Actualitate

Un concert dedicat Zilei Naţionale a României a avut loc la Filarmonica Naţională

În cadrul concertului au răsunat: „Preludiul la unison” de George Enescu, oratoriul "Mioriiţa", semnat de regretatul compozitor Ion Macovei şi concertul nr. 2 pentru vioară de Dmitri Şostakovici, acesta din urmă fiind interpretat de invitatul special Francecso Ionaşcu, România, laureat a peste 25 de concursuri naţionale şi internaţionale.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei a afirmat că acest concert a fost unul deosebit. „Pentru prima oară, după mulţi ani, a fost interpretat Oratoriul „Mioriţa” de compozitorul Ion Macovei. Mă bucur că am reuşit să-l aducem la Chişinău şi pe violonistul de talie europeană Francecso Ionaşcu, care a interpretat cu multă virtuozitate concertul nr. 2 pentru vioară de D. Şostakovici”, a accentuat Valeriu Matei.

Oratoriul „Mioriţa” a fost interpretat de Cristina Mândrean (soprano), Oxana Rudchina (mezzo-soprano), Alexandru Vinocurov (tenor), Veaceslav Buza (bas), Capela Corală Academică „Doina” şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici” sub bagheta dirijorului Mihai Agafiţa.

Potrivit dirijorului Mihail Agafiţa, oratoriul „Mioriţa” este cu adevărat o capodoperă muzicală naţională. „O muzică splendidă, care induce foarte multe stări. Ar trebui să remarcăm şi elementul european, pentru că Ion Macovei a fost probabil un vizionar, pentru că a introdus chiar nişte elemente din simfonia a 9-a de Beethoven, neştiind la acea vreme că „Odă Bucuriei” va deveni Imnul Europei”, a subliniat Mihail Agafiţa.

Inspirat din melosul popular, oratoriul „Mioriţa” a fost scris în 1974 pentru solişti (soprano, mezzo-soprano, tenor şi bas), cor şi orchestră. Premiera a avut loc în 1984, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la naşterea compozitorului, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale şi Capela Corală Academică „Doina”, dirijor fiind Dumitru Goia, care a afirmat că „lucrarea reprezintă o sinteză a celor mai importante straturi de cultură muzicală naţională şi universală din trecut şi până în prezent”. În 1990, această creaţie a fost apreciată cu Premiul de Stat.

La eveniment a participat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, alți reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *