Astăzi 29 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 28 Februarie 2020
Abonamente

Economie 10 Aprilie 2017, ora 07:56    Din editia print

Un măr în Europa și un coș în CSI

Marime Font

Săptămâna trecută, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunțat că exportul cotelor spre Uniunea Europeană pentru struguri de masă, mere și prune vor fi majorate, întrucât Republica Moldova a îndeplinit norma de export.

Totuși, cantitățile exportate în Uniunea Europeană sunt mici, spun producătorii, în comparație cu cât se trimite pe piața CSI, întrucât Europa are merele ei pe care le produce și exportă în cantități enorme. Potrivit agricultorilor aceasta se întâmplă și din cauza normelor de standardizare care sunt respectate de puțini producători autohtoni.

Producătorul de fructe din Bardar, raionul Ialoveni, Iurie Bivol, spune că la exportul strugurilor are succes, dar restul este zero. „Strugurii sunt puțini și sunt solicitați. Majoritatea produsului nostru îl exportăm în CSI - Federația Rusă, Ucraina, Belarus. Exportăm cam 35 la sută în UE și restul 65 la sută în CSI. Noi vrem să exportăm mai mult, dar nu avem posibilități. Avem nevoie de o infrastructură cu care trebuie să asigurăm competitivitatea pe piețele celea”, afirmă producătorul de struguri, prune, caise, cireșe și alte fructe.


Sunt necesare investiții majore în infrastructura postrecoltare

Pentru anul viitor, producătorii cer să se mărească cota de export la cel puțin 30 de mii de tone de struguri, pentru că acea cotă de 10 mii de tone a fost supraîndeplinită. De această părere este Iurie Fală, director executiv la Asociația Producătorilor și Exportatorilor „Moldova Fruct”. „Struguri s-au exportat foarte mulți, dar mere în proporție de 0,1% din cotă, adică 74 de tone din 40 de mii de tone. Ca să fim primiți cu mai multe mere în Europa, și nu numai, trebuie să ajustăm producția la standardele europene, dar subvențiile sunt insuficiente ca să reușim.

Loading...


Pentru asta mai trebuie investiții majore în infrastructura de postrecoltare. Ne trebuie suport, vrem să ne ajute să schimbăm plantațiile multianuale, pentru că ele sunt vechi, moștenite de la colhoz și ele nu mai corespund sortimentului de fructe cerut pe piețele celea. Din totalitatea de fructe pe care le avem, 15-20 la sută din ele, exportăm în rețelele de magazine, iar restul sunt de o calitate inferioară pe care nu poți să o exporți, dar nici să o vinzi, că nu găsești cumpărător”, a declarat reprezentantul producătorilor și exportatorilor de fructe.

Pe piața CSI, Iurie Fală, spune că producătorii exportă 99 la sută din ce produc. „60 la sută din strugurii noștri se duc pe piața respectivă, dar și 60-70 la sută de prune. În Uniunea Europeană exportăm în jur de 11 mii de tone de struguri. Noi dacă ne ducem acolo cu mere, nu facem nicio concurență, pentru că ei produc milioane de tone de mere pe care le consumă și exportă în cantități foarte mari. Prin urmare, noi avem cinci destinații spre care ne orientăm. Suntem nevoiți să exportăm în continuare pe piața din CSI în UE, să continuăm cu fructe uscate, sucuri, nuci. Ne dorim să ajungem și în țările din Africa de Nord. Din partea Egiptului așteptăm un acord de liber schimb, pentru că ei acolo nu produc mere și noi am găsi o piață bună de desfacere. Însă, Egiptul pune o taxă vamală foarte mare. Anterior, președintele Timofti a semnat decretul pentru a demara negocierile de semnare a acordului de liber schimb. Ne propunem să exportăm și în Orientul Mijlociu, dar acolo se cer mere ceruite. Dar noi nu avem un echipament corespunzător de ceruire, iar acesta costă 60 de mii de euro, bani pe care nimeni nu-i are”, spune directorul executiv.


„Am vrea foarte mult ca ai noștri copii din școli și grădinițe să consume câte un măr în fiecare zi”

Producătorii nu au uitat și de piața de acasă. Directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor „Moldova Fruct” spune că și-ar dori ca să existe un program de încurajare a consumului de fructe. „În Republica Moldova se consumă 60 la sută din minimum necesar de fructe, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Am vrea foarte mult ca ai noștri copii din școli și grădinițe să consume câte un măr în fiecare zi, mai ales în perioada rece a anului”.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că fructele din Republica Moldova ajung în măsură egală pe piața Europei și a țărilor CSI. Marin Mortean, șeful Direcției dezvoltare rurală, statistică agricolă și marketing, adaugă, în acest sens, că exportul de fructe a crescut mult în comparație cu anii precedenți. „Ceea ce se spune că precum în CSI cota de export este mai mare în volum și cantitate, nu este adevărat. Este cam pe aceeași linie orizontală ca în Uniunea Europeană. În general, exportul de mere a crescut aproximativ cu 34 la sută în anul 2016, comparativ cu anul 2015”, a declarat oficialul pentru ziarul TIMPUL.

Funcționarul confirmă necesitățile și problemele producătorilor de fructe. „Cea mai mare problemă cu exporturile în UE este legată de standardizare. Foarte puține companii au aplicat standardele europene în producere. Începând cu anul 2017, noi vom subvenționa acele cheltuieli ce țin de acreditarea culturilor agricole la standardele europene. Subvențiile vor fi alocate în proporție de 50 la sută din costul cheltuielilor cap-coadă. Astfel, statul, va subvenționa jumătate din cheltuielile suportate, numai ca să stimulăm agenții economici să aplice aceste standarde”, promite specialistul de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

România – poarta de deschidere spre/pentru Uniunea Europeană

Stas Madan, șeful Departamentului studii de piață și cercetări în cadrul grupului Business Intelligent Services, a declarat pentru ziarul TIMPUL că România a asimilat cea mai mare parte de struguri de masă exportați, fiind o poartă de deschidere pentru UE. „În ultima perioadă unii exportatori au stabilit contacte și cu importatori din alte state UE cum ar fi Polonia. Prin urmare, pe acest produs putem conta pe o dinamică pozitivă în UE și în continuare.

Dar piața CSI, în special cea rusă, s-a dovedit a fi extrem de imprevizibilă în ultimii ani cu embargouri și alte restricții comerciale aplicate contrar rigorilor internaționale de comerț, iar producătorii noștri au început a învăța lecțiile trecute și își diversifică riscurile prin orientarea și spre alte piețe. Desigur, piața CSI, este și trebuie să rămână o prioritate pentru producătorii moldoveni. Însă, trebuie de ținut cont că și acolo se observă schimbări importante în canalele de comerț prin creșterea ponderii supermarketurilor, iar după cum este cunoscut, cele mai multe din fructele noastre în Rusia sunt comercializate în piețele angro a căror cotă este în scădere. Prin urmare, în anii următori cerințele față de produsele noastre vor fi de asemenea în creștere, de aceea, este bine ca producătorii noștri să investească în marketing și asigurarea calității (facilități de păstrare, sortare, ambalare) pentru a fi competitivi atât în UE, cât și pe piețele tradiționale din Est”, afirmă expertul economic.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru anul 2016 s-au înregistrat exporturi semnificative la struguri de masă - 10 mii tone (100%) și la prune – 7 534 tone din 10 mii tone (75%), iar cota la exportul de mere a fost valorificată modest: 74 tone din 40 mii tone (0,1%).

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 20:18

 Partidul Democrat din Moldova a mai pierdut un deputat. Gheorghe Braşovschi a părăsit fracţiunea condusă de Dumitru Diacov, în favoarea "Pro-Moldova". Anunţul a fost făcut chiar de Diacov pe pagina sa de facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 14:11

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier – WINE) a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei, faţă de 41,7 milioane lei în 2018, potrivit raportului financiar preliminar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 13:47

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, transmite Europa FM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:39

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:05

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

Pe 26 februarie, la Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan și al Congresului Azerilor din Moldova, a avut loc o conferință dedicată celei de-a 28-a comemorări a victimelor Masacrului de la Hodjalî. La evenimentul care a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Film 28 Februarie 2020, ora: 09:40

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile docudramei "Siberia din oase", un film despre deportările din Moldova, care a avut un răsunător ecou la public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:18

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune ca este o prostie ca presedintele Igor Dodon sa aiba un “Pomelnic personalizat”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:10

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

„Sub aspect moral, ţinând cont de pasul care l-a făcut Andrei Năstase în 2016, şi nu doar Andrei Năstase, dar tot partidul. Noi doar nu ne-am retras din cursă şi am stat acasă. Câteva săptămâni noi am făcut un volum nebun de muncă în teritoriu.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Februarie 2020, ora: 08:05

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Președintele PDM, Pavel Filip, a respins acuzațiile aduse de deputata Pro Moldova Eleonora Graur, care a spus că atât ea, cât și democrații care au părăsit organizația teritorială PDM Rezina sunt intimidați și amenințați. „Face parte din minciuni grosolane”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:46

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

Un număr de 18 noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost diagnosticate joi seară în Germania, potrivit autorităţilor sanitare regionale, crescând la 44 numărul de persoane infectate în ţară, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:35

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Imaginile de la fața locului au fost postate în grupul Automobilist.md, pe o rețea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Februarie 2020, ora: 07:28

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

După ce edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că până la sfârșitul anului Primăria va procura 100 de autobuze noi din Belarus, ex-primarul interimar Ruslan Codreanu spune că autoritățile bagă chișinăuienii în datorii. Aceasta din cauza sumei creditului ce trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:24

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Astazi are loc o cuadratura intre Venus in Berbec si Pluto in Capricorn, transformand ziua in una super intensa si sexy. Daca inima ta isi doreste ceva si exista un monstru in calea dorintei, acesta e alcatuit fie din fricile tale fie din ambitiile egoului tau, gelozie sau lacomie. Dar degeaba...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:18

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Republica Moldova va accesa un credit japonez preferenţial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:12

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

 Bestialitatea, barbaria cu care unii indivizi aleg să acționeze poate pentru amuzament, din frustrare sau din dorința de a-și exterioriza superioritatea asupra necuvântătoatelor a devenit o adevărată problemă, un adevărat fenomen social în zilele noastre care cu greu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:09

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

Accident de groază în capitală. Două mașini s-au tamponat și au lovit un pieton. Totul s-a întâmplat în dimineața de 27 februarie, la intersecția străzilor Zamfir cu Doncev. La fața locului, poliția a stabilit că un șofer de 20 de ani, conducând un...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 28 Februarie 2020, ora: 07:00

Cu toții știm că Vitamina C este importantă pentru sistemul nostru imunitar. Din fericire, sunt o multitudine de legume și fructe cu care ne putem ajuta organismul să rămână sănătos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:14

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un fost profesor și inginer din Hampshire, Marea Britanie, în vârstă de 111 ani, urmează să fie desemnat drept cel mai în vârstă bărbat din lume. Bob Weighton, care s-a născut pe 29 martie 1908, urmează să fie deținătorul recordului după decesul lui Chitetsu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:10

În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei. Persoanele care manifestă...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)