Cultură

Un manual ce anihileaza istoria integrata

La Editura Cartdidact – Civitas a aparut, recent, de sub tipar Manualul de Istorie a romanilor si de Istorie universala pentru clasa a IX-a, semnat de Igor Sarov, Gheorghe Palade si Igor Casu. Publicarea manualului in acest format si continut se conformeaza astfel deciziei Asociatiei Istoricilor, precum si a Ministerului Educatiei, privind continuturile la curriculumul scolar la istorie. Asociatia Istoricilor din Moldova recomanda profesorilor din republica cu caldura acest manual, scris de unii dintre cei mai cunoscuti istorici de la Chisinau.

„Este vorba de reintroducerea predarii istoriei in scoala dupa formula existenta pana in 2006, adica aceea de doua cursuri separate de istorie, unul axat pe istorie nationala – istoria romanilor si al doilea pe istoria universala. Se stie ca, prin asa-zisele manuale de istorie integrata, introduse de fosta guvernare comunista de la 2006 incoace, s-a revenit la o istorie de tip sovietic, menirea careia era sa deznationalizeze romanii dintre Prut si Nistru, sa idealizeze trecutul totalitar si sa justifice crimele stalinismului si alte forme de represiune politica din perioada ulterioara”, a mentionat dr. Igor Casu.

Manualul recomandat profesorilor de istorie si elevilor din clasa a IX-a, precum si tuturor celor interesati de istoria noastra adevarata, prezinta istoria romanilor de la Marea Unire din 1918 pana in zilele noastre, cu teme care se refera la reflectarea obiectiva a Unirii Basarabiei cu Romania din 27 martie 1918, a integrarii Basarabiei in Romania interbelica, a raptului sovietic din 28 iunie 1940, deportarile si foametea in masa din RSSM care au urmat, distrugerea clasei taranesti prin asa-numita deschiaburire, aducerea cadrelor din Rusia si Ucraina, discriminarea cadrelor locale, rusificarea lingvistica si administrativa etc.

„In partea finala a manualului, se prezinta Miscarea de eliberare nationala in RSSM la sfarsitul anilor 1980 – inceputul anilor 1990, revolutia din Romania din decembrie 1989, evolutiile din cele doua state romanesti dupa colapsul Uniunii Sovietice s.a. A doua parte a manualului acopera istoria universala de la sfarsitul Primului Razboi Mondial pana la inceputul mileniului III. Prin comparatie cu manualul zis de istorie integrata, compartimentul de istorie universala prezinta echilibrat nu numai aspecte ce tin de genocidul comunist, dar si cel al evreilor, cunoscut sub denumirea de holocaust”, observa istoricul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *