Social

Un muzeu dedicat lui Paul Goma va fi inaugurat în satul Mana

„Puţine sate din Republica Moldova se pot lăuda cu astfel de băştinaşi. De fapt, destinul lui Paul Goma e destinul Basarabiei. Ocupaţia din ’40, apoi din ’44 a marcat destinul nu doar al lui Paul Goma, dar a mii de familii”, afirmă Tudor Golub, președintele raionului Orhei.

Melodiile interpretate de Raisa Bîrnaz din Tabăra, Orhei, cântecele şi versurile recitate de elevi, comunicările scriitorilor au adus în actualitate mai multe detalii despre scriitorul basarabean. 
Prietenii din copilărie ai lui Paul Goma îşi amintesc cu drag de fostul lor coleg de şcoală.

„Paulică învăţa bine, nu degeaba a ajuns aşa om mare. Mi-i dor să-l văd, vreau să vină acasă”, spune Alexandru Tudor, coleg.

Respectul, competenţa, dragostea cu care a fost omagiat Paul Goma la baştină l-au făcut pe Vladimir Beşleagă să aprecieze evenimentul drept unul deosebit. „Epocal, frumos eveniment care are loc la Mana. O întâlnire de mare frumuseţe. Dorinţa mea este ca ceea ce s-a întâmplat aici să ajungă mai curând la cunoştinţa sărbătoritului. Să-i dea Dumnezeu sănătate, forţe creatoare”, susține scriitorul.

Paul Goma s-a născut pe 3 octombrie 1935, la Mana, Orhei. În 1944 s-a refugiat cu familia în România. A desfăşurat o activitate literară prodigioasă, a făcut închisoare, deoarece a luptat împotriva regimului comunist. Din 1977 este stabilit la Paris, unde a continuat să scrie cărţi anticomuniste, de mare valoare.

Sursa: trm.md /TIMPUL.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *