Actualitate

Un kilometru de tricolor va fi desfăşurat la Chişinău pe 1 decembrie

Preşedintele ODIP, Vlad Bileţchi, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova va fi desfăşurat un tricolor atât de mare, la care se munceşte de aproape trei luni. Cel mai mare tricolor de până acum desfăşurat a avut o lungime de 300 de metri. Vlad Bileţchi a spus că evenimentul va fi şi un examen pentru unionişti, care vor demonstra că, indiferent de cine este preşedinte, cetăţenii Republicii Moldova simt româneşte şi îşi doresc Unirea cu România. Acesta a făcut apel la cetăţeni să vină pe 1 decembrie cu un tricolor alături de unionişti, indiferent de culoarea politică, iar cei care nu au tricolor îl vor primi gratuit. Acesta a mai adăugat că promovarea valorilor unioniste va continua prin banere instalate în municipiul Chişinău şi alte acţiuni, iar astfel se doreşte ca unionismul şi patriotismul să devină la modă.

După eveniment, tricolorul uriaş va fi tăiat în bucăţi a câte zece metri şi dăruit şcolilor şi liceelor din ţară, astfel încât la 27 aprilie, de Ziua Naţională a Drapelului, fiecare instituţie de învăţământ să arboreze tricolorul istoric.

Preşedintele Mişcării „Sfatul Ţării 2”, Nicolae Dabija, a felicitat anticipat românii de pretutindeni cu ocazia Zilei Naţionale a României, reiterând că, potrivit unei decizii a Guvernului României din 2005, această zi este şi Ziua Naţională a românilor de pretutindeni. „Politicienii au redefinit în anii precedenţi, Republica Moldova şi România, sau relaţiile dintre ele, în felul următor: un popor, două ţări, două state. Sfatul Ţării 2 are o altă deviză şi care sperăm să fie îmbrăţişată şi de politicienii de pe ambele maluri ale Prutului: un popor, o ţară, un stat”, a declarat Nicolae Dabija.

Acesta a subliniat că Mişcarea „Sfatul Ţării 2” se solidarizează cu ODIP şi i-a îndemnat pe toţi cei care simt româneşte să vină pe 1 decembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a demonstra că Igor Dodon nu poate opri unirea.

Prim-vicepreşedintele Sfatului Ţării 2, Constantin Codreanu, a spus că prin evenimentul din 1 decembrie unioniştii vor să transmită un mesaj foarte clar: în Republica Moldova nu se schimbă nimic în procesul reunirii, chiar dacă la conducere a fost ales un preşedinte ca Igor Dodon, care vine să lupte împotriva unionismului. Constantin Codreanu a îndemnat cetăţenii să participe şi la un Tedeum pe 1 decembrie, pentru a arăta gratitudine faţă de preoţii Mitropoliei Basarabiei care nu se implică în politică, spre deosebire de Mitropolia Moldovei, despre care au spus că a devenit mijloc de propagandă.

„Vă îndemnăm să veniţi pe data de 1 decembrie în centrul Chişinăului să-i spunem lui Igor Dodon că nu este preşedintele nostru şi nu va putea opri procesul reunificării”, a chemat prim-vicepreşedintele Sfatului Ţării 2.

Vicepreşedintele Mişcării „Sfatul Ţării 2”, Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război „Tiras-Tighina”, a venit cu un apel către veterani să se alăture evenimentului din 1 decembrie, spunând că „este un eveniment de comemorare a celor care s-au jertfit pentru reunire”.

Şi vicepreşedintele Sfatului Ţării 2, Ghenadie Cosovan, a venit cu un apel de solidaritate cu tinerii Asociaţiei ODIP să vină în centrul capitalei la desfăşurarea tricolorului, iar cei care nu au posibilitatea să se deplaseze în capitală să organizeze evenimente în localităţile în care se află.

Evenimentul de desfăşurare a tricolorului va avea loc la ora 13.00.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *