Timpul Liber

Un crin al Basarabiei – Liuba Dimitriu

Manifestarea a fost organizată de Fundaţia literară „Mihai Eminescu” din Cimişlia, al cărei preşedinte este ziaristul Ion Ciumeică, redactor-şef la „Gazeta de Sud”, şi de profesorul de limba franceză Serafim Ghinculov, originar din Ciucur-Mingir. În cadrul acestui moment literar a fost lansată cartea Liubei Dimitriu „Crinii Basarabiei”, apărută într-o nouă ediţie la Editura „Pontos” şi prefaţată de Aliona Grati.

La evenimentul moderat de către conducătoarea cenaclului, scriitoarea Claudia Partole, au participat scriitori, profesori, elevi de la Gimnaziul „Liuba Dimitriu” din Ciucur-Mingir. Aceştia din urmă au prezentat un recital de versuri din creaţia poetei. În continuare a luat cuvântul profesorul de limba franceză Gheorghe Reabţov, care a menţionat că poezia regretatei poete poartă un semn al intelectualităţii. La rândul ei, actriţa Paulina Zavtoni, care a recitat din creaţia autoarei, a spus că în poezia Liubei Dimitriu găseşte o mare tristeţe şi durere.

Poeta Călina Trifan a fost de părere că, suferind de o boală incurabilă, Liuba Dimitriu a ales o formă de supravieţuire – poezia. „A fost poeta care n-a trişat. Când îi citeşti versurile, te convingi că pentru ea moartea a fost un fals”, a mai spus ea. Iar scriitoarea Marcela Mardare, directoarea Editurii „Pontos”, a remarcat faptul că, prin poezia ei, Liuba Dimitriu este un crin al Basarabiei.

Au mai luat cuvântul cercetătorii literari Aliona Grati şi Iurie Colescnic, profesorii Serafim Ghinculov şi Elena Bivol, directoarea Bibliotecii „M. Eminescu” din Cimişlia, Natalia Pleşca, ziaristul Ion Ciumeică ş.a.

Liuba Dimitriu s-a născut pe 1 ianuarie 1901 în satul Ciucur-Mingir, judeţul Tighina, dintr-un tată bulgar şi o mamă grecoaică. Ea însă se considera româncă. A absolvit Liceul din Comrat, după care s-a stabilit cu traiul la Chişinău. S-a stins din viaţă pe 22 martie 1930, la vârsta de numai 29 de ani, la Mănăstirea Văratic. Este înmormântată în Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău. În 1931, i-a apărut volumul postum „Crinii Basarabiei”, recomandat cu căldură de Ovid Densusianu. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *