Internațional

Un fost angajat al CIA a dezvăluit existenţa a două programe secrete ale NSA

Din momentul in care Edward s-a decis sa dezvaluie numeroase documente strict secrete publicului a fost determinat sa nu opteze pentru protectia anonimatului. „Nu am nicio intentie sa ascund cine sunt pentru ca stiu ca nu am facut nimic gresit”, a afirmat acesta.

Snowden va ramane in istorie ca fiind unul dintre cei mai eficienti avertizori de integritate, alaturi de Daniel Ellsberg si Bradley Manning. El este responsabil pentru predarea de materiale de la una dintre cele mai secrete organizatii – NSA (Agenţia Naţională pentru Securitate). 

Intr-o nota atasata primului set de documente pe care le-a oferit, Snowden a scris: „Inteleg ca voi suferi pentru actiunile mele”, dar „voi fi satisfacut daca legile secrete, gratierile inegale si puterile executive carora nu li te poti opune, care conduc lumea pe care o iubesc, sunt dezvaluite macar pentru o secunda.”

In ciuda determinarii sale de a fi facut public numele sau, acesta a insistat, in mod repetat, ca doreste sa evite lumina reflectoarelor din media.

„Nu vreau atentie publica pentru ca nu vreau ca povestea sa fie despre mine. Vreau sa fie despre ceea ce face guvernul Statelor Unite”, a afirmat Edward. Snowden nu se teme de consecintele de a deveni vizibil. „Stiu ca mass mediei ii place sa personalizeze dezabterile politice si stiu ca guvernul ma va demoniza”, a spus acesta.

„Chiar imi doresc ca atentia oamenilor sa fie indreptata catre aceste documente si catre dezbaterile pe care sper ca le vor provoca printre cetatenii din jurul lumii. Singurul meu scop este de a informa publicul despre ceea ce se face in numele lor si ceea ce se face impotriva lor”, a adaugat Edward Snowden.

Acesta are o „viata foarte confortabila” care include un salariu de 200.000 de dolari pe an, o iubita cu care imparte o casa in Hawaii, o cariera stabila si o familie pe care o iubeste. „Sunt dispus sa sacrific toate acestea pentru ca nu pot sa permit, cu constiinta impacata, guvernului Statelor Unite sa distruga intimitatea, libertatea internetului si libertatile de baza pentru oamenii din toata lumea”, a afirmat Snowden.

"Exista lucruri mai importante decat banii. Daca eram motivat de bani, as fi putut vinde aceste documente mai multor tari si as fi devenit foarte bogat", a adaugat Edward Snowden.

In ceea ce priveste viitorul, Edward spera ca publicitatea de care scurgerile de informatii au avut parte sa ii ofere protectie. Acesta ia in considerare optiunea azilului in alta tara. Cea mai buna varianta in opinia sa este Islanda, datorita reputatiei sale de campion in ceea ce priveste libertatea internetului.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *