Un cunoscut jurnalist rus de investigații despre acuzațiile privind implicarea lui Usatîi în Laundromat: cine și ce a fumat?

publicat în Actualitate pe 17 Octombrie 2019, 08:29

Cunoscutul gazetar rus de investigații de la Novaya Gazeta, Irek Murtazin, autorul mai multor anchete jurnalistice despre Laundromat, numit și „spălătoria rusească”, exclude posibilitatea implicării liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, în această schemă bancară frauduloasă.

Jurnalistul de la „Novaya Gazeta” a fost invitat în studioul postului de televiziune RBK imediat după ce a fost prezentată o informație precum că Renato Usatîi ar fi implicat în Laundromat. RBK a citat „surse apropiate anchetei”, dar nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

Murtazin a negat din start această posibilitate întrebând „ce a fumat autorul?”. În primul rând, a explicat el, fostul angajat al Ministerului rus de Interne, Dmitri Zaharcenko, despre care se spune că a avut un rol important în această schemă, pur și simplu nu avea asemenea competențe, el fiind de fapt un maior care se ocupa de infracțiunile legate de pescuit și braconajul piscicol. „Este o prostie totală”, a exclamat jurnalistul.

De fapt, unul din autorii Laundromatului a fost Gherman Gorbunțov, cunoscut și ca „bancherul negru” și care avea legături cu Zaharcenko. Usatîi, de fapt, a fost cel care încă în 2010 a bătut alarma în ceea ce privește laudromatul. Iar acum Usatîi figurează în calitate de martor.

Potrivit lui Murtazin, atacurile asupra lui Usatîi au început după ce acesta i-a prezentat niște documente legate de omorul omului de afaceri rus Alexandr Mineev. „„El mi-a prezentat o scrisoare a soției lui Alexandru Mineev cu rezoluția semnată de Vladimir Putin ca să fie efectuată ancheta. Peste trei zile, imediat ce scrisoarea a ajuns la FSB, s-a pomenit în mâinile lui Gorbunțov la Londra, iar după ce a fost publicată în „Novaya Gazeta”, au început probleme serioase pentru Usatîi, care a transmis scrisoarea – l-au anunțat în căutare, ca mai apoi să se dovedească un anunț fals. Iar acum au decis să-l lege pe Usatîi de „dosarul” Zaharcenko”, a declarat Irek Murtazin”, a declarat Murtazin.

Având în vedere toate aceste argumente, Murtazin consideră că informațiile despre așa-zisa implicare a lui Usatîi în Laundromat nu au nicio bază reală. „Demult mă ocup de această istorie și apare o sursă care aruncă o informație fără nicio dovadă. Zaharcenko era un ofițer inferior, nu avea nicio legătură cu domeniul bancar”, a explicat acesta, anunțând că în curând „Novaya gazeta” va publica noi informații despre Laundromat și despre implicarea lui Gorbunțov și a lui Vlad Plahotniuc în această operațiune.

Amintim că miercuri și Renato Usatîi a negat informațiile difuzate de RBK, menționând că acestea reprezintă de facto o parte a unei campanii de denigrare lansate de președintele Igor Dodon împotriva sa. „Atacul este organizat de PSRM și plătit din banii personali ai lui Dodon. Se știa încă acum câteva săptămâni că Dodon a comandat această campanie. Imediat după ce a apărut informația că Dodon a achitat 2,5 mln. dolari pentru discreditarea mea și a Partidului Nostru”, a declarat Usatîi într-o intervenție live pe facebook.

Potrivit acestuia, campania este legată de victoria sa iminentă la Bălți, dar și a candidaților Partidului Nostru în mai multe orașe importante din Moldova la alegerile locale din 20 octombrie.

Usatîi a mai declarat că nu-l cunoaște pe Zaharcenko și că nu a avut niciodată vreo legătură cu compania „1520”, care ar fi implicată în scheme de corupție. El a anunțat că imediat după alegeri se va adresa în instituțiile abilitate din Federația Rusă, dar și personal președintelui Putin pentru a cere tragerea la răspundere a protectorilor lui Dodon care îi distrug reputația.

Amintim că recent mai multe surse din Rusia și din Republica Moldova au scris despre faptul că Igor Dodon a lansat o campanie de PR de 2,5 milioane de dolari împotriva lui Usatîi, atât în contextul alegerilor locale, dar mai cu seamă în perspectiva alegerilor prezidențiale de peste un an.