Actualitate

Un împrumut de 80 mln de euro de la BERD, pentru interconectarea cu România, a fost ratificat de Parlament

Pentru implementarea proiectului, Acordul prevede acordarea unui împrumut de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în sumă de 80 milioane de euro. Banii vor fi folosiți la construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România. Termenul Acordului este de 18 ani, inclusiv perioada de grație de 3 ani.

Pentru implementarea completă a proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată, vor fi utilizați 270 milioane de euro, inclusiv, împrumuturi de 80 milioane de euro oferiți de BEI, 80 milioane de euro – BERD, 70 milioane de euro – Banca Mondială și 40 milioane de euro oferiți ca grant de UE.

Scopul final constă în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, inclusiv o stație BtB în Vulcănești, o linie de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, extinderea stației de transformare din Chișinău și extinderea stației Vulcănești de 400 kV.

Investiția se preconizează că va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.

Deputatul PDM, Marian Lupu, a remarcat că Moldova trebuie să-și dezvolte propriile surse de energie electrică, iar posibilitatea dezvoltării acesteia nu poate avea loc decât în funcție de realitățile și posibilitățile existente, iar respectivul proiect vine să asigure mai multe surse de energie electrică pentru țară, lucru binevenit.

Potrivit deputatului PCRM Vladimir Voronin, decizia este una politică și nimic altceva decât o spălătorie de bani.

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind implementarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I” a fost semnat la Chișinău, la 20 decembrie 2017. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *