Sănătate

Un nou Centru Comunitar de Sănătate Mintală a fost deschis la Cahul

Crearea acestui centru are loc în cadrul proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, desfășurat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul, în Orhei și Soroca.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală deschis astăzi la Cahul este cel de-al treilea centru care aplică metodologia de tratament flexibil asertiv comunitar, în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. Noul centru este dotat asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda. Acesta dispune de o sală pentru terapie ocupațională, o sală de tratament, două cabinete pentru psihiatri și un cabinet pentru psiholog.

În cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Cahul își desfășoară activitatea un psiholog, trei psihiatri, trei asistente medicale și un asistent social.

În raionul Cahul sunt la evidență 2.325 de beneficiari. Dintre aceștia, 1.077 suferă de retard mintal, 482 suferă de tulburări mintale organice, precum demență, epilepsie și tulburări posttraumatice, 363 suferă de schizofrenie și tulburări delirante, 131 suferă de tulburări nevrotice și somatice, în vreme ce 34 de oameni din totalul celor la evidență s-au adresat medicilor cu acuze de depresie.

Echipa de profesioniști ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Cahul au fost instruiți de către experții Trimbos Moldova și cei din cadrul Trimbos Instituut și GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) cu privire la aplicarea metodologiei de tratament flexibil asertiv comunitar.

Alexandru Hagioglo, directorul Centrului de Sănătate Cahul a declarat că „Centrul Comunitar de Sănătate Mintală are un rol important, fiind un serviciu medico-social la nivel de comunitate, ce oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistenţă medicală şi reabilitare psihosocială necesară în vederea incluziunii socio-profesionale şi familiale, suport şi mediere în relaţiile cu familia şi comunitatea. Echipa FACT, ca parte componentă a centrului, încearcă să combine intervențiile medicale și sociale bazate pe dovezi, cu îngrijiri și reabilitare, suport în recuperare și lucrul cu sistemele de suport în familie și comunitate.“

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda și SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *