Externe

Un lider irlandez a fost ARESTAT pentru o crimă din 1972

‘Luna trecută, Gerry Adams a declarat că este disponibil să se întâlnească cu poliţia nord-irlandeză în legătură cu cazul Jean McConville. Această întâlnire are loc în această seară’, a declarat într-un comunicat postat pe site-ul său partidul politic al lui Gerry Adams, Sinn Fein, care este aripa politica a IRA, aminteşte AFP.

În vârstă de 37 de ani la momentul respectiv, Jean McConville a fost răpită în 1972 de 12 oameni ai IRA. Acuzată de a fi informatoare a armatei britanice, ea a fost ulterior împuşcată. Rămăşiţele ei au fost descoperite după 30 de ani de la dispariţie, în august 2003 pe o plajă din Carlingford /Irlanda/.

Singura ei greşeală a fost că a salvat un soldat britanic rănit într-un atentat al IRA în faţa Divis Flats, bastionul organizaţiei clandestine irlandeze. Armata Republicană Irlandeză /IRA/ a refuzat să recunoască asasinatul până în 1999.

‘Cred că uciderea lui Jean McConville şi îngroparea secretă a corpului ei reprezintă o greşeală şi o mare nedreptate pentru ea şi familia ei’, a scris Gerry Adams în comunicatul partidului său.

‘Acuzaţii rău-intenţionate şi larg mediatizate s-au făcut împotriva mea. Eu le resping’, a adăugat el.

La sfârşitul lunii martie, Ivor Bell, un pensionar în vârstă de 77 de ani şi fost responsabil al IRA, a fost acuzat de complicitate în uciderea acestei mame cu 10 copii ce locuia în cartierul catolic Falls din vestul Belfastului.

Ivor Bell a participat cu Gerry Adams, liderul naţionalist irlandez şi figură a procesului de pace din Irlanda de Nord, şi cu Martin McGuinness, în prezent viceprim-ministru al Irlandei de Nord, la o delegaţie ce a purtat discuţii secrete cu guvernul britanic la Londra în 1972.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *