Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Editorial 24 Ianuarie 2018, ora 08:10

Marime Font

Un film de excepție refăcut la Chișinău

Cine nu a văzut filmul „Nașul”, nu știe ce a pierdut. Interpretarea lui Al Pacino a făcut istorie, dar dincolo de mafia italiană, filmul poate fi repovestit în orice luptă pentru putere. Chiar și în cea de la noi.

Ce poate fi mai incredibil decât intrarea în greva foamei a oamenilor lui Usatîi? Cu mult înainte de a ajunge primar Renato Usatîi, toată presa a scris și a atenționat despre ce fel de om e acesta. Dar nu a interesat pe nimeni. De ce să intereseze până la urmă. Șor stă bine-mersi în fotoliul primăriei din Orhei, Usatîi a fugit de o grămadă de vreme în Federația Rusă, de unde mai dă conferințe live sau îl mai toarnă pe Plahotniuc, fără să se uite înapoi, în timp ce fiecare bandit are alături o armată de credincioși, care, probabil, își primesc și ei procentul.

Însă, înainte de un război între „familii”, ar fi bine să caște ochii fiecare și să înțeleagă cu cine se bate. Haideți să facem o recapitulare: Șor, cooperantul, primar; Usatîi, banditul, ascuns în Rusia; Chirtoacă, un mic copil pe lângă cei doi amintiți, arest la domiciliu. Apoi să o luăm de mai departe: să ne amintim de cei doi Țopa, care și-au găsit la rândul lor grupul de credincioși, sau de Vladimir Filat. Și aceștia au vrut să dea de pământ cu Plahotniuc.Cei doi Țopa nu au avut mai multă putere decât Usatâi, dar cel puțin s-au ascuns într-o țară mai democrată. Cine îi crede inocenți e fraierul satului, ca să mă exprim mai artistic. În primul rând, nu există nevinovați. În al doilea rând, vorbim și în cazul lor de delapidări, cum i se impută „Nașului”. Iar în al treilea rând, au avut grijă să își facă și ei o televiziune care să lucreze la cosmetizarea imaginii lor. Desigur, la acest capitol Plahotniuc e campion european. N-ai cum să îl egalezi.

Filat, unul din cei mai importanți oameni de la cârmuirea de atunci a țării, s-a crezut Prâslea cel Voinic. Dar și el a uitat un lucru extrem de important: Prâslea nu era cu musca pe căciulă. Filat, știind bine că e cu rața în gură și cu oul în buzunar (Cățeluș cu părul creț), în loc să tacă mâlc, s-a luat la trântă. Și, după cum știți, a pierdut.

Vladimir Plahotniuc, acest Don Corleone, a știut din timp cum merg lucrurile în politică și a avut grijă să aibă în seif exact ceea ce trebuie: ouăle și rațele furate de ceilalți. Acuma, desigur, nu cred că dacă altul ar fi fost Don Corleone, ar fi fost mai moral. Fiindcă simplul fapt că au intrat în această cursă ne arată că vorbim de oameni din aceeași stofă, angajați în același joc.

Mă întreb doar, amintindu-mi acțiunea filmului, cine este brutarul trezit fără să vrea în mijlocul războiului dintre familii? Eu aș paria pe Chirtoacă. Poate pentru simplul motiv că el n-a încercat să dea cu nimeni de podele, el pur și simplu ocupa un loc incomod. Sau mai bine spus: dorit. În rest, mă macină „dialectica” arestului la domiciliu: Chirtoacă nu e în închisoare pentru că nu există un dosar serios împotriva lui? Sau: Chirtoacă nu e în închisoare fiindcă e mai bine (pentru unii) să existe un interimar decât anticipate? O investiție bună acum ar aduce câteva procente la alegerile viitoare.

Cam așa arată filmele la Chișinău. Vizionare plăcută în 2018! Sau mai bine facem unirea cu România și lăsăm filmele pentru serile de sâmbătă. Nu că în România nu se poate filma „Nașul”, dar cel puțin acolo mai există un regizor din Vest care le mai dă la palmă mafioților și care cel puțin se asigură că figuranții (adică oamenii simpli) au un trai decent. Ori un trai decent pentru noi ar fi deja alt film, unul din care să ne convină să facem parte.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md