Moldova

Un deputat ucrainean alarmează Kievul privind problema ecologică din sudul Moldovei

În scrisoare se spune că începând cu anul 2003, se observă agravarea situației ecologice de-a lungul râului Kirghij-Kitai, care se revarsă în râul Dunăre. Se întâmplă asta, menționează deputatul, din cauza poluării cu ape reziduale în orașul moldovenesc Tvardița, raionul Taraclia, care provin de la întreprinderile din localitate. 

Politicianul ucrainean spune că pe 14 mai 2009, o comisie moldo-ucraineană a luat mostre de apă din râul Kirghij-Kitai și a constatat depășirea concentrației de substanțe nocive. Ulterior, au fost întreprinse acțiuni bilaterale pentru a îmbunătăți situația ecologică, dar pe parcursul ultimului an, calitatea apei s-a înărutățit brusc. 
 
În 2015, conducerea raionului Tarutino din Ucraina și autoritățile locale din orașul Tvardița s-au întâlnit pentru a constata că principalul „furnizor” de poluare a râului sunt întreprinderile viticole din Taraclia, precum și lipsa unei stații de epurare în Tvardița. 
 
Anton Kisee subliniază că dacă nu se vor lua măsuri și poluarea râului va continua, în regiune va avea loc o catastrofă ecologică care va afecta locuitorii ambilor țări.  Deputatul cere organelor executive de la Kiev să solicite autorităților R. Moldova să stopeze vărsarea apelor reziduale de către întreprinderi viticole din Tvardița în râul Kirghij-Kitai. 
 
 Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *