Actualitate

Un CSI obosit…

Vineri, la Chisinau este asteptat presedintele rus Dmitri Medvedev

„Moldova este si va fi pentru CSI un partener sigur si de incredere, dar prioritatea noastra e aderarea la UE”, a declarat ieri ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca, in cadrul unei conferinte comune cu Serghei Lebedev, secretar general al Comitetului executiv al CSI. Leanca a precizat ca „aceasta optiune in niciun caz nu inseamna refuzul de a colabora sau de a mentine relatiile cu tarile CSI”.

Summitul Comunitatii Statelor Independente (CSI) – care a blocat ieri mai multe artere chisinauiene si a lasat soferii ore intregi in ambuteiaje – a inceput cu o intarziere de peste patruzeci de minute. Mai intai, presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a avut o intrevedere cu ministrii de Externe ai statelor Comunitatii, dupa care a urmat reuniunea Consiliului ministrilor de Externe. Aceasta a avut loc in doua etape: la prima au participat exclusiv sefii diplomatiilor tarilor CSI, la cea de-a doua, in format extins, au fost abordate si semnate un sir de chestiuni legate de activitatea interna a structurii – colaborarea in vederea reglementarii migratiei, cooperarea in domeniul umanitar sau anihilarea traficului de droguri.

De asemenea, a fost aprobat textul unei adresari catre tarile CSI in legatura cu „celebrarea a 65 de ani de la victoria in cel de-al Doilea Razboi Mondial (1941-1945)”. In acest context, Serghei Lebedev a comunicat ca „o atentie deosebita le va fi acordata veteranilor, in special, pastrarii relatiilor organizatiilor de veterani din tarile CSI”.

In cadrul aceluiasi consiliul a fost instituit Centrul antiterorism al CSI, conducerea caruia i-a fost acordata reprezentantului Kazahstanului. Spre surprinderea multora, insa, din agenda au lipsit discutiile privind conflictul transnistrean. Iurie Leanca a declarat pentru presa ca aceasta problema nu va fi discutata nici azi, in cadrul Consiliului sefilor statelor CSI. La randul sau, Serghei Lebedev a tinut sa precizeze ca „atat ministrii de Externe, cat si sefii statelor CSI vor acorda sprijin maxim in solutionarea conflictelor din Nagorno-Karabah si Transnistria”.

Urmatoarea reuniune a ministrilor de Externe a tarilor CSI va avea loc in luna martie, 2010, in Rusia, care preia presedintia Comunitatii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *