Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Criza 7 August 2011, ora 15:27

Un laureat NOBEL în economie comentează ”nonsensul” RETROGRADĂRII SUA

Marime Font

Foto: ZF.ro
 
 
 

Economistul american Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, cunoscut pentru numeroasele sale analize şi editoriale preluate şi de revista Business Magazin, susţine într-un comentariu publicat în The New York Times că retrogradarea ratingului Statelor Unite de către Standard&Poor's creează o situaţie "stranie".

Analistul subliniază că scăderea notei vine de la o agenţie care "nu numai că nu şi-a îndeplinit menirea atunci cînd a eşuat să prevină criză", dar vine pe fondul unor calcule greşite, care includ o cheltuială bugetară suplimentară de 2.000 de miliarde de dolari.

"Lăsând la o parte nebunia republicană anti-taxe care ne-a adus de fapt în acest dezastru, nu pot să ma gândesc la altcineva mai puţin calificat să emită judecăţi asupra Americii decât agenţiile de rating. Oamenii care au dat calificative produselor subprime (miezul care a generat criza mondială - n.red.) spun acum că judecă politicile fiscale? Pe bune?", se întreabă retoric Krugman."Şi ca treaba să fie perfectă, se pare că au calculat greşit şi vreo 2.000 de miliarde de dolari", notează amuzat editorialistul.

"Tot ce am auzit despre motivaţiile Standard&Poor's sugerează că habar n-au despre politica fiscală americană. Agenţia a sugerat că decizia se bazează pe reducerea deficitului agreată în următorul deceniu, de circa 4.000 de miliarde de dolari. Riscul unei insolvenţe a SUA însă nu are decât tangenţial legătură cu ce se întâmplă pe termen mediu sau scurt. Încă 1.000 de miliarde în plafonul de îndatorare aduce doar o mică fracţie la ponderea dobânzilor în PIB, aşa că ridicarea gradului de îndatorare aprobată de Congres nu are o influenţă semnificativă pe termen lung. Atunci despre ce vorbeşte S&P?".

Krugman speculează că analiştii S&P au luat în calcul indicatori pe termen scurt şi au generat o proiecţie pe termen lung, însă mecanismul este extrem de vag şi nu ar trebui să fie folosit de nimeni în acest sens. "Pe scurt, S&P pur şi simplu inventează probleme, şi după ce s-a întâmplat în ultimii ani nu au niciun drept să o facă. Este strigător la cer ce au făcut, nu pentru că America este OK ci pentru că nu au nicio autoritate să emită astfel de judecăţi", concluzionează economistul.
 
Sursa: ZF.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul