Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Social 12 Februarie 2015, ora 09:48    Din editia print

Un chirurg îndrăgostit de patrie și bisturiu

Marime Font

În rutina zilnică și graba de a le reuși pe toate, rareori mai avem timp să ne gândim la noțiuni precum patrie, națiune, origini și alte elemente importante care stau la baza unui popor. Mai mult, situația economică și politică știrbește deseori din dragostea conaționalilor noștri față de țară. Nu este și cazul lui Andrei Sângereanu, chirurg deja de 20 de ani, care nu-și poate imagina viața sa în altă parte decât aici.

A știut că va fi chirurg încă din clasa a VIII-a, când a participat la Ziua ușilor deschise organizată de Universitatea de Medicină din capitală. „M-a intrigat mult tot ce am văzut acolo. Probabil, ca și oricare alt om, m-am gândit că undeva acolo, în bucata ceea de humă, trebuie să fie un suflet și vroiam să-l găsesc”, povestește acesta.

A absolvit Universitatea de medicină în anul 1995, Catedra de chirurgie a academicianului Ghidirim. Apoi a făcut trei ani de rezidențiat, după care a început activitatea de chirurg la Spitalul „Arhanghel Mihail”, pe atunci Spitalul nr. 2 orășenesc. „Primii ani de practică i-am făcut în acele perioade grele când nu se dădeau salariile, nu existau materiale necesare pentru lucru și în perioada emigrărilor din Moldova”, își amintește acesta.

Loading...


Vreau acasă

În 1999 și Andrei Sângereanu a emigrat în Israel neavând o altă soluție. „Lucram parțial și în medicină, dar făceam tot ce aducea un venit. Nu m-am eschivat de la nimic, am făcut chiar și curățenie pe scări ca să-mi pot câștiga un ban, care, bineînțeles, aici, valora mai mult decât acolo”, își amintește chirurgul. Deși în Israel existența i se părea ușoară, câștiga relativ bine și reușea să facă niște economii, Andrei Sângereanu s-a reținut acolo doar timp de patru ani. „Vreau acasă, vreau acasă, vreau acasă”, își spunea bărbatul în fiecare dimineață trăită pe continentul asiatic. Îi era dor de locurile în care a copilărit, de poporul său, părinții și copiii săi. Tot ce era sfânt pentru el se afla la cinci mii de kilometri distanță de Israel.

Dragostea acestuia față de patrie a pornit probabil din satul în care s-a născut - Sărata Galbenă, raionul Hâncești. „Am crescut într-un sat relativ mare, frumos și într-o familie de profesori. M-am născut într-un loc extraordinar de frumos, pe malul unui iaz, care se începea și se termina fix la mine în grădină. Cum credeți, îți mai este dor să pleci de acasă când locuiești în așa un loc unde sunt broaște, pești, stuf, o mulțime de păsări care cântă vara, unde iarna se face gheață și babe de omăt? Credeți că mai vrei altceva?”, ne cucerește Andrei Sângereanu.

Așadar, tânărul doctor a revenit acasă. „Regretatul profesor Anton Spânu, aflând că am revenit în Moldova, m-a telefonat să mă anunțe că începea un concurs pentru secundariat clinic. Îmi promisese recomandarea din partea lui și chiar mi-a găsit doi profesori care să-mi fie garant tutelă pentru a intra în secundariat”, povestește chirurgul.

Nereușitele nu se uită

De atunci au trecut 20 de ani, iar Andrei Sângereanu a efectuat sute de intervenții chirurgicale. „Dacă știți cum se transpiră vara, atunci prima operație au fost zece veri unite una în alta”, glumește chirurgul. Totuși, până la aceasta a fost o perioadă lungă în care eroul nostru a fost asistent sau ajutor, astfel încât ajungând la prima intervenție de care era responsabil, metodologia a ajuns la automatisme.
Totuși, acesta confirmă că orice doctor își amintește perfect primul pacient. „Îmi cunosc și toate nereușitele pe nume, fețe, emoții, mai puțin îmi amintesc succesele, fiindcă ele sunt mai multe”, spune chirurgul. Mai mult decât atât, Andrei Sângereanu este la fel de tare îndrăgostit de profesia sa, precum este de Moldova. Astfel, întrebat dacă este greu să fii doctor aici, luând în considerare salariile proaste și lipsa aparatelor necesare, acesta a răspuns că dacă faci ceea pentru ce ești născut, nu este greu. „Totul începe de inimă. Educația pe care am primit-o acasă a fost una patriotică. Tata a fost profesor de limbă română și a sădit în sufletele copiilor lui un germene de patriotism. Da, sunt multe popoare care trăiesc bine, al meu trăiește încă greu. Și sperăm cu toții că, mai devreme sau mai târziu, așa va fi și aici. Pentru asta fiecare dintre noi trebuie să lucreze”, explică Sângereanu.

Moldova vs. Canada

Ultimii cinci ani a fost martor la investiții mari în spitalul în care lucrează, atât din partea autorităților locale, cât și din partea societății civile. „Spitalul se renovează. Așa cum sunt holurile noastre, nu veți găsi nici în clinicile private. Este un spital care este condus de un manager foarte priceput, care observă că întreprinderile de stat, comparativ cu cele private, încep a pierde pacienții și înțelege necesitatea renovării clădirii și îmbunătățirii condițiilor de cazare a bolnavilor”, explică chirurgul. Totuși, mai mult contează serviciile prestate de doctori și surorile medicale, or, pacienții „nu vin la pereții spitalului, ci la specialiști”.

Mai mult, Andrei Sângereanu nu găsește explicații pentru acuzațiile de malpraxis aduse doctorilor din spitalele de stat. „Nu pot spune niciun cuvânt de rău despre vreun coleg de-al meu. Nu cunosc niciun medic care nu ar fi interesat de pacienți. Toți depunem eforturile necesare, uneori în detrimentul familiilor noastre și timpului liber pe care ar trebui să le avem”, ne asigură acesta, încercând să-și amintească când a fost ultima zi în care nu a venit prea devreme sau nu a plecat prea târziu de la lucru.

Bunăoară, Andrei Sângereanu ne-a povestit un caz care i-a demonstrat că medicina din Moldova merge în direcția corectă. Este vorba despre un prieten care lucrează în același domeniu, doar că în Canada. Odată venit acasă, l-a contactat pe eroul nostru și l-a rugat să-i arate cum decurge ziua de muncă a unui chirurg în Moldova. „I-am zis să nu vină la 8:30, fiindcă atunci avem volanta (n.red. - ședință operativă) și nu avea sens să asiste, l-am invitat la ora 9:00. Așadar am început ziua de muncă: i-am vizitat pe toți pacienții, le-am măsurat tensiunea, le-am palpat zona bolnavă, am făcut pansamente. Ulterior am avut două intervenții chirurgicale, trei asistențe, consultații efectuate în secții de terapie, pacienți post-operator văzuți în Secția de reanimare. El mă însoțea ca simplu observator, iar la ora 17:00, mi-a zis: „Știi, eu plec acasă, eu azi încă n-am mâncat și nu mai rezist”. Păi, nici eu nu am mâncat, i-am spus”, relatează Andrei Sângereanu. Prietenul a revenit și a doua zi și i-a spus eroului nostru că-l va însoți atâta timp cât petrece el la lucru în Montreal - până la ora 12:00. După aceasta au urmat schimburile de impresii. „Eu în Canada am tot și nu fac nimic, tu aici ai puțin, dar faci tot”, i-a zis prietenul. Acesta a povestit că are maximum două intervenții pe săptămână, mai multe nu-și programează. Are timp liber pentru a citi, pentru ora de amiază și lucrează maximum până la ora 14:00. „Această descriere ne caracterizează perfect țara. Noi n-avem nimic și facem tot ce putem, ei au tot și nu vor nimic”, concluzionează chirurgul.

„Scriem urât, fiindcă încercăm să acordăm cât mai mult timp pacienților. Avem foarte multe de scris și e păcat să pierzi timpul pentru asta, așa că ajungem să scriem din viteză. Dar, în același moment, fișa pacientului este un act juridic care poate proteja atât bolnavul, cât și doctorul. Caligrafia mea deseori depinde și de dispoziția pe care o am. Dacă sunt vesel, scriu frumos, dacă sunt foarte ocupat - mai puțin frumos”.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)