Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 14 Octombrie 2019
Abonamente

Economie 10 Aprilie 2017, ora 07:56    Din editia print

Un măr în Europa și un coș în CSI

Marime Font

Săptămâna trecută, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunțat că exportul cotelor spre Uniunea Europeană pentru struguri de masă, mere și prune vor fi majorate, întrucât Republica Moldova a îndeplinit norma de export.

Totuși, cantitățile exportate în Uniunea Europeană sunt mici, spun producătorii, în comparație cu cât se trimite pe piața CSI, întrucât Europa are merele ei pe care le produce și exportă în cantități enorme. Potrivit agricultorilor aceasta se întâmplă și din cauza normelor de standardizare care sunt respectate de puțini producători autohtoni.

Producătorul de fructe din Bardar, raionul Ialoveni, Iurie Bivol, spune că la exportul strugurilor are succes, dar restul este zero. „Strugurii sunt puțini și sunt solicitați. Majoritatea produsului nostru îl exportăm în CSI - Federația Rusă, Ucraina, Belarus. Exportăm cam 35 la sută în UE și restul 65 la sută în CSI. Noi vrem să exportăm mai mult, dar nu avem posibilități. Avem nevoie de o infrastructură cu care trebuie să asigurăm competitivitatea pe piețele celea”, afirmă producătorul de struguri, prune, caise, cireșe și alte fructe.


Sunt necesare investiții majore în infrastructura postrecoltare

Pentru anul viitor, producătorii cer să se mărească cota de export la cel puțin 30 de mii de tone de struguri, pentru că acea cotă de 10 mii de tone a fost supraîndeplinită. De această părere este Iurie Fală, director executiv la Asociația Producătorilor și Exportatorilor „Moldova Fruct”. „Struguri s-au exportat foarte mulți, dar mere în proporție de 0,1% din cotă, adică 74 de tone din 40 de mii de tone. Ca să fim primiți cu mai multe mere în Europa, și nu numai, trebuie să ajustăm producția la standardele europene, dar subvențiile sunt insuficiente ca să reușim.


Pentru asta mai trebuie investiții majore în infrastructura de postrecoltare. Ne trebuie suport, vrem să ne ajute să schimbăm plantațiile multianuale, pentru că ele sunt vechi, moștenite de la colhoz și ele nu mai corespund sortimentului de fructe cerut pe piețele celea. Din totalitatea de fructe pe care le avem, 15-20 la sută din ele, exportăm în rețelele de magazine, iar restul sunt de o calitate inferioară pe care nu poți să o exporți, dar nici să o vinzi, că nu găsești cumpărător”, a declarat reprezentantul producătorilor și exportatorilor de fructe.

Pe piața CSI, Iurie Fală, spune că producătorii exportă 99 la sută din ce produc. „60 la sută din strugurii noștri se duc pe piața respectivă, dar și 60-70 la sută de prune. În Uniunea Europeană exportăm în jur de 11 mii de tone de struguri. Noi dacă ne ducem acolo cu mere, nu facem nicio concurență, pentru că ei produc milioane de tone de mere pe care le consumă și exportă în cantități foarte mari. Prin urmare, noi avem cinci destinații spre care ne orientăm. Suntem nevoiți să exportăm în continuare pe piața din CSI în UE, să continuăm cu fructe uscate, sucuri, nuci. Ne dorim să ajungem și în țările din Africa de Nord. Din partea Egiptului așteptăm un acord de liber schimb, pentru că ei acolo nu produc mere și noi am găsi o piață bună de desfacere. Însă, Egiptul pune o taxă vamală foarte mare. Anterior, președintele Timofti a semnat decretul pentru a demara negocierile de semnare a acordului de liber schimb. Ne propunem să exportăm și în Orientul Mijlociu, dar acolo se cer mere ceruite. Dar noi nu avem un echipament corespunzător de ceruire, iar acesta costă 60 de mii de euro, bani pe care nimeni nu-i are”, spune directorul executiv.


„Am vrea foarte mult ca ai noștri copii din școli și grădinițe să consume câte un măr în fiecare zi”

Producătorii nu au uitat și de piața de acasă. Directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor „Moldova Fruct” spune că și-ar dori ca să existe un program de încurajare a consumului de fructe. „În Republica Moldova se consumă 60 la sută din minimum necesar de fructe, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Am vrea foarte mult ca ai noștri copii din școli și grădinițe să consume câte un măr în fiecare zi, mai ales în perioada rece a anului”.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că fructele din Republica Moldova ajung în măsură egală pe piața Europei și a țărilor CSI. Marin Mortean, șeful Direcției dezvoltare rurală, statistică agricolă și marketing, adaugă, în acest sens, că exportul de fructe a crescut mult în comparație cu anii precedenți. „Ceea ce se spune că precum în CSI cota de export este mai mare în volum și cantitate, nu este adevărat. Este cam pe aceeași linie orizontală ca în Uniunea Europeană. În general, exportul de mere a crescut aproximativ cu 34 la sută în anul 2016, comparativ cu anul 2015”, a declarat oficialul pentru ziarul TIMPUL.

Funcționarul confirmă necesitățile și problemele producătorilor de fructe. „Cea mai mare problemă cu exporturile în UE este legată de standardizare. Foarte puține companii au aplicat standardele europene în producere. Începând cu anul 2017, noi vom subvenționa acele cheltuieli ce țin de acreditarea culturilor agricole la standardele europene. Subvențiile vor fi alocate în proporție de 50 la sută din costul cheltuielilor cap-coadă. Astfel, statul, va subvenționa jumătate din cheltuielile suportate, numai ca să stimulăm agenții economici să aplice aceste standarde”, promite specialistul de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

România – poarta de deschidere spre/pentru Uniunea Europeană

Stas Madan, șeful Departamentului studii de piață și cercetări în cadrul grupului Business Intelligent Services, a declarat pentru ziarul TIMPUL că România a asimilat cea mai mare parte de struguri de masă exportați, fiind o poartă de deschidere pentru UE. „În ultima perioadă unii exportatori au stabilit contacte și cu importatori din alte state UE cum ar fi Polonia. Prin urmare, pe acest produs putem conta pe o dinamică pozitivă în UE și în continuare.

Dar piața CSI, în special cea rusă, s-a dovedit a fi extrem de imprevizibilă în ultimii ani cu embargouri și alte restricții comerciale aplicate contrar rigorilor internaționale de comerț, iar producătorii noștri au început a învăța lecțiile trecute și își diversifică riscurile prin orientarea și spre alte piețe. Desigur, piața CSI, este și trebuie să rămână o prioritate pentru producătorii moldoveni. Însă, trebuie de ținut cont că și acolo se observă schimbări importante în canalele de comerț prin creșterea ponderii supermarketurilor, iar după cum este cunoscut, cele mai multe din fructele noastre în Rusia sunt comercializate în piețele angro a căror cotă este în scădere. Prin urmare, în anii următori cerințele față de produsele noastre vor fi de asemenea în creștere, de aceea, este bine ca producătorii noștri să investească în marketing și asigurarea calității (facilități de păstrare, sortare, ambalare) pentru a fi competitivi atât în UE, cât și pe piețele tradiționale din Est”, afirmă expertul economic.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru anul 2016 s-au înregistrat exporturi semnificative la struguri de masă - 10 mii tone (100%) și la prune – 7 534 tone din 10 mii tone (75%), iar cota la exportul de mere a fost valorificată modest: 74 tone din 40 mii tone (0,1%).

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:12

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:11

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

Președintele Igor Dodon, liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), l-ar fi depășit deja pe fostul coordonator al coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, la capitolul mijloace media pe care le deține. Cel puțin, așa spune președintele „Partidului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:07

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a lansat un nou atac la adresa colegului său din alianţa de guvernare, Ion Ceban, care este şi candidatul socialiştilor pentru Primăria Capitalei. Liderul PPDA i-a îndemnat pe alegători să nu voteze cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:01

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

Primăria Orhei a dat în exploatare încă o stradă reparată capital, amplasată într-un cartier important, deoarece asigură accesul la singura grădiniță din sectorul de Nord al orașului. Strada nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul de reconstrucție a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:00

Un tânăr din Capitală a oprit un șofer să urce beat la volan: i-a luat cheile și a sunat la poliție

Un tânăr din Capitală a oprit un șofer să urce beat la volan: i-a luat cheile și a sunat la poliție

Un bărbat a oprit un șofer care a urcat la volan beat criță și a vrut să pornească pe străzile din capitală. Șoferul nu putea nici să vorbească, atât era de afectat. Potrivit bărbatului care l-a oprit pe individ, totul s-a întâmplat în curtea unui bloc de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 14:21

14 octombrie: Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

14 octombrie: Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

Cuvioasa Parascheva (în greacă „Sfânta Vineri”), cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 13:47

Ion Ceban a depus flori la casa în care a locuit Karl Schmidt

Ion Ceban a depus flori la casa în care a locuit Karl Schmidt

În timp ce, de Hramul Chișinăului, majoritatea oficialilor depun flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, Ion Ceban, candidat pentru funcția de primar general al municipiului, a mers la casa unde a locuit fostul primar al Chişinăului Karl Schmidt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 13:06

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

​În așteptarea nominalizării oficiale a noului premier PNL, liberalii fac schița noului guvern care ar trebui să aibă maximum 15-16 ministere. Unele dintre cele actuale vor fi comasate, iar în cazul altora se ia în calcul chiar desființarea.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Octombrie 2019, ora: 12:55

REȚETE culinare: Dovleac copt cu susan

REȚETE culinare: Dovleac copt cu susan

În mijloc de toamnă avem un motiv în plus să ne bucurăm la petreceri. În locul aperitivelor obișnuite vă îndemnăm să încercați gustări pe bază de dovleac, care sunt foarte delicioase. Dovleacul este remediu naturist pentru sănătatea şi echilibrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:49

Apelul lui Băsescu: Pe 20 octombrie îi îndemn pe toţi să îl susţină pe Ţîcu și candidații PUN

Apelul lui Băsescu: Pe 20 octombrie îi îndemn pe toţi să îl susţină pe Ţîcu și candidații PUN

Fostul președinte al României Traian Băsescu înseamnă toți cetățenii R. Moldova să, voteze pentru candidații Partidului Unității Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:44

Dumitru Țîra: „Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, oricine din orașul Chișinău ar putea fi un primar mai bun decât Chirtoacă”

Dumitru Țîra: „Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, oricine din orașul Chișinău ar putea fi un primar mai bun decât Chirtoacă”

Dumitru Țîra, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, a participat astăzi la dezbaterile cu titlul „Chișinău arată așa și așa, el poate fi mai frumos?” organizate de comisarii electorali Primăria Mea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:42

Ion Ceban: Eu respect acordul semnat cu blocul ACUM. Nu i-am acuzat în această campanie și nu o voi face

Ion Ceban: Eu respect acordul semnat cu blocul ACUM. Nu i-am acuzat în această campanie și nu o voi face

Candidatul PSRM pentru șefia capitalei a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de către contracandidatul său din blocul ”ACUM”. Ion Ceban a subliniat faptul că în contextul unui acord semnat între PSRM și blocul ”ACUM” este incorect să se lanseze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 09:57

Socialistul Dodon și-a CUMPĂRAT telefon de ultimă generație. Prețul „BIJUTERIEI” este de aproape 40 000 de lei

Socialistul Dodon și-a CUMPĂRAT telefon de ultimă generație. Prețul „BIJUTERIEI” este de aproape 40 000 de lei

Președintele Igor Dodon ține pasul cu tehnologia, iar acest lucru, probabil, îl face să scoată bani grei din buzunar. Oficialul și-ar fi achiziționat, recent, un Apple iPhone 11 PRO MAX, prețul căruia este de 38 000 de lei. Asta în situația când salariul șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 09:41

Opoziţia a câştigat alegerile pentru primăria din Budapesta, înfrângere majoră pentru premierul Viktor Orban

Primarul în exerciţiu al capitalei ungare, Istvan Tarlos, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile municipale la Budapesta în faţa candidatului opoziţiei de stânga, Gergely Karacsony.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:18

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

 Dintre cele două premii Nobel pentru literatură acordate de Academia sudeză, unul riscă să suscite polemici, pentru că scriitorului austriac Peter Handke i s-a reproşat sprijinul moral acordat sîrbilor în contextul războiului din fosta Yugoslavie. Iar în Franţa,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:07

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

 O pereche de pantofi sport, numiţi "tenişii lui Iisus", creaţi de un studio de design din New York şi care conţin în interiorul tălpilor apă sfinţită din râul Iordan, au fost vânduţi la câteva minute după ce au fost puşi în vânzare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 21:33

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

  Cu ocazia sărbătorii naţionale a Regatului Spaniei, consemnată pe data de 12 octombrie, ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, Violeta Agrici, a oferit un interviu pentru Radio Moldova, ce a putut fi audiat în cadrul emisiunii „Obiectiv europa. Experienţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 16:21

Usatîi: Tandemul Diacov-Cașu va distruge corupția, schemele și „otkaturile” din primăria Chișinău

Usatîi: Tandemul Diacov-Cașu va distruge corupția, schemele și „otkaturile” din primăria Chișinău

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, echipa Partidului Nostru la alegerile locale din Chișinău, s-a declarat convins că oamenii pe care îi propune formațiunea sa sunt în stare să schimbe radical lucrurile în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:48

GALERIE FOTO / Accident cu victime la Strășeni

GALERIE FOTO / Accident cu victime la Strășeni

 Cel puțin trei persoane au avut de suferit în urma unui grav accident rutier, produs în această dimineață, în jurul orei 8.20, în raionul Strășeni, după ce microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)