţia în vigoare.


Landşaftul şi amplasarea geografică a obiectivelor legate de accidentul dat (bazinul tehnic, bazinele acvatice piscicole) sugerau stăpânilor acestora că nişte ploi abundente sau de durată pot provoca o deversare de proporţii. Şi proprietarul fabricii de zahăr, şi arendaşii bazinelor piscicole au demonstrat o atitudine departe de cea ecologică. Doar ploile au anticipat deversarea cu vreo câteva zile, timp destul ca proprietarul fabricii să pună în acţiune staţia de pompare şi să menţină nivelul admisibil în bazin, iar arendaşii trebuiau să fie atenți şi să se informeze reciproc. Proprietarul fabricii nu s-a asigurat ca staţia de pompare să funcţioneze, iar arendaşii s-au lăsat pe tânjeală de parcă nici nu aveau peşte în iaz. Acum pretenţiile şi supărările sunt reciproce, dar în final a suferit natura şi vom avea grijă ca prejudiciul cauzat să fie recuperat de la cei cu vină.

Prejudiciul cauzat mediului trebuie să fie recuperat, aşa cere legea, nu este un moft şi voi insista în virtutea competenţelor care le deţin.
Inspectoratul Ecologic de Stat de îndată ce a fost semnalat a întreprins fără tărăgănare toate măsurile pentru minimalizarea consecinţelor accidentului şi gestionarea lui.

Astfel, la 26.07.2014, la ora 1940, şeful IE Donduşeni, Oleg Beţivu, fiind înştiinţat telefonic de către cetăţeanul Stanislav Ivaniţă, locuitor al s. Corbu, r-nul Donduşeni, despre o presupusă deversare a apelor tehnice de la fabrica de zahăr Donduşeni a intervenit imediat, venind la faţa locului la ora 2000, unde s-a constatat că deversarea într-adevăr s-a produs. Tot acolo, în prezenţa APL a s. Corbu şi a persoanelor cointeresate, care deţin în arendă bazinele acvatice pentru necesităţi de piscicultură amplasate în aval de locul producerii deversării s-a constatat că din bazinul de apă tehnică cu suprafaţa totală de 10,77 ha, arendat la moment de către ÎM „Magt Vest”SRL ( Fabrica de zahăr Donduşeni), în rezultatul ploilor abundente din ultima perioadă, s-a produs deversarea avariată a apelor tehnice cu debitul de aproximativ 51 l/min în aval spre două bazine acvatice din preajma albiei afluentului r. Cubolta. La faţa locului s-a depistat că pe lângă mal, prin păpuriş şi parţial pe oglinda apei bazinului tehnic este prezent un strat de păcură, a cărei provenienţă în acest loc nu se cunoaşte. Este posibil ca păcura să fi nimerit în bazin prin sistemul de canalizare a apelor tehnice recirculante pentru răcire de la fabrica de zahăr în timpul spălării sau conservării utilajului. Informaţie concretă asupra sursei de păcură de la reprezentanţii fabricii pe acest fapt încă nu s-a prezentat. La faţa locului, în prezenţa martorilor, au fost prelevate probe de apă din bazinul tehnic din locul deversării, cât şi din cele două bazine acvatice amplasate în aval cu efectuarea fotografierii. Probele, de urgenţă, la ora 2250 (pe data de 26.07.2014) au fost duse la Centrul Investigaţii Ecologice (CIE) Otaci pentru examinare.

La 27.07.2014, la solicitarea APL a s. Corbu şi a persoanelor cointeresate pe acest fapt, de la ora 745 , şeful IE Donduşeni, Oleg Beţivu şi reprezentantul CIE Otaci au fost prezenţi la faţa locului, unde în prezenţa reprezentanţilor fabricii de zahăr Donduşeni, a arendaşilor bazinelor amplasate în aval, cât şi a reprezentanţilor societăţii civile a fost stabilit debitul de deversare a apelor tehnice cu prelevarea repetată a probelor de apă de la locul de deversare, din bazinele acvatice din aval şi din afluentul r. Cubolta, amplasat mai jos de locul producerii accidentului.

La 28.07.2014 (luni), la iniţiativa IE Donduşeni şi a CIE Otaci a fost formată din nou o comisie cu ieşire la faţa locului unde s-a constatat că la ora 1120 s-a efectuat stoparea totală a deversării şi s-au prelevat probe din toate punctele afectate amplasate în aval de locul unde s-a produs deversarea pentru aprecierea mai corectă a influenţei poluanţilor deversaţi asupra mediului înconjurător şi nemijlocit asupra resurselor acvatice.

Inspectoratul a acţionat prompt şi conform prevederilor regulamentare. Astfel este exclusă abordarea aproximativă.

Pe cazul dat a fost întocmit actul de control ecologic nr.083401 din 27.07.2014 şi actul de constatare a stopării deversării nr.083402 din 28.07.2014. În baza încălcărilor depistate a fost întocmit procesul contravenţional nr.039096 din 27.07.2014 pe art.149 CC al R. Moldova cu privire la poluarea mediului cu cauzarea de prejudicii pe persoana juridică SRL„Magt Vest” (Fabrica de zahăr Donduşeni) cu aplicarea amenzii de 500 unități convenţionale (sau 10 000 lei). Prejudiciul cauzat mediului va fi calculat în baza rezultatelor investigațiilor de laborator care se efectuează conform cerințelor normative în vigoare de către CIE Otaci.

În baza actelor de control şi procesului verbal cu privire la contravenţie agentului economic SRL „Magt Vest” i-au fost înaintate prescripţii să întreprindă urgent toate măsurile pentru scăderea nivelului şi evitarea unor noi deversări; să efectueze curăţarea bazinului tehnic de păcură până la 10.08.2014; să cureţe integral bazinul până la 10.10.2014.

Fabrica nominalizată este amplasată în partea de Nord-Vest a or. Donduşeni. Aceasta este construită în anii 1960 şi a funcţionat până în anul 2001. După ce a fost procurată de către SRL„Magt-Vest” în a.2009 a fost pusă din nou în funcţiune şi funcţionează până în prezent. Bazinul de apă tehnică recirculantă pentru răcire este construit odată cu fabrica de zahăr pentru necesităţile de producere a acesteia şi este amplasat în aval de fabrică în partea de Nord pe teritoriul s. Corbu, r-nul Donduşeni (în bazinul r. Cubolta).

Cazul dat va fi monitorizat de către IES pînă la îndepărtarea tuturor consecinţelor cu impact negativ de mediu şi recuperarea prejudiciului cauzat mediului înconjurător.

Vitalie CURARARI,
Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)