Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:54
Abonamente

Moldova 19 August 2014, ora 07:26

Un caz de impact ecologic: Ape reziduale deversate în bazinele acvatice din Dondușeni

Marime Font

Caz de deversare accidentală a apelor pentru răcirea utilajului tehnologic din bazinul tehnic al fabricii de zahăr Donduşeni în bazinele acvatice adiacente amplasate în aval pe moşia satului Corbu.

Aş vrea să mă exprim referitor la acest accident pentru a atrage atenţia şi altor agenţi economici care deţin obiective cu risc major de poluare. De gradul înalt de accidentare trebuie să se sesizeze, în primul rând, deţinătorii întreprinderilor cu tehnologii vechi, depăşite de timp şi supraexploatate.

Trebuie să ştie toată lumea, că prejudiciul cauzat mediului oricum va fi recuperat aşa cum prevede legislaţia în vigoare.


Landşaftul şi amplasarea geografică a obiectivelor legate de accidentul dat (bazinul tehnic, bazinele acvatice piscicole) sugerau stăpânilor acestora că nişte ploi abundente sau de durată pot provoca o deversare de proporţii. Şi proprietarul fabricii de zahăr, şi arendaşii bazinelor piscicole au demonstrat o atitudine departe de cea ecologică. Doar ploile au anticipat deversarea cu vreo câteva zile, timp destul ca proprietarul fabricii să pună în acţiune staţia de pompare şi să menţină nivelul admisibil în bazin, iar arendaşii trebuiau să fie atenți şi să se informeze reciproc. Proprietarul fabricii nu s-a asigurat ca staţia de pompare să funcţioneze, iar arendaşii s-au lăsat pe tânjeală de parcă nici nu aveau peşte în iaz. Acum pretenţiile şi supărările sunt reciproce, dar în final a suferit natura şi vom avea grijă ca prejudiciul cauzat să fie recuperat de la cei cu vină.

Prejudiciul cauzat mediului trebuie să fie recuperat, aşa cere legea, nu este un moft şi voi insista în virtutea competenţelor care le deţin.
Inspectoratul Ecologic de Stat de îndată ce a fost semnalat a întreprins fără tărăgănare toate măsurile pentru minimalizarea consecinţelor accidentului şi gestionarea lui.

Astfel, la 26.07.2014, la ora 1940, şeful IE Donduşeni, Oleg Beţivu, fiind înştiinţat telefonic de către cetăţeanul Stanislav Ivaniţă, locuitor al s. Corbu, r-nul Donduşeni, despre o presupusă deversare a apelor tehnice de la fabrica de zahăr Donduşeni a intervenit imediat, venind la faţa locului la ora 2000, unde s-a constatat că deversarea într-adevăr s-a produs. Tot acolo, în prezenţa APL a s. Corbu şi a persoanelor cointeresate, care deţin în arendă bazinele acvatice pentru necesităţi de piscicultură amplasate în aval de locul producerii deversării s-a constatat că din bazinul de apă tehnică cu suprafaţa totală de 10,77 ha, arendat la moment de către ÎM „Magt Vest”SRL ( Fabrica de zahăr Donduşeni), în rezultatul ploilor abundente din ultima perioadă, s-a produs deversarea avariată a apelor tehnice cu debitul de aproximativ 51 l/min în aval spre două bazine acvatice din preajma albiei afluentului r. Cubolta. La faţa locului s-a depistat că pe lângă mal, prin păpuriş şi parţial pe oglinda apei bazinului tehnic este prezent un strat de păcură, a cărei provenienţă în acest loc nu se cunoaşte. Este posibil ca păcura să fi nimerit în bazin prin sistemul de canalizare a apelor tehnice recirculante pentru răcire de la fabrica de zahăr în timpul spălării sau conservării utilajului. Informaţie concretă asupra sursei de păcură de la reprezentanţii fabricii pe acest fapt încă nu s-a prezentat. La faţa locului, în prezenţa martorilor, au fost prelevate probe de apă din bazinul tehnic din locul deversării, cât şi din cele două bazine acvatice amplasate în aval cu efectuarea fotografierii. Probele, de urgenţă, la ora 2250 (pe data de 26.07.2014) au fost duse la Centrul Investigaţii Ecologice (CIE) Otaci pentru examinare.

La 27.07.2014, la solicitarea APL a s. Corbu şi a persoanelor cointeresate pe acest fapt, de la ora 745 , şeful IE Donduşeni, Oleg Beţivu şi reprezentantul CIE Otaci au fost prezenţi la faţa locului, unde în prezenţa reprezentanţilor fabricii de zahăr Donduşeni, a arendaşilor bazinelor amplasate în aval, cât şi a reprezentanţilor societăţii civile a fost stabilit debitul de deversare a apelor tehnice cu prelevarea repetată a probelor de apă de la locul de deversare, din bazinele acvatice din aval şi din afluentul r. Cubolta, amplasat mai jos de locul producerii accidentului.

La 28.07.2014 (luni), la iniţiativa IE Donduşeni şi a CIE Otaci a fost formată din nou o comisie cu ieşire la faţa locului unde s-a constatat că la ora 1120 s-a efectuat stoparea totală a deversării şi s-au prelevat probe din toate punctele afectate amplasate în aval de locul unde s-a produs deversarea pentru aprecierea mai corectă a influenţei poluanţilor deversaţi asupra mediului înconjurător şi nemijlocit asupra resurselor acvatice.

Inspectoratul a acţionat prompt şi conform prevederilor regulamentare. Astfel este exclusă abordarea aproximativă.

Pe cazul dat a fost întocmit actul de control ecologic nr.083401 din 27.07.2014 şi actul de constatare a stopării deversării nr.083402 din 28.07.2014. În baza încălcărilor depistate a fost întocmit procesul contravenţional nr.039096 din 27.07.2014 pe art.149 CC al R. Moldova cu privire la poluarea mediului cu cauzarea de prejudicii pe persoana juridică SRL„Magt Vest” (Fabrica de zahăr Donduşeni) cu aplicarea amenzii de 500 unități convenţionale (sau 10 000 lei). Prejudiciul cauzat mediului va fi calculat în baza rezultatelor investigațiilor de laborator care se efectuează conform cerințelor normative în vigoare de către CIE Otaci.

În baza actelor de control şi procesului verbal cu privire la contravenţie agentului economic SRL „Magt Vest” i-au fost înaintate prescripţii să întreprindă urgent toate măsurile pentru scăderea nivelului şi evitarea unor noi deversări; să efectueze curăţarea bazinului tehnic de păcură până la 10.08.2014; să cureţe integral bazinul până la 10.10.2014.

Fabrica nominalizată este amplasată în partea de Nord-Vest a or. Donduşeni. Aceasta este construită în anii 1960 şi a funcţionat până în anul 2001. După ce a fost procurată de către SRL„Magt-Vest” în a.2009 a fost pusă din nou în funcţiune şi funcţionează până în prezent. Bazinul de apă tehnică recirculantă pentru răcire este construit odată cu fabrica de zahăr pentru necesităţile de producere a acesteia şi este amplasat în aval de fabrică în partea de Nord pe teritoriul s. Corbu, r-nul Donduşeni (în bazinul r. Cubolta).

Cazul dat va fi monitorizat de către IES pînă la îndepărtarea tuturor consecinţelor cu impact negativ de mediu şi recuperarea prejudiciului cauzat mediului înconjurător.

Vitalie CURARARI,
Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)