Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:47
Abonamente

Actualitate 3 Septembrie 2018, ora 12:53

Un muzeu de istorie a evreilor urmează să fie deschis la Chișinău

Marime Font

În orașul Chișinău, pe strada Eugen Doga, urmează a fi deschis un muzeu de istorie a evreilor din Republica Moldova. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, se menționează că a fost deja elaborat conceptul. Muzeul va avea o expoziție permanentă, expoziții tematice, un centru educațional și o bibliotecă. 

Expozițiile tematice ale muzeului vor purta un caracter ambulant, astfel că vor putea fi inaugurate și în alte localități ale țării. Muzeul va fi amplasat în spațiul din str. Eugen Doga, 4, cu o suprafață de 260,7 metri pătrați. În prezent, spațiul se află în gestiunea autorităților municipale și acolo se află biblioteca Iţic Mangher.

Ministerul a solicitat transmiterea din gestiunea Primăriei în gestiunea sa a spațiului dat. Proiectul a fost perfectat și prezentat Secției pentru organizarea și coordonarea activității Consiliului municipal Chișinău. Acesta urmează a fi examinat și avizat de către Comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultura și problemele suburbiilor.În răspunsul ministerului se mai spune că biblioteca Iţic Mangher are în gestiune o serie de piese, inclusiv exemplare de carte rară, care, în baza de schimburi provizorii de bunuri, ar completa armonios expoziția muzeului, iar proiectele educaționale desfășurate de către bibliotecă ar contribui la promovarea și valorificarea muzeului nou creat.

Scopul înființării muzeului de istorie a evreilor este cultivarea memoriei Holocaustului, promovarea culturii toleranței și păcii, combaterea antisemitismului și intoleranței.

Data inaugurării va fi anunțată după soluționarea problemelor de ordin tehnic. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md