Cultură

Un festival de poezie în memoria poetului Ion Vatamanu s-a desfăşurat la Uniunea Scriitorilor din Moldova

Participanţii la festival au depus flori la mormîntul poetului din Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că Ion Vatamanu a fost savant şi chimist, poet şi publicist, traducător, om politic, deputat în primul Parlament al R. Moldova.

„În calitate de savant, Ion Vatamanu a scris peste 150 de articole ştiinţifice în domeniul chimiei analitice şi a deţinut cinci brevete de invenţie. A avut o forţă neobişnuită de a îmbina literatura cu ştiinţa. Poezia lui a adus o notă specifică în literatura noastră. A participat activ la procesul de renaştere naţională. A editat, împreună cu poeta Leonida Lari, prima publicaţie cu grafie latină din R. Moldova – revista „Glasul”, denumită ulterior „Glasul Naţiunii”, a accentuat preşedintele USM.

A urmat o sesiune de comunicări, prezentate de către criticul literar din Iaşi, România, Ioan Holban, scriitorii Vladimir Beşleagă, Ion Ciocanu, Ana Bantoş, Vitalie Răileanu, Maria Pilchin şi alţii. Tot la Casa Scriitorilor a avut loc vernisajul expoziţiei de cărţi şi manuscrise „Ion Vatamanu – Atît de mult al pămîntului” şi au fost lansate cîteva cărţi postume ale regretatului scriitor, după care a fost proiectat filmul documentar „Ion Vatamanu”.

Prezentă la eveniment, fiica poetului Leontina Vatamanu a afirmat că în copilărie poetul îi era pur şi simplu tată, însă l-a redescoperit cu adevărat abia cînd a ajuns la maturitate. „A fost o personalitate polivalentă, un model de demnitate, cinste şi curaj, un mare iubitor de oameni”, a subliniat Leontina Vatamanu.

Manifestarea s-a încheiat cu decernarea premiilor Festivalului. În posesia Marelui Premiu a intrat criticul literar Ioan Holban. Premiul II i-a revenit scriitorului Ştefan Hostiuc, iar premiul III – poetului şi publicistului Vadim Bacinschi.

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937, în satul Costiceni, judeţul Hotin, astăzi regiunea Cernăuţi, Ucraina. În 1960, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de chimie. Din 1973 şi pînă la sfîrşitul vieţii a deţinut funcţia de şef de laborator la Institutul de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În anii 1990-1993 a fost deputat în primul Parlament al R. Moldova şi preşedinte al Comisiei pentru cultură şi culte. A editat volumele de versuri „Primii fulgi”, „Monologuri”, „Liniştea cuvintelor”, „Ora păsării”, „De ziua frunzei”, „Măslinul oglindit”, „Dimineaţa mărului”, „Atît de mult al pămîntului” ş.a. În 1992 i s-a conferit titlul onorific „Maestru al literaturii”. S-a stins din viaţă la 9 august 1993.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *