Carte

Un critic de frontieră, între Bucovina şi R. Moldova

Colegi, scriitori, critici literari, discipoli, prieteni au sărbătorit al 75-lea Mărţişor al Omului, intelectualului Nicolae Bileţchi în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, organizate de Institutul de Filologie al AŞM.

În debutul evenimentului, dr.hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie avea să remarce faptul că, indiferent de locul aflării sale, fie la Facultatea de Filologie a Universităţii din Cernăuţi, fie la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova, fie la Institutul de Filologie al AŞM, Nicolae Bileţchi s-a manifestat drept un specialist notoriu, critic şi istoric literar redutabil, căruia i-a rămas în suflet pentru totdeauna imaginea „dulcii Bucovine”, portul popular din satul de baştină, graiul neaoş al consătenilor, dragostea sinceră pentru neamul românesc, inclusiv, pietatea sinceră şi profundă pentru spiritualitatea românească.

În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, omagiatul a fost felicitat de acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, care a subliniat semnificaţia activităţii m.c. Nicolae Bileţchi ca savant, critic şi istoric literar şi de dr.hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM, care a adăugat că este un om de o rară omenie, de o rară verticalitate, cu un simţ al umorului absolut deosebit.

În comunicarea sa „Nicolae Bileţchi, criticul de frontieră”, acad. Mihai Cimpoi a pus accentul pe câteva trăsături care, în opinia Domniei sale, formează portretul fenomenologic, intelectual al distinsului coleg Nicolae Bileţchi. De ce i-a zis critic „de frontieră”? Pentru că prin însuşi locul naşterii, această frontieră se fixează în mod clar, este un „loc al vânturilor”, loc care „ne-a deschis spre mediul intelectual german”. Academicianul a apreciat şi darul sintezelor savantului Nicolae Bileţchi, în care clarifică anumite lucruri de ordin ştiinţific, de ordin estetic, de ordin axiologic foarte importante.

„Critic tipic şaizecist, Nicolae Bileţchi, face parte dintr-o întreagă pleiadă de critici care au trecut prin cele mai grele perioade”, a menţionat acad. Mihai Dolgan, dar a rămas acelaşi om, cu aceeaşi verticalitate, demnitate, trecând prin toate aceste răsuciri ale epocii.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, i-a adus omagiatului felicitări în numele bucovinenilor care întotdeauna l-au respectat şi apreciat ca pe un fiu devotat, ca pe un savant şi intelectual de marcă, el aparţinând Basarabiei şi Bucovinei deopotrivă.

Cu urări de bună sănătate pentru multe primăveri, bucurii şi realizări pentru omagiat au venit Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, scriitorul Nicolae Dabija, dr.hab. Ion Ciocanu, dr. Victor Cirimpei, acad. Haralambie Moraru, dr. Aliona Grati.

Potrivit Centrului media al AŞM, evenimentul aniversar a culminat cu lansarea cărţii „Nicolae Bileţchi la ora reconsiderărilor”, volum prezentat de către doctorul în filologie Nina Corcinschi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *