Istorie

Un moldovean, erou al Indoneziei

Moderat de Anatol Petrencu, prof. univ., director al Institutului de istorie socială „Pro memoria”, la eveniment a fost comemorat Vasile Mămăligă, un moldovean născut în satul Paşcani, raionul Hânceşti, inginer de profesie, cunoscut ca erou al Indoneziei.

Despre pământeanul nostru, ajuns pe arhipelagul indonezian, au povestit mai mulţi vorbitori: ziaristul şi scriitorul Dumitru Mămăligă, primarul satului Paşcani Constantin Curnic, strănepotul eroului, Gheorghe Mămăligă, directorul Şcolii „Waldorf”, Liviu Dascăl ş.a.

Născut pe 20 martie 1865 în familia diaconului Pantelimon Mămăligă, la vârsta de 22 de ani, Vasile Mămăligă ajunge în China, unde a lucrat funcţionar vamal, iar mai târziu pleacă în arhipelagul indonezian şi se încadrează în mişcarea de eliberare naţională a acestui stat, pe atunci colonie a Olandei. Cunoscând câteva limbi – engleza, chineza şi olandeza -, în scurt timp el însuşeşte şi limba băştinaşilor. Devine consilier al sultanului Indoneziei, apărând capitala acesteia, Lombok, de invazia olandezilor. În 1901, urmele lui dispar pentru totdeauna.

Despre Vasile Mămăligă scriitorul Rufin Gordin a scris cartea „Întoarcerea omului-mister”. Există mai multe documente în arhivele ruseşti, care urmează a fi studiate.

Manifestarea a culminat cu un concert prezentat de către elevii şcolii din Paşcani şi interpretul de muzică folk Gheorghe Afroni. De asemenea, aici a fost lansat volumul cinci „Basarabenii în lume”, editat de BNRM, cu scop de popularizare a personalităţilor basarabene care au activat peste hotare. Coordonator al ediţiei este şefa Direcţiei programe culturale a instituţiei, Raisa Melnic, iar sponsor – Vasile Petrea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *