Social

Un copil violat devine suparat pe toti

Unele mame pleaca peste hotare, lasandu-si copiii in grija tatilor violatori

Saptamana trecuta, opinia publica a fost zguduita de un caz infiorator care a avut loc in satul Puhoi, raionul Ialoveni. O fetita de sapte ani a fost violata in timp ce se intorcea de la scoala.

Agresorul, un adolescent din aceeasi localitate, a amenintat-o cu cutitul, a dus-o intr-o cladire parasita din apropierea bisericii si a violat-o. Suspectul este retinut. Fetita a fost supusa unui examen medical, iar acum ea trebuie sa urmeze un curs de psihoterapie. Chiar daca specialistii vor reusi s-o ajute sa treaca peste aceasta tragedie, ei nu vor putea schimba mentalitatea satenilor. Pentru toata viata, acest copil va purta in localitate stigmatul rusinii, fara a avea vreo vina.

In ultimul timp, numarul copiilor violati a crescut. S-a majorat si numarul tatilor violatori, in grija carora mamele isi lasa copiii, ele fiind plecate la munci peste hotare. Cazurile acestea sunt foarte socante. Cel mai mic copil violat de propriul tata a fost o fetita de trei ani. Mama ei era la munca peste hotare si interesul tatalui nu s-a redus doar la grija specifica unui parinte. Fetita era prea mica pentru a-si putea da seama ce se intampla. Cazul a iesit la suprafata cand tatal, gandindu-se ca fetita e bolnava, i-a luat analize si a mers cu eprubeta la medic. La inceput, mama s-a aratat foarte revoltata fata de specialistii de la Centrul national de prevenire a abuzului fata de copil, in vizorul caruia a ajuns acest caz, sustinand ca barbatul isi iubeste nespus de mult fiica. Dar mai apoi, dupa ce a plecat peste hotare cu fetita, ea a telefonat la Centru ingrozita si a solicitat ajutorul, povestindu-le ca micuta se masturbeaza. Deoarece se afla ilegal peste hotare, ea nu putea sa se adreseze specialistilor de acolo. Fetita a fost dusa la psihoterapeut…

Rodica Coretchi, managerul Centrului national de prevenire a abuzului fata de copii, ne-a spus ca atunci cand la Centru ajunge un copil agresat, dupa ce se face evaluarea primara a cazului, este implicat obligatoriu si un psiholog, care stabileste un program de reabilitare. Viorica Adascalita, psiholog la aceeasi institutie, sustine ca urmarile abuzului sexual la copii raman pentru toata viata. „Noi nu putem face ca acesti copii sa uite ceea ce li s-a intamplat, dar ii consiliem ca ei sa aiba puterea de a-si schimba viata, ca sa poata trai fericiti. Dupa un viol, se schimba intreg portretul psihologic al copilului. Chiar daca nu a avut putere sa opuna rezistenta, el se va simti vinovat, murdar si trist, se va inchide in sine. Nu mai are incredere nici in sine, nici in lumea inconjuratoare, mai ales in adulti, caci, in majoritatea cazurilor, abuzatorul este un adult cunoscut. Lipsa increderii nu se recupereaza”, ne-a spus Viorica Adascalita.

Rodica Coretchi este de parere ca latura slaba a justitiei moldovenesti consta in faptul ca se taraganeaza foarte mult cazurile de viol, uneori procesul judiciar dureaza si trei ani.

„La Centru a ajuns informatia despre un baiat de opt ani, abuzat sexual la Moscova. Maica-sa, originara din R. Moldova, a divortat si a plecat in Rusia. Tatal copilului s-a adresat la Procuratura din Moscova cand copilul i-a povestit ca la ei acasa vin cativa barbati straini. Dupa ce ii fac mamei o injectie, ea il dezbraca si lasa ca barbatii sa-l abuzeze sexual in toate formele, filmand tot spectacolul. Cazul a fost examinat la Moscova timp de un an de zile. Apoi, motivandu-se ca nu exista probe, desi faptul violului a fost confirmat de un centru similar din capitala rusa, cazul a fost transmis in Moldova, unde se afla mai bine de un an. E o tergiversare inexplicabila. Cica, au disparut probele. Copilul continua sa locuiasca cu mama si nimeni nu stie daca viata lui s-a schimbat”, ne-a povestit Rodica Coretchi.

„E foarte greu de demonstrat in instanta vinovatia violatorului. Anul trecut, din 80 de cazuri, pe care le-am avut in vizorul nostru, doar in 13 dintre acestea vinovatii au fost condamnati. Daca violatorul nu este pedepsit, el nu se va opri. Conform statisticii, un pedofil abuzeaza in viata sa pana la 60 de copii. Totusi, chiar daca persoana este condamnata, nimeni nu e sigur ca, dupa eliberare, ea se va schimba. De exemplu, la inchisorile din Marea Britanie, violatorii fac psihoterapie si sunt eliberati doar atunci cand psihoterapeutul e sigur ca individul nu mai prezinta pericol pentru copii”, sustine Diana ?eberneac, consultanta juridica a Centrului.

Din pacate, instantele de judecata din R. Moldova nu dispun de sali speciale, unde ar trebui sa fie anchetati copiii, cum se intampla in tarile civilizate. De multe ori, anchetarile sunt epuizante si agraveaza starea copilului. Pe langa instante nu activeaza psihologi specializati, a caror prezenta este obligatorie la interogarea copilului.

Un violator, daca i se demonstreaza vinovatia, risca sa stea dupa gratii de la trei pana la 15 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *