Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 14 Noiembrie 2017, ora 09:24

Un istoric din Rusia explică de ce Lenin a distrus economia Rusiei: „Iubea lenea”

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Se obișnuiește să se considere că Rusia pre-revoluționară era o țară înapoiată fără speranță, pe care Lenin a adus-o pe drumul dezvoltarii si a modernizarii. Istoricii moderni resping acest mit comunist. Economia Rusiei era în creștere, iar atunci cand bolsevicii au facut-o „planificată”, a iesit un dezastru. Revista „Ogoniok” explica de ce Lenin a fost un „manager” prost pentru Rusia, transmite paginaderusia.ro

Atunci când Karl Marx a scris despre necesitatea înlocuirii pieței capitaliste cu una planificata, el nu a explicat cum să se facă acest lucru. Bolșevicii au improvizat conform cu abilitățile lor intelectuale si au implementat ideea lui Marx în cel mai simplu mod – prin naționalizarea economiei. Ca urmare, cea mai mare economie din lume a fost distrusă. Banii nu mai valorau nimic, oamenii și-au pierdut economiile, devenind dependenți de noua putere.

În același timp, nimic din ce a promis Lenin nu s-a pustut înfăptui. Tramvaiele au devenit gratuite, dar nu mai ieșeau din depouti pentru ca erau stricate. Medicamentele erau gratuite, dar au dispărut din farmacii. Apartamentele erau gratuite, dar nu existau lemne cu care sa fie incalzite. Baile erau gratuite, dar fără apă. Hainele erau impartite la toată lumea, dar nu ajungeau pentru toti.Lenin nu a lucrat niciodată în viata lui, fiind un „revolutionar de profesie”. În 1917, el a spus: „Fiind un om care nu a fost niciodata in nevoie, nu m-am gândit cum sa obtin painea. Pâinea a fost pentru mine ceva de genul unui produs secundar al scrisului”.

Într-un fel, el traia într-o lume a abstracțiilor pe care a încercat să o facă reală. Era o persoană rece și indiferentă. Suferința altor oameni nu-l interesa. Nu voia să știe nimic despre asta. Însă avea grijă de el însuși. Soția lui, Nadejda Krupskaia, spunea că, în cea mai mare parte, lui „Volodia îi place linistea și să fie curat”. Lenin însuși, după evenimentele din octombrie 1917, a admis în scrisoarea catre mama sa: „Lenea și solitudinea sunt cele mai bune pentru mine”.

La Kremlin, familia lui Lenin avea un apartament cu patru camere, cu mai mulți „servitori”. Dar, mai presus de toate îi plăcea să trăiască în afara orașului, în fosta moșie a primarului de Moscova, în Gorki – într-o casa cu etaj și coloane de piatra albă. Acolo era păzit de peste 30 de ofițeri de securitate.

Apartamentul de la Kremlin, însa, a ramas in folosinta familiei sale. Când a ordonat sa se faca reparatii acasa, Lenin știa deja cum functioneaza sistemul creat de el, și l-a instruit pe gestionarul de la Kremlin: „Vă îndemn categoric să-i transmiteti (foarte serios) sefului munictorilor, sa finalizeze lucrarile complet la 1 octombrie. Absolut complet…Și sa le spuneti in plus de la dvs.: nu voi tolera încălcarea termenului limita. Găsiți-mi cei mai vrednic constructor, vreau sa știu numele lui”.

Ca urmare, 160 de persoane au lucrat la apartamentul lui Lenin 24 din 24 pentru ca locuinta sa fie gata la termenul specificat, scrie paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul