Sănătate

Un medicament anti-cancer inversează simptomele deficitului cognitiv

Acest sindrom apare după naștere și este cea mai frecventă cauză a retardului mintal ereditar.

Sindromul afectează un băiat din 4.000 și o fată din 7.000, fiind rezultatul unei mutații genetice care previne producerea unei proteine numite FMRP, au explicat cercetătorii al căror studiu a fost publicat miercuri în revista medicală americană ‘Science Translational Medicine’.

Zhao Xinyu, profesor de neurologie la Universitatea Wisconsin din Madison, autorul principal al descoperirii, a constatat că blocarea genei care produce proteina FMRP într-o regiune cheie pentru memorare din creier provoacă deficite de memorie la șoareci similare celor produse de sindromul X fragil la oameni.

Studiul a permis o mai bună înțelegere a seriei de reacții biochimice responsabile de acest sindrom și identificarea unei molecule experimentale anticancer, numită Nutlin-3 pentru blocarea acestui proces.

Șoarecii de laborator manipulați genetic pentru a reproduce sindromul X fragil au fost tratați cu Nutlin-3 timp de două săptămâni. La o lună după încheierea tratamentului, testele au arătat în mod clar că aceste rozătoare au capacitatea de a-și redobândi memoria.

"Aceste rezultate sunt promițătoare, dar suntem încă departe de vindecarea sindromului X fragil" la om, a spus Zhao Xinyu.

"Sunt încurajată în special de faptul că această genă poate inversa aparent carențele de memorie", a adăugat specialista.

Nutlin-3 este în prezent în studiu clinic de faza 1 pentru a trata o tumoare rară a ochiului, retinoblastom, dezvoltată la nivelul retinei și care afectează în principal copiii.

Dar în continuare trebuie determinată frecvența necesară a tratamentului pentru blocarea efectelor nocive ale mutațiilor genetice la persoanele cu sindromul X fragil, sugerează cercetătorii.

Doza de Nutlin-3 utilizată în experimentul pe șoareci este echivalentă cu 10 la sută din ceea ce se propune pentru chimioterapie la oameni împotriva cancerului de retină și se pare că nu a provocat niciun efect nociv asupra animalelor.

De asemenea, descoperirea ar putea pune o nouă lumină asupra autismului deoarece peste o treime din cei afectați de sindromul X fragil sunt și autiști, au relevat cercetătorii citați de AFP. 

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *