Internațional

Un fost senator brazilian a fost condamnat la 19 ani închisoare pentru favorizarea unor oameni de afaceri în scandalul Petrobras

Jorge Argello, membru al Partidului Muncitoresc Brazilian (PTB), a fost declarat vinovat de fapte de corupție pasivă, spălare de bani și obstrucționarea justiției. Judecătorul federal Sergio Moro a mai ordonat blocarea a 7,3 milioane de reali (2 milioane de euro) din bunurile fostului parlamentar.

Fostul senator a participat în 2014 la o Comisie parlamentară de investigație (CPI) asupra afacerii care zguduie puternica societate națională a petrolului din Brazilia, Petrobras. El a abuzat însă de această poziție pentru a cere bani de la oamenii de afaceri suspecți ca să îi șteargă de lista persoanelor convocate în calitate de martori, potrivit judecătorului.

Sumele de bani erau deghizate în donații pentru campania electorală.

"Condamnatul (…) a pus puterea și posibilitatea de a profita pentru a se îmbogăți ilegal, perpetuând astfel un ciclu criminal. A comite astfel de crime, pentru membri ai Congresului (parlamentul de la Brasilia), care sunt răspund de legi, este deosebit de condamnabil și constituie o trădare fundamentală a datoriei lor publice", a scris magistratul în decizia sa.

Fostul senator, închis la Curitiba (sud) din aprilie, este al cincilea responsabil politic condamnat în cadrul acestei afaceri care lovește elita braziliană după dezvăluirea unei înțelegeri între oameni de afaceri și diverse partide pentru a frauda fonduri publice, fapt ce a costat peste două miliarde de dolari compania emblemă a țării.

Afacerea a zguduit serios Partidul Muncitorilor (PT, stânga), care a condus țara din 2003 — odată cu alegerea lui Luiz Inacio Lula da Silva — până în august 2016 când a fost destituită Dilma Rousseff, acuzată că a cosmetizat conturile publice.

Lula, figură de marcă a stângii latino-americane, este deja inculpat de trei ori în scandalul Petrobras, dar avocații săi denunță o persecuție politică. 

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *