Muzică

Un mărţişor pentru Cezara-Elena

Sâmbătă, 10 martie, la ora 15.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” va avea loc un spectacol cu genericul „Un mărţişor de ziua ta”. Protagonista evenimentului este tânăra, dar deja cunoscuta interpretă de muzică populară Cezara-Elena care, în această zi, împlineşte 18 ani.
 
Născută la Chişinău, Cezara-Elena Polisca, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes”, este un talent de excepţie. Eminentă la învăţătură, la vârsta de trei ani a debutat în scenă cu un recital de versuri, iar peste câţiva ani – în calitate de interpretă. A absolvit Şcoala de arte „V. Poleacov” la două specialităţi: canto academic (cu Valeriu Vdovicenco) şi pian (cu Tatiana Sergheev). Acum studiază canto popular, având-o ca profesoară pe distinsa interpretă de romanţe Silvia Goncear. Pe când avea doar zece ani şi-a lansat primul album („La oglindă”), cu Orchestra de muzică populară „Mărţişor”, dirijată de Anatol Viţu, iar la 12 ani – cel de-al doilea („Dragi mi-s toate numele”), cu Orchestra de muzică populară „Mugurel”, condusă de maestrul Ion Dascăl. A urmat CD-ul „Omul câte doruri are”, pe care l-a înregistrat, la vârsta de 15 ani, cu Orchestra de muzică populară „Folclor”. Are în repertoriu mai multe piese pe versurile regretaţilor poeţi Grigore Vieru şi Anatol Codru, o inspiră mult şi poeziile cantabile ale lui Vasile Romanciuc, Nicolae Dabija, Ianoş Ţurcanu.

Cezara-Elena a fost invitata mai multor posturi TV din R. Moldova şi România. A participat la emisiunea „Să vă amintiţi duminica”, moderata de Corina Chiriac, la „Duminica în familie” a Mihaelei Rădulescu ş.a. „Cânt de când mă ţin minte. Îmi place nespus de mult muzica şi nu pot trăi fără ea. Mai am un hobby – înotul. Totodată, colecţionez sticle de parfumuri – am ajuns la 291 de mostre”, ne spune tânăra cântăreaţă. Este laureată a mai multor festivaluri-concurs naţionale şi internaţionale. De altfel, a obţinut locuri de frunte şi la olimpiadele naţionale şi internaţionale la limba spaniolă şi la română. Cezara a mai făcut şi cursuri de dans cu Snejana Apostol.

În cadrul spectacolului de sâmbătă, care este parte a celei de-a 46-a ediţii a Festivalului „Mărţişor”, va fi lansat cel de-al patrulea CD al cântăreţei – „Drag îmi este neamul meu”, înregistrat cu Orchestra de muzică populară „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamţu. Solicitat de TIMPUL, Petre Neamţu ne-a spus că Cezara-Elena e o interpretă înzestrată cu har de la Dumnezeu: „Cântă inspirat toate piesele şi posedă o voce deosebită!..”.

Cezara-Elena a crescut la bunicii săi, în cunoscuta familie de intelectuali Cardaniuc din Chişinău, părinţii ei fiind stabiliţi cu traiul în Franţa. Apropo, bunica Cezarei, Emilia Cardaniuc, fostă angajată la Ministerul Educaţiei, e cea care în anii ’90 a trimis primii tineri basarabeni la studii în România. Pe 10 martie, alături de ea vor fi interpreţii Vasile Iovu, Silvia Goncear, Anatol Latâşev, Valentina Rusu ş.a. Un cântec aparte Cezara îl va dedica bunicilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *