Comentariu

Un exit-poll toxic

A urmat o săptămână în care nu am remarcat decât câteva atitudini anemice, blânde, faţă de un act de sfidare crasă a profesionalismului şi competenţei.

Pe fondul blândeţii noastre „mioritice”, mass-media din România a ţintuit de-a dreptul nefericitul exit-poll la stâlpul infamiei. „Vasile Dâncu le-a tras o ţeapă moldovenilor”, „Dâncu, întoarce banii pentru exit-poll!”, „Dâncu – un şarlatan”. Încercările lui Dâncu de a se justifica erau hilare: „Am fost naiv…, m-au lucrat comuniştii…, alegătorii comuniştilor s-au temut să spună cu cine au votat…, nu am ştiut că în ţări comuniste nu se pot face exit-poll-uri”.

De parcă în timpul guvernării comuniste nu s-au mai făcut la noi sondaje şi exit-poll-uri, eroarea provocată de lipsa de sinceritate a alegătorilor comunişti fiind de cel mult 2-3%, şi nu de 14%, ca în cazul „capodoperei” IREX-ului!

Îmi imaginez ce păţea domnul Dâncu dacă făcea un asemenea exit-poll în România. Îmi imaginez ce se întâmpla în orice ţară democratică, dacă opinia publică ar fi fost înşelată în halul acesta. La noi – linişte şi calm. Am văzut cu acest prilej foarte clar distanţa care ne separă de societăţile evoluate. Acolo, performanţa şi profesionalismul sunt exaltate şi recompensate, iar amatorismul şi improvizaţia – sabotate şi vestejite. La noi, nici competenţa nu este pusă la locul pe care îl merită, nici incompetenţa – condamnată.

Asta înseamnă că practica de a trece cu vederea adevăratele reuşite, pe de o parte, şi gafele monumentale, pe de altă parte, se va perpetua. Asta mai înseamnă că mâine-poimâine mass-media ne va servi un nou sondaj marca IREX.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *