Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente
 
 
 

Moldova 19 August 2014, ora 07:26

Un caz de impact ecologic: Ape reziduale deversate în bazinele acvatice din Dondușeni

Marime Font

Caz de deversare accidentală a apelor pentru răcirea utilajului tehnologic din bazinul tehnic al fabricii de zahăr Donduşeni în bazinele acvatice adiacente amplasate în aval pe moşia satului Corbu.

Aş vrea să mă exprim referitor la acest accident pentru a atrage atenţia şi altor agenţi economici care deţin obiective cu risc major de poluare. De gradul înalt de accidentare trebuie să se sesizeze, în primul rând, deţinătorii întreprinderilor cu tehnologii vechi, depăşite de timp şi supraexploatate.

Trebuie să ştie toată lumea, că prejudiciul cauzat mediului oricum va fi recuperat aşa cum prevede legislaţia în vigoare.Landşaftul şi amplasarea geografică a obiectivelor legate de accidentul dat (bazinul tehnic, bazinele acvatice piscicole) sugerau stăpânilor acestora că nişte ploi abundente sau de durată pot provoca o deversare de proporţii. Şi proprietarul fabricii de zahăr, şi arendaşii bazinelor piscicole au demonstrat o atitudine departe de cea ecologică. Doar ploile au anticipat deversarea cu vreo câteva zile, timp destul ca proprietarul fabricii să pună în acţiune staţia de pompare şi să menţină nivelul admisibil în bazin, iar arendaşii trebuiau să fie atenți şi să se informeze reciproc. Proprietarul fabricii nu s-a asigurat ca staţia de pompare să funcţioneze, iar arendaşii s-au lăsat pe tânjeală de parcă nici nu aveau peşte în iaz. Acum pretenţiile şi supărările sunt reciproce, dar în final a suferit natura şi vom avea grijă ca prejudiciul cauzat să fie recuperat de la cei cu vină.

Prejudiciul cauzat mediului trebuie să fie recuperat, aşa cere legea, nu este un moft şi voi insista în virtutea competenţelor care le deţin.
Inspectoratul Ecologic de Stat de îndată ce a fost semnalat a întreprins fără tărăgănare toate măsurile pentru minimalizarea consecinţelor accidentului şi gestionarea lui.

Astfel, la 26.07.2014, la ora 1940, şeful IE Donduşeni, Oleg Beţivu, fiind înştiinţat telefonic de către cetăţeanul Stanislav Ivaniţă, locuitor al s. Corbu, r-nul Donduşeni, despre o presupusă deversare a apelor tehnice de la fabrica de zahăr Donduşeni a intervenit imediat, venind la faţa locului la ora 2000, unde s-a constatat că deversarea într-adevăr s-a produs. Tot acolo, în prezenţa APL a s. Corbu şi a persoanelor cointeresate, care deţin în arendă bazinele acvatice pentru necesităţi de piscicultură amplasate în aval de locul producerii deversării s-a constatat că din bazinul de apă tehnică cu suprafaţa totală de 10,77 ha, arendat la moment de către ÎM „Magt Vest”SRL ( Fabrica de zahăr Donduşeni), în rezultatul ploilor abundente din ultima perioadă, s-a produs deversarea avariată a apelor tehnice cu debitul de aproximativ 51 l/min în aval spre două bazine acvatice din preajma albiei afluentului r. Cubolta. La faţa locului s-a depistat că pe lângă mal, prin păpuriş şi parţial pe oglinda apei bazinului tehnic este prezent un strat de păcură, a cărei provenienţă în acest loc nu se cunoaşte. Este posibil ca păcura să fi nimerit în bazin prin sistemul de canalizare a apelor tehnice recirculante pentru răcire de la fabrica de zahăr în timpul spălării sau conservării utilajului. Informaţie concretă asupra sursei de păcură de la reprezentanţii fabricii pe acest fapt încă nu s-a prezentat. La faţa locului, în prezenţa martorilor, au fost prelevate probe de apă din bazinul tehnic din locul deversării, cât şi din cele două bazine acvatice amplasate în aval cu efectuarea fotografierii. Probele, de urgenţă, la ora 2250 (pe data de 26.07.2014) au fost duse la Centrul Investigaţii Ecologice (CIE) Otaci pentru examinare.

La 27.07.2014, la solicitarea APL a s. Corbu şi a persoanelor cointeresate pe acest fapt, de la ora 745 , şeful IE Donduşeni, Oleg Beţivu şi reprezentantul CIE Otaci au fost prezenţi la faţa locului, unde în prezenţa reprezentanţilor fabricii de zahăr Donduşeni, a arendaşilor bazinelor amplasate în aval, cât şi a reprezentanţilor societăţii civile a fost stabilit debitul de deversare a apelor tehnice cu prelevarea repetată a probelor de apă de la locul de deversare, din bazinele acvatice din aval şi din afluentul r. Cubolta, amplasat mai jos de locul producerii accidentului.

La 28.07.2014 (luni), la iniţiativa IE Donduşeni şi a CIE Otaci a fost formată din nou o comisie cu ieşire la faţa locului unde s-a constatat că la ora 1120 s-a efectuat stoparea totală a deversării şi s-au prelevat probe din toate punctele afectate amplasate în aval de locul unde s-a produs deversarea pentru aprecierea mai corectă a influenţei poluanţilor deversaţi asupra mediului înconjurător şi nemijlocit asupra resurselor acvatice.

Inspectoratul a acţionat prompt şi conform prevederilor regulamentare. Astfel este exclusă abordarea aproximativă.

Pe cazul dat a fost întocmit actul de control ecologic nr.083401 din 27.07.2014 şi actul de constatare a stopării deversării nr.083402 din 28.07.2014. În baza încălcărilor depistate a fost întocmit procesul contravenţional nr.039096 din 27.07.2014 pe art.149 CC al R. Moldova cu privire la poluarea mediului cu cauzarea de prejudicii pe persoana juridică SRL„Magt Vest” (Fabrica de zahăr Donduşeni) cu aplicarea amenzii de 500 unități convenţionale (sau 10 000 lei). Prejudiciul cauzat mediului va fi calculat în baza rezultatelor investigațiilor de laborator care se efectuează conform cerințelor normative în vigoare de către CIE Otaci.

În baza actelor de control şi procesului verbal cu privire la contravenţie agentului economic SRL „Magt Vest” i-au fost înaintate prescripţii să întreprindă urgent toate măsurile pentru scăderea nivelului şi evitarea unor noi deversări; să efectueze curăţarea bazinului tehnic de păcură până la 10.08.2014; să cureţe integral bazinul până la 10.10.2014.

Fabrica nominalizată este amplasată în partea de Nord-Vest a or. Donduşeni. Aceasta este construită în anii 1960 şi a funcţionat până în anul 2001. După ce a fost procurată de către SRL„Magt-Vest” în a.2009 a fost pusă din nou în funcţiune şi funcţionează până în prezent. Bazinul de apă tehnică recirculantă pentru răcire este construit odată cu fabrica de zahăr pentru necesităţile de producere a acesteia şi este amplasat în aval de fabrică în partea de Nord pe teritoriul s. Corbu, r-nul Donduşeni (în bazinul r. Cubolta).

Cazul dat va fi monitorizat de către IES pînă la îndepărtarea tuturor consecinţelor cu impact negativ de mediu şi recuperarea prejudiciului cauzat mediului înconjurător.

Vitalie CURARARI,
Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md